Европейското лицемерие, границата на България, бежанците и Шенген

Брюксел ни размахаха пръст – не може да изграждате заграждения, които да подсилят границата с Турция, заради бежанците

1378060_650468661650993_766472089_n

В същото време най-големия съюзник на САЩ и НАТО в региона – Турция е обсипала границата си със Сирия с противо-пехотни мини и изгражда десетократно по-стабилни стени и заграждения, за да възпре идващите бежанци от Сирия. Като наскоро, турците започнаха да изграждат нова стена, а Гърция практически затвори границите си с подобни мерки още през 2012г. 

Изникват някои въпроси:

 1. Защо Турция може да изгражда стени и да обсипва границата си с мини, Гърция по същия начин да затвори границата си, за да възпре вълната от бежанци, а България не?
 2. Защо България трябва да приема бежанци от Сирия, които не идват директно от Сирия, където е войната, а от Турция?
 3. Защо държави като Франция блокират приемането ни в Шенген, което ЕС пое ангажимент да изпълни много отдавна, с аргументите, че границите ни не са подсигурени, а когато вземем мерки, които реално не подсигуряват само нашата собствена граница, а и външната такава на целия съюз ни размахват пръст?

Припомняме ви думите на френския външне министър Лоран Фабиус, който се аргументира срещу приемането на България в Шенген така:

„Франция не одобрява допускането на България и Румъния в зоната за движение без паспортен контрол, известна като Шенгенско споразумение, тъй като не охраняват достатъчно добре границите си. Ако условията не се променят, няма да дадем одобрението си“

Докога смирено българските политици ще приемат европейското лицемерие, придружено със заповедническия и нагъл тон на Брюксел така безропотно? 

 

Автор: Уго Чан

5 Коментари to “Европейското лицемерие, границата на България, бежанците и Шенген”

 1. Съгласен съм на санкции,само затворете границата!

 2. Питате се защо за Гърция може, а за България не?!
  Отговорът е много прост – Гърция е в Шенген, а България не е.
  Бежанците (всъщност емигранти, защото намирайки се в Турция, те не са застрашени от война и вече не би следвало да се третират като бежанци), които влязат в Гърция, попадат в Шенгенското пространство и могат лесно да стигнат където си поискат. А влезлите в България „бежанци“ трябва да преодолеят още една граница, за да получат право на свободно придвижване…

  Ето къде е ключа от палатката – „бежанците“ в България са проблем на България, а „бежанците“ в Гърция са проблем на целия ЕС.

  Затова е тази разлика в отношението – европейските лицемери искат да държат проблема колкото се може по-дълго време извън своята отговорност. Същото е и с интеграцията на циганите. „Демократична Европа“ предпочита да плаща някакви пари и да размахва назидателно пръст на бедните си източни сателити, за да държи проблемите далеч……

 3. Очевидно е, че някой е заповядал на продажните европейски чиновници, България да бъде напълнена с чужди етноси. Вероятно тогава ще могат да я управляват много по-лесно, а нашият път към отвъдното ще бъде ускорен. Затова се надига и целият български народ. И трябва да бързаме да си вземем държавата, че и унас предателите са много и вече ни довършиха.

 4. Никакви непоносими санкции няма да последват ако затворим границата. Просто на продажните и страхливи политици нито им пука, нито им стиска да го направят! Вероятно получават много пари по канала от границата

 5. Известно е, че Гърция затвори своята граница за сирийските бегълци. От ръководните органи на Европейския съюз вместо очакваното неодобрение и остра критика – мълчание! За съжаление, натрапва се мисълта, че на Гърция й е позволено да затваря своята граница, щом това засяга националната й сигурност или на държавите от еврозоната и шенгенската зона. А виж, на България, макар да е също член на ЕС, не й е позволено. Опита ли се – очакват я непоносими санкции и опозоряване!
  С такова впечатление оставам и от публикациите, в които се твърди, че каквото и да става, нашата страна фаталистично е обречена да приема бегълците от Сирия! Макар сирийските бегълци, както споменах, да идват не непосредствено от територията на сирийската война, а от територията на съседна Турция. Наред с това правата и задълженията функционират като че ли различно за различните страни-членки на ЕС.
  Ако е така, защо българските компетентни власти не предложат на Еврокомисията и Европарламента в кратки срокове да премахнат привилегированото положение по бежанския въпрос на едни държави-членки на ЕС за сметка на други държави-членки? За демократична Франция тържествено се обявява, че се е съгласила да приеме 500 сирийски бегълци, а бедна България, чийто капацитет за приемане на бежанци е 5000 души, продължава да приема всекидневно сто или няколко стотин граждани на Сирия и други арабски и африкански държави (при перспектива до половин или една година броят на бегълците у нас да стигне цифрата 1 5000–20 000 души). И това се счита за нормално и човеколюбиво действие.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s