България между Русия и ЕС

България договори изключителни условия по „Южен поток“ с руската „Газпром“, но запази интересите и задълженията си пред ЕС

15map-southstream

Вчера започна строежът на „Южен поток“ в България. И това стана дни след като войната между „Газпром“ и Украйна, която се опитва да се приобщи към ЕС и вследствие на това потърси доставки на газ от Европа започна, а „Газпром“ обявиха, че ще си търсят дължимото от Украйна.

На фона на това една държава-членка на евро съюза подписа окончателното си включване в проекта „Южен поток“, който беше конкурентен на лобирания от западната диаспора „Набуко“. Въпреки всички усилия на запада и европейските ни партньори да не се включим в „Южен поток“ ние го направихме. Както винаги, България се опитва да лавира между Русия и Запада и този път го направихме много успешно. За да нямаме проблеми с ЕС, България договори нещо, което „Газпром“ никога не са договаряли и позволявали на друга страна: достъп за използване на капацитета на газопровода на трети страни. 

Обобщавайки параметрите за изграждането на тръбата в България руската преса определи хода на българите, които се възползват от създалото се положение между Украйна и Русия като „успешно извиване на ръцете“. Руския „Комерсант“ излезе с заглавие: „Газпром се предаде на България“. 

Нещо повече, първоначално в преговорите бе заложено, че България няма да получава дивиденти от проекта в идните 15години, за да изплати своя дял. Сега нуждата на „Газпром“ да форсира проекта „Южен поток“ ги принуди да отстъпят от това – България няма да участва с нито един лев във финансирането на проекта, но ще получава още от 2018г., когато тръбата ще функционира вече в пълния си капацитет, по 715млн. евро годишно. Също така, България ще получава евтин газ на преференциална цена, което също е отстъпка на „Газпром“ с цел да започне изграждането на българския наземен участък на тръбата. 

yujen_potok_nabuko

Трасетата на двата конкурентни проекта – „Южен поток“ и „Набуко“

Някои европейски държави, най-вече по-старите членки на ЕС, определят България като „Троянският кон на Русия“. Това донякъде е вярно, но какви са алтернативите пред цяла Европа? Европа е енергийно зависима от Русия. 

2 Коментари to “България между Русия и ЕС”

 1. Тъкмо вчера се разхождах с приятели по една еко пътека и си мислих , откакто сме в Европа , няма никакви големи инвестиции в бг само еко пътеки и чешмички , няма фабрики и заводи. Единствено Русия въпреки кризата в света отново намира пари да финансира такива огромни инвестиции и косвено да помага на България. Русия е истински приятел на България , колкото и да я плюят някои.

  • България е атрактивна страна , колкото и да не му се вярва на родния българин . Географското и разположение , присъединяване в ЕО . Близоста ни с Русия , както и колтурни и езикови прилики също е голям плюс .
   Важното е да се помни историята и да се започне политика , с която да се устояват българските интереси . Да спрем да се чустваме като втора ръка хора , да препъваме в едни и същи грешки . Да вярваме повече в себе си и да обичаме родината си .
   Едва ли в 2013 година би се отказал някой от двадесет и шесте страни членки от възможността и потенциала от страни като Китай , Индия , Русия .
   Защо ние макар и мала страна да не накараме останалият свят да ни забелязва и уважава ?!
   Време е !!!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s