Американските служби са подслушвали от база в София

Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) има 80 бази по света, от които са подслушвани общо 35 държавни глави и стотици милиони граждани на съюзнически държави от Европа

Illustration for data espionage

От общия брой подслушвателни станции 19 са на територията на Европа и една от тях е в София. Това разкриват данни на самата агенция за национална сигурност на САЩ, разпространени от журналиста Глен Грийнуолд.

Оказва се, че България охотно е предоставила на американските служби база, от която се е осъществявало подслушването на държавни глави на съюзническите на САЩ европейски държави и милиони граждани от тези държави. Освен крайно неизгодните условия, по които България е договорила наличието на американски бази в държавата се оказва, че сме съучастници и подпомагаме едно международно престъпление на САЩ, което доведе до международен скандал. Но това едва ли е изненадващо, след като сме съучастници и във войните в Ирак и Афганистан.

cia-nsa-scs-map

Картата на SCS, която в последствие „Шпигел“ цензурираха. На нея са маркирани държавите, в които американските служби са имали станции за подслушване, България е сред тях.

Станцията в София е “обслужвана от персонал”. Данните са към 13 август 2010 г. Около нас са действали US шпионски бази в Истанбул, Атина, Тирана, Сараево, Прищина и Загреб.

Сред държавните глави, които Щатите са подслушвали са канцлера на Германия – Ангела Меркел, бившия президент и настоящ министър-председател на Русия – Дмитрий Медведев (на среща на Г-8), централата на ООН в град Ню Йорк, президента на Бразилия Дилма Русеф и др. 

По последни данни само през месец август във Франция са били подслушвани  70 млн. разговора, което доведе до острата реакция на Франция, която заедно с другите потърпевши, съюзнически държави в Европа на САЩ поискаха санкции и готвят, заедно с Бразилия, законопроект срещу шпионажа. Още са подслушвани, отново само през август, 46млн. телефонни разговора в Италия и 60 млн. в Испания. 

One Comment to “Американските служби са подслушвали от база в София”

  1. НЕ ВИ ЛИ УМРЪЗНА ДА АМЕРИКА И ЕС ДА НИ ТЪПЧАТ ДОКАТО НИ ОГРАБВАТ? НЕКА ДА КЕЖЕМ КРАЙ! 25 ГОДИНИ ПОДТИСНИЧЕСТВО СТИГАТ! ВРЕМЕ Е ДА СЕ ВДИГНЕМ!
    НА 06.09.2014 ВСИЧКИ В СОФИЯ ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, А ОСТАНАЛИТЕ ПРЕД ОБЩИНИТЕ ИМ!!!
    НИЕ СМЕ БЪЛГАРИ, БОГ Е С НАС!!!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s