Саудитска Арабия е насочила ядрени ракети срещу Иран и Израел

Кралството на Саудитска Арабия има свое ядрено оръжие в Пакистан. Това е разкрил високопоставен източник от НАТО, позовавайки се на разузнавателна информация, събрана от силите на алианса пред BBC

111013124410-chance-iran-saudi-rivalry-00020404-story-top

Амбициите на Саудитска Арабия, износител номер едно на петрол във света, да има ядрено оръжие датират още от 1980-те години. Тогава саудитците изкупиха дузина балистични ракети CSS-2  от Китай и шашнаха своите американски съюзници. 

_70947139_4f8ad3f7-3aeb-4df6-a025-cbb5b027d9d8

Преди няколко месеца в специализираната литература се появиха публикации, че две саудитски бази за CSS-2 са готови и ракетите са насочени срещу Иран и Израел. Според изданието „Джейнс“ има и трета секретна база за балистични ракети със среден обсег, намираща са на около 200 км югозападно от столицата.

Сега „Jane’s Report“ разкрива, че Саудитска Арабия, която инвестира в ядрена-изследователска дейност в Пакистан от много години насам има две бази за обслужване на балистични ракети с ядрени бойни глави, насочени срещу Иран и Израел. 

Пакистан разполага с ядрени бойни глави, пригодени за китайските ракети, каквито Пекин продаде на Исламабад. Те са произведени с щедра финансова помощ и от Саудитска Арабия. Към 2003г. кралството е започнало да обмисля промяна в стратегическата обстановка в района с три възможни сценария: сдобиване с ядрено оръжие, договор за защита с ядрена държава или установяване на безядрена зона в Близкия изток.

В настоящия момент не е ясно дали действията на Саудитска Арабия целят да притиснат САЩ към по-твърда линия спрямо Иран, или наистина водът към сдобиване на кралството с бомба. Според анализатори, цитирани от „Нюзнайт“, става дума и за двете.

Съветника на Обама по борбата за неразпространение на ядрено оръжие Гари Сиймор беше заявил следното: 

„Вярвам, че саудитците имат готовност в екстремни ситуации да получат ядрени оръжия от Пакистан. Смятам, че наличието на ядрено оръжие в Саудитска Арабия ще бъде много опасно“

В миналото Пакистан беше уличен, че е продавал уран и е данни на държави като Либия, нужни за изграждането на атомно оръжие.

Миналия месец Амос Ядлин, бивш шеф на израелското разузнаване алармира на пресконференция в Швеция, че

„Ако Иран се сдобие с ядрено оръжие, саудитците няма да чакат и месец. Те са предплатили всичко, ще отидат в Пакистан и ще вземат, каквото трябва“

One Comment to “Саудитска Арабия е насочила ядрени ракети срещу Иран и Израел”

  1. Евреиската кралска фамилия едва ли ще ги насочи към Израел, това е прах в очите на Катар и останалите арабски държави.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s