Магистрала 11 – „коридорът“ на Ал Кайда

Според разузнаването на Германия едва 5% от бунтовниците в Сирия, биещи се срещу правителствените сили в страната са етнически сирийци. Саудитска Арабия и Катар са основните спонсори на бунтовниците, в голямата си част представители на терористични организации като „Ислямска Държава  Ирак“, сирийския клон на Ал Кайда – фронта Ан Нусра и др. 

Mideast Syria

Има много канали за прекарване на наемници, оръжие и финансови средства за наемниците в Сирия, това е историята на един от тях, разказана от проф.Прашад от Тринити Колидж в САЩ.

Миналата седмица, терористи самоубийци и атакуваха иракски контролно-пропусквателни пунктове покрай магистрала 11, която върви от Багдат към Сирия през Рамади. Те бомбардираха пункта при Рутба както и тези на запад от Рамади.37 човека бяха убити, мнозинството от тях офицери. Магистрала 11 е южния коридор на Ирак за Сирия. Втората магистрала, която ги свързва е № 12, която тръгва от Рамади на север към градовете Анан и Рауах, покрай река Ефрат и отива в сирийския град Ракка. По миналата седмица въоръжени нападатели от Ислямска държава Ирак (ИДИ) и Ал-Шамс атакуваха градовете Анан и Рауах, разрушиха мост и се опитаха да разрушат електрическите далекопроводи. Иракската армия успя да спре ИДИ в Рауах, и така не позволи да ИДИ да превземе градовете, които й дават ефективен контрол над магистрала № 12. Иракският вицепремиер Салех Ал-Мутлак каза, че това са „обречени опити на Ал Кайда (ИДИ) да установи свои опорни бази в Ирак“. Изглежда, че ИДИ се е опитала да превземе магистрала 11, след като атаката на магистрала № 12 беше отблъсната.

През последните месеци ИДИ постигна значими успехи. Тяхната операция с името „Да изчистим мръсотията“ изхвърли или абсорбира частите на Свободната сирийска армия по протежението на северна Сирия. Градът Азаз, на сирийско-турската граница, от месец е под техен контрол. От април ИДИ започна да притегля всички по-малки салафитски фракции, включително Джабат Ал Нусра (не винаги без съперничество) и части от Ахрар Ас Шам (чиито командир, Абу Обейда ал-Биниши, беше убит от ИДИ през септември). Нов доклад на Международната кризисна група от 17 октомври 2013 отбелязва, че ИДИ сега е „най-могъщата група в северна и източна Сирия и се възползва от контрола на петролните кладенци“. Анализаторът Аймен Джауад ал-Тамими казва, че ИДИ не може да бъде изтикана от нейните крепости на север и на изток от каквато и да е коалиция между Свободната сирийска армия и нейните съюзници. Всъщност, през последните няколко месеца ИДИ тежко разруши капацитета на Свободната сирийска армия, като уби един от най-важните й батальонни командири Камал Хамами през юли и привлече много от бойците й на своя страна. Сирийската свободна армия вече не е заплаха за сирийското правителство.

Отчайваща ситуация

Основният светски глас на бунта в Сирия, Ясин ал Хадж Салей, който беше в нелегалност по време на гражданската война, избяга от страната на 12 октомври 2013. В отворено писмо „Сбогом на Сирия за известно време“, Салех написа, че родният му град Ракка е превзет от „призраците на ужаса от нашето детство, талъсъмите“. Ситуацията в Ракка, според Салех, е отчайваща. „Беше трудно да се гледа как непознати налагат управлението си и направляват вярата на хората, заграбват държавната собственост, унищожават статуята на Харун ал-Рашид или оскверняват църква, отвличат хора, които изчезват в затворите им“. Заминаването на Салех е индикатор, че нещата там са по-зле от лятото, когато изследователят Ясер Муниф пътува на север от откри, че в Ракка „хората са все по-критично настроени към ИДИ и Ал Нусра“. Изглежда остава все по-малко място за вътрешен критицизъм към ИДИ. Билбордовете в Ракка, които пропагандират идеите на ИДИ вече са цял легион. Както отбелязва Ел Тамими, на митингите знамената на ИДИ и Джабат Ал Нусра се развяват едни до други.

