Членството в НАТО не е по джоба на България

Президента Росен Плевнелиев вчера тъжно констатира, че България е „далеч от изпълняване на поетия ангажимент за членството си в НАТО“, тъй като държавата няма пари, с които да обезпечи армията и тя да покрива изискванията на алианса

zx450y250_621940

Със всяка изминала година процента от Брутния Вътрешен Продукт (БВП), който България отделя за своята армия намалява, констатираха още от президенството. Изискванията на НАТО са България да отделя минимум 1,5% от своя БВП за армията. 

Много анализатори с интерес наблюдават развитието на държавите от Източна Европа, присъединили се в НАТО след разпада на СССР. Те отчитат тяхното желание да преминат в Западният лагер, но отбелязват и скромните  възможности на въоръжените им сили, които не отговарят на НАТО-вските стандарти. За това държави като Полша и Румъния с охота приемат да дадат земята си за изграждането на американския противо-ракетен щит, фактически насочен срещу Русия. А това е нож с две остриета: от една страна те показват лоялността си към САЩ и НАТО и казват „Да, нямаме адекватна военна мощ, но сме готови да помогнем със всички възможно сили“, същевременно по този начин отправят пряко предизвикателство към Русия, която оказва натиск над тези държави да не приемат изграждането на ПРО щита на тяхна земя. В бъдеще тези държави може да се окажат мишена при евентуални конфликти, които никой не иска да се случват, но никой не може да гарантира, че те няма да избухнат.

Вчера президента Плевнелиев заяви в Сливен следното:

България е поела ангажимент в рамките на своето членство в НАТО, да отделя минимум 1,5% от БВП за армията. За съжаление, този процент, с всяка изминала година, отива надолу.

И все пак, България може да бъде полезна на НАТО – позволихме изграждането на американски бази у нас, за които американците не плащат нищо, а България се отказва от юридическото си право да преследва американски военни, в случай че те извършат престъпление. Дадохме процентно най-много жертви, след САЩ, от всички коалиционни сили в Ирак, пратихме контингент и в Афганистан. Съгласихме се, под натиска на Израел, да направим „обосновано предположение“, че иранската Хизбулах стои зад атентата в Бургас – обвинение, което израел отправи точно 25мин. след атентата в Сарафово, с което фактически ние отворихме пътя на Запада за война срещу Ливан.

И все пак поглъщането на България и другите държави от Източна Европа в ЕС и НАТО са чисто гео-политически съобразности на Западните сили. Най-големия принос на тези държави за Европа и Запада си остават големия ресурс от евтина работна ръка, широкото отваряне на местните пазари за корпоративния-монопол и др.

Членството на България в ЕС също е продиктувано от „преориентацията“ ни след 1989г., което историята ще отреди дали е било правилно, или грешно. Много експерти виждат вероятността слабостите на САЩ да се задълбочават в идните десетилетия, а Китай да измести САЩ като „супер сила номер едно“. 

А и защо НАТО и Запада първо обезоръжи България, а след това я нарече и прие за свой „съюзник“? Каква изгода имат те от съюзник с такъв мизерен военен капацитет? И прав ли е Красимир Каракачанов, който наскоро заяви, че

„В НАТО няма по-жалка армия от българската“.

Широко изтъкваните „европейски пари“, които щяха да завалят за България и държавата да започне да догонва европейските държави също се оказаха мит. Дори само членския ни внос в ЕС, който годишно е 1% от БВП (600млн.лв.), ако бяха спестявани за тези 7 години, откакто сме в евро-съюза, щяха да бъдат 4млрд.лв. 

Тоест, ако парите от членския ни внос в ЕС бяха спестени и вложени разумно щяхме да имаме много повече изгода от това да чакаме от евро-фондовете.

Виж също

 

2 коментара to “Членството в НАТО не е по джоба на България”

  1. На новите ни „братя“ от Запада не им е изгодно да имаме нормална армия, която в един момент може да застане на позиции, защитавайки интересите на народа, които към настоящия момент са последна грижа на назначаваните за управляващи. Поради тази причина същата е редуцирана до символични размери, което изглежда е и висше внимание и обеца на ухото на Великите сили, предвид непредвидимостта й отпреди 100 г., която се наложи да балансират чрез зависимостта и продажността на управляващия политически елит.

  2. НАТО е военно-престъпна организация,всички добре платени убийци в нея трябва да бъдат криминализирани ,защото те обслужват хищническите интереси на сащ и израел-чисто ционистки държави,които се стремят към депопулация на населението на земята и присвояване на природните ресурси на държавите!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s