САЩ навлиза в последните години на своето господство над света

Експертите и анализаторите имат разминавания само в срока, нужен на Китай, за да измести САЩ от световния трон. Брояча на дълговете отмерва оставащото им време като световна сила №1

dragon-and-eagle-fighting

Световния ред „Pax Americana“ изживява последните си десетилетия. Краят на световното господство на Съединените щати изглежда наближава, ако съдим по това, че САЩ постепенно губи факторите, които го обезпечават:

 • Военна мощ (пред своите най-големи конкуренти);
 •  Икономическа мощ;

Военната мощ се обезпечава и е на лице само при икономическа стабилност, а САЩ затъват в дългове със всеки изминал ден. Увеличаването на тавана на дълга на Щатите е единствената опция, за да избегнат тегнещият над тях фалит, който вече покоси градове като Детройт. Защо Детройт, един от най-големите индустриални и производствени градове във света фалира? Заради Китай, разбира се. Производството се прехвърли от Запада и САЩ в Китай и други държави, поради ниското заплащане и безпрецедентния икономически бум на Китай. Нещо такова тегне и над американската икономика. Китай е кредитор номер едно на САЩ като към момента притежава около 3трлн. американски долара от техния общ дълг, възлизащ на над 16трлн. долара. Всъщност, държавите към които САЩ имат най-големи дългове а в голямата си част техни преки конкуренти.

Безконтролното печатане на американски долари и зависимостта на САЩ от ресурсите на Близкия изток са взаимно обвързани. Краят на „петро-долара“ е близко. Договаряйки се през 1970-те години с държавите-членки на ОПЕК – най-големите износителки на петрол във света да използват американски долар САЩ се изтреляха на върха, но сега позициите им се клатят. Техния най-голям съюзник и износител номер едно на петрол във света – Саудитска Арабия вече усети бурята, която е на път да потопи кораба на американската икономика. Не случайно Джон Липски, директор на МВФ през 2008г. заяви, че поскъпването на Юана ще гарантира по-добър икономически растеж и стабилност на световната икономика. Само през 2008г., преди началото на кризата, Китай е натрупал внушителните 300млрд.долара излишъци от външна търговия. „Тихите капки“ на Китай действат от 2002г. като крайния срок за поставените цели китайските власти предвиждат 2020г. – повече от половината десетилетие, което вещае края на американското господство.

Тези последни 10г. не бележат края на американската ера, а са решителни за изравняването на силите. Много експерти предричат различни срокове за окончателния крах на светвония ред „Пакс Американа“, някои предричат, че на Китай ще са нужни 30г., други около 50, но всички са категорични, че е въпрос на време Китай да измести САЩ като световна сила номер едно.

Китай също има много предизвикателства преди да стане най-голямата глобална сила. Но за разлика от САЩ, Китай има по-стабилни партньори в лицето на БРИКС – петте най-развиващи се икономики във света. 

Китай е многолюдна държава и освен голям експорт тя има нужда и от внос на много продукти за вътрешния пазар. За това Китай смело изкупува земи в Африка, Източна европа и Азия, с които да обезпечи нуждата от земеделски култури и тн. Сега Китай е много близо от това да измести един от съюзниците на САЩ – японците, които са на второ място по БВП във света и да заеме тяхното място. 

Експерти определят и шест войни, които Китай най-вероятно ще започне  преди да установи своя световен ред и китайския империализъм да надделее над американския. Експертите дават срок около 50г. и предричат приблизително следните периоди:

 1. Обединението на Тайван (2020-2025г.);

 2. Завладяване на о-ви Спратли (2025-2030г.);

 3. Завладяване на южен Тибет (2035-2040г.);

 4. Завладяване на островите Сенкаку и Рюкю (2040-2045г.);

 5. Обединяване с външна Монголия (2045-2050г.);

 6. Връщане на земи, изгубени в полза на Русия(2050-2055г.);*

*Макар Китай и Русия да се радват на добри отношения и да са лидерите на БРИКС Русия винаги се е притеснявала от надигащата се нова китайска империя, докато Китай никога не е забравял изгубените земи за сметка на Русия.

