С какви „хепънинги“ българите искали оставката на османският султан?

По времето на Мурат I, когато Османската империя бележи експанзия в Европа, са създадени две бейлербейства – Румелия, към което приспадала и България с център София и Анадола

ottoman-empire

Те били оглавявани от административни управители, нoсещи титла  „бейлербейове“. Но будните българи започнали да организират ежедневен „хепънинг“ пред дома на бейлербея, с който настояват той и султана на империята да подадат оставка.

Как започва всичко?

Българите преминали през своето собствено просвещение се оформили като нация, желаеща да бъде свободна и независима. Бидейки част от Османската империя обаче, България не била свободна и независима, а народът бил под Турско робство. Тогава граждански организации, финансирани от Русия били създадени от най-смелите българи, които повели народа към борба за освобождение. 

Хора като Асен Гагаузов и Найо Пичин  били лицата на протестите, целящи да принудят султана на империята да подаде оставка. Всеки ден пред дома на бейлербея се играели хора, свирело се на тъпани и гайди и се раздавали безплатни гевреци. За това справедливия протест бил наречен #Рипайсмен, придружен с цифра, показваща номера на деня на протеста. 

Протеста избухнал, след като за местен бейлербей във София бил избран Деляниз ефенди, който бил сред най-богатите хора в цяла България и бил много ненавиждан, тъй като неговите вестници били пълни с лъжи.

Историографията не е категорична, но се приема, че между #Рипайсмен 20492194 и #Рипайсмен 2049200 протеста отблеязал първия си значим успех – местния бейлербей бил сменен под натискът на протестиращите.

Протестите продължили още дълго и стигнали до #Рипайсмен 99999999, когато най-накрая Османската империя се разпаднала, но не под натиска на протестиращите, искащи оставката на Султана. Разпада започнал, тъй като самата империя прогнивала самостоятелно отвътре, а Русия повела война срещу нея.

Малко преди разпада обаче се появили и българи, несъгласни с начина, по който борбата за освобождение трябвало да се води. Това били хайдутите и революционерите. Първоначално мирно-протестиращите и обикновенните хора ги приемали за „престъпници“. В народната памет идва примера, как когато заловените хайдути бивали разкарвани по площадите с пранги на ръцете и краката българите ги сочели през прозорците с думите: „Минават престъпниците“. 

В последствие обаче тяхната въоръжена борба придобила подкрепата на народа, който се уморил да мрънка и да подскача пред дома на бейлербея, а това да не води до нищо.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s