През юли 2013 ИДИ осъществи масиран пробив на затвора Абу Гарид, откъдето освободи 500 затворници. Групата използва коли бомби, камикадзета и стрелци в операцията. ИДИ изпрати тези бойци към иракско-сирийската граница, където те се надяват да поемат контрола върху КПП-тата като част от опита да се направи коридор, който да свързва Рамади с Триполи в северен Ливан (сблъсък в града завърши с убийството на 13 годишно момче на 23 октомври). Атаките  на магистралата в нощта на 22 октомври са част от този сценарий.

ИДИ в нейните най-радикални форми за продукт на Саудитска арабия и Катар, които финансират бунта. Парите на арабите от Залива плюс чуждестранните бойци и мотивирани групи от сирийски бунтовници дават предимство на ИДИ. В същото време, докато саудитските и катарски пари позволяват на пълномощните им да са над останалите бунтовници на бойното поле, саудитското и катарско влияние не позволява да има единство и общ дневен ред сред политическото ръководство на опозиционните въоръжени групи.  За три години Националния съвет на сирийските революционни и опозиционни сили не успя да напише ясна програма за Сирия. Нейната липса не е знак за липса на въобръжение, а на зависимостта на Националния съвет от дребните борби между нейните саудитски и катарски благодетели. Хасан Хито подаде оставка, защото изглеждаше твърде приближен на помрачената звезда на Катар. Сегашния президент се казва Ахмад Джарба и е тясно свързан със саудитските управляващи. В края на септември ислямистите отстраниха Националния съвет. Сянката на арабските страни от Залива тегне навсякъде над коалиционните сили.

Саудитският план

Независимо от победите на ИДИ в северна Сирия, Саудитският план за страната е блокиран. Без военната намеса отвън ИДИ няма да може да свали правителството в Дамаск – което е една от причините да се превзема сирийските гранични пунктове с Турция, Ливан и Ирак. Вероятно е да има опасна конфронтация в  региона Западна Гута, който е близо до Дамаск, но той няма да даде стратегическо предимство на никой. Ще бъде просто кървава баня без последваща печалба, както и цялата война, от самото й начало. Поради невъзможността да се придвижи до центъра, ИДИ иска да контролира границите на Сирия. Саудитска арабия очакваше САЩ да бомбардират Сирия през септември, да отслабят режима на Асад и да могат техните протежета да вземат властта (саудитите също са разочаровани от това, че Съединените щати приеха иранските инициативи за преговори). Без ясен път към Дамаск, ИДИ се обръща насилствено към нихилистично насилие в регионите, които контролира – а не към желания от Саудитска Арабия резултат. Затова принц Бандар бин Султан, който е свръзката между Саудитска арабия и сирийските бунтовници, направи изказването за преразглеждане на американо-саудитските отношения и отказа място в Съвета за сигурност на ООН. Саудитска арабия подкрепи талибаните през 1990-те години, като мислеше, че с времето тази група може да направи идеологията си по-умерена. Нищо подобно не се случи. Изглежда кралството иска да повтори същото в Сирия, независимо от лошия си исторически опит.

Насилието, като това, което избухна на 22 октомври, стана ежедневие в Ирак, с няколко хиляди убити за тази години (само за този месеца са 500). Сирийската война, стигнала до трагична патова ситуация, се мести към Ирак, страна вече смачкана от война и разрушения. Тук „закоравелите лица зад маска на тъга“ както казва сирийският поет Адонис, гледат разрушаването на цивилизациите заради прости геополитически амбиции. Сянката на Ал Кайда е надвиснала над Ирак и Сирия и помрачава още повече лицата на обикновените сирийци и иракчани. Влизането на ИДИ в Ливан не е далеч, както подсказват сблъсъците в Триполи и граничните градове. Преговорите за спиране на огъня в Женева са далеч от опустошението, което залива пътищата свързващи Бейрут с Багдат. По тях можеще да се минава мирно преди сто години, а сега са обхванати от оръжия и безсилие.

Автор: Виджай Прашад

Авторът е професор по международни изследвания в Тринити колидж в Съединените щати. През 2013-2014 е гостуващ професор в Американския университет в Бейрут, Ливан. Анализът е публикуван във в. Хинду.

 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s