Близкия изток, Азия и Европа

са основните полета на нестихналата никога Студена война. САЩ създадоха пълна бъркотия в Близкия изток, умишлено или не, те дестабилизираха целия регион и отвориха нови огнища на радикалния ислям. Това създаде и огромен вакум за власт, който държави като Саудитска Арабия, Иран, Турция и Русия се надпреварват да запълнят. „Новия Близък изток“ ще бъде предначертан в тези идни десетилетия и експертите предричат, че неговите нови лидери ще са Иран,Саудтиска Арабия и Турция, а Израел ще става все по-изолиран и слаб. Израел имат силната протекция на Щатите, но губейки позиции в региона за тях ще става все по-трудно да защитават съюзника си. Принцът на Саудитска Арабия определил разочораванието си от своя съюзник САЩ за безпомощността им в Сирия и опитите им за преговори с Иран. Това е очевидна слабост, да не говорим за „виетнамите“, в които американците се въвлекоха в Ирак и Афганистан. По време на кампанията си за президент, кандидатът Джон Макейн направи едно много точно и искренно признание: 

“Приятели, ще водя активна политика, която да елиминира нашата зависимост от нефта на Близкия Изток, която ще предотврати изпращането на нашите млади мъже и жени на война в Близкия Изток отново” 

Да, но дори този вариант още сега вече става все по-труден за САЩ и това си пролича в Сирия и по отношение на Иран. Света не иска нов Ирак, а зависимостта на САЩ от петрола на Близкия изток продължава да е факт. Русия обаче е голяма пречка. Путин засилва позициите на Русия в региона със всеки изминал ден, Иран става все по-близък, а и кандидат за членство, с БРИКС. Китай също има енергийни нужди, като вече измести САЩ като номер едно енергиен потребител. Китайците също имат нужда от ресурсите в Близкия изток и също правят своите тихи ходове срещу САЩ. Европа пък е зависима енергийно от Русия, същевременно е верен съюзник на САЩ. Европейските лидери вече се умориха от безкрайните военни интервенции, в които най-верния им партньор ги въвлече. Европа по-скоро подкрепи Русия, която има право на вето в съвета за сигурност на ООН и няма да позволи това, което се случи в Либия да се повтори в Сирия, или където и да е. Оказа се, че САЩ са подслушвали централата на ООН в Ню Йорк и дузина президенти, политици като Ангела Меркел, канцлера на Германия. Франция и Германия поискаха обяснение, а Европа беше шокирана от поведението на своя най-голям съюзник. Пред Европа има и много други проблеми като това да останат конкурентни на Китай и БРИКС, за които световна икономическа криза просто не съществуваше от 2008г., която разтърси света и Европа. В Британия се чуват гласове за референдум за напускане на ЕС, както и в много други държави. Бъдещето на ЕС също е доста спорно. 

В близките години САЩ със сигурност ще изгубят огромното си влияние в Азия.  Докато свръхсилите от студената война – САЩ и Русия, намаляват ядрените си арсенали, Китай прави тъкмо обратното. Китай има потенциала да овладее положението и в този ключов регион от света американското господство, което вече е под въпрос, да приключи. Да не забравяме и общите им усилия по този въпрос с Русия. А да не забравяме огромното производство и експорт на Китай.

Въпроса, който американците сега си задават не е „Will China beat us?“, a „Can we beat China?!“ А света е изправен пред перспективата червената петолъчка на Китай да го завладее.

Автор: Уго Чан

4 коментара to “САЩ навлиза в последните години на своето господство над света”

 1. Къде видяхте такъв орел, че да е съразмерен с ламята. Ми то в сравнение с ламята, орлето е една нищожна прашинак!

 2. Не обръщайте внимание на горното мнение, човека не е наред.

 3. Ама господарите се насочиха към държава, в която е установена диктатурата. Китайците нямат право на оръжие, всъщност те нямат права. За купичка ориз и относително спокоен живот, те превиват безропотно глави доживот. Ми , нали тези био- роботи построиха железниците на Северно Американския Континент. Без едно гък да кажат даже! Но имат една особеност, която ни различава от тях на светлинни години. А тя е, че този етнос не се интегрира!!! Затова и толкова лесно ни претопяват в собствената ни държава.
  Ние трябва да се СЪБУДИМ и да разберем, че всичко, което си имаме в РОДИНАТА НИ Е СЕБЕДОСТАТЪЧНО!!! НЕ СЕ НУЖДАЕМ ОТ ЕВРЕЙСКИ СЪЮЗ (ЕС не е грешка) , не се нуждаем от чуждо военно присъствие. Имаме цялата нужна инфракстура и ЗЛАТО, с които да постигнем СВОЯТА НАЦИОНАЛНА НЕЗАВИСИМОСТ!!!

 4. Брояча на дълговете…….., във света….Dali sme kirilica, no pone tyk ne pravete gramati4eski gre6ki….

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s