Франсоа Оланд: Възможно е да избухне младежка революция, която ще помете ЕС

Това притеснение