Збигнев Бжежински: Обама, Катар и Саудитска Арабия дърпат конците в Сирия!

Бившия съветник по сигурността на президента Джими Картър, Збигнев Бжежински остро разкритикува действията на САЩ и съюзниците им в Близкия Изток срещу Башар Асад

Zbigniew Brzezinski with Osama Bin Laden

съветника по сигурността на президента Джими Картър – Збигнев Бжежински с Осама бин Ладен в Афганистан

Подобни критики и признания на човек, силно поддържал тренировъчните лагери в Пакистан и Афганистан, където бойците на Ал Кайда бяха подпомагани от ЦРУ и МИ6, а самия Бжежински, в качеството си на съветник на президента Джими Картър, се срещаше с Осама бен Ладен са доста красноречиви.

Бжежински беше съветник на президента Картър по сигурноста от 1977 до 1981. По настоящем е преподвател в универистета „Джон Хопкинс“ и е съветник и член на настоятелството на центъра за стратегически и международни проучвания в САЩ.

В интервю за „National Interest“ Бжежински остро критикува Барак Обама за политиката, която води САЩ спрямо Сирия.

„Каква е стратегическата позиция? Защо изведнъж ние се съгласихме с това, че Сирия трябва да бъде дестабилизирана и властта да бъде сменена? Някой, някога обясни ли на американците това? После, във втората половина на 2012г., особено след изборите, събитията започнаха да показват, че бунтовниците далеч не се борят за „демокрация“. И осъзнавайки това, ние се нуждаем от ревизия на нашата политика спрямо Сирия.“, заявява Бжежински.

Бжежински изказва и обезпокоение от това, че САЩ подкрепят финансово и въоръжават бунтовниците, а като „силно нежелана“ определя военна интервенция на САЩ в Сирия:

„Опасявам се, че Съединените Щати се подготвят за директна инвазия и това няма да донесе никакви резултати, дори ще влоши положението. Има обстоятелства, при които инвазията не е най-добрия, но не и най-лошия вариант. Но в този случай ние всъщност говорим за това как да насочим ресурсите си към силите, които се борят срещу Асад. В най-добрия случай ние рушим нашата репутация. В най-лошия – ще помогнем за победата на тези, които са много по-вражески настроени към САЩ, отколкото някога е бил Башар Асад. Аз все още не разбирам как така през периода 2011-2012г. ние решихме, че Асад трябва да си върви“.

Збигнев Бжежински се позова и на статия в Ню Йорк Таймс, която разкрива кой дърпа конците в т.нар. „гражданска война“ в Сирия:

„През 2012г. на 24-ти март Ню Йорк Таймс публикува една доста откровенна статия, в която се казва, че ЦРУ под ръководството на генерал Петреус започва активно да подкрепя Катар и Саудитска Арабия за смяната на режима в Сирия и се опитва да замеси в това и Турция“

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s