Операция на САЩ и НАТО едва не предизвикала ядрена война през 1983г.

Разсекретени документи по силата на британския Закон за информацията показват, че Великобритания и САЩ са били на път да провокират конфликт със СССР и да изправят света на ръба на ядрената катастрофа

5e_i16rde

До евентуална ядрена война е щяло да се стигне заради военни учения на САЩ и техните съюзници от НАТО, наречени Операция Способния стрелец.

Ученията били извършени през ноември 1983 г. В тях участвали 40 000 американски и натовски военни, придвижващи се из Западна Европа, като техните действия били координирани от криптирани комуникационни системи. Сценарият за ученията бил война между Сините сили (НАТО) и Оранжевите сили (страните от Варшавския пакт). 

Съгласно сценария Сините сили защитавали съюзниците си след като Оранжевите сили изпращали войски в Югославия след политически бунт. Оранжевите сили после нахлували във Финландия, Норвегия и накрая Гърция. 

Според сценария със задълбочаване на конфликта конвенционалната война прераствала в химическа и ядрена война. 

Множество британски военновъздушни бази били използвани в ученията. Когато маневрите започнали, обаче Кремъл разпоредил десетина самолета в Източна Германия и Полша да бъдат заредени с ядрени бойни глави. 

В допълнение около 70 ракети СС-20 били поставени в състояние на тревога, а съветски подводници с ядрени балистични ракети били пратени под арктическите ледове, за да не бъдат открити.

Първоначално НАТО и неговите съюзници решили, че СССР също извършват маневри. Но когато си дали сметка, че руснаците действали така, защото смятали, че ученията на НАТО са всъщност подготовка за изненадващ удар, то това притеснило особено много Маргарет Тачър. Тогава тя наредила на съветниците си да обмислят какво може да се направи, за да се преодолее опасността СССР да имат несъразмерна реакция, предизвикана от заблуда. 

Лондон дори подготвил документ, който да се обсъди с Вашингтон относно информирането на СССР за планираните от НАТО учения, свързани със симулиране на ядрена война.

One Comment to “Операция на САЩ и НАТО едва не предизвикала ядрена война през 1983г.”

  1. те сега пак това се опитват да направят……..

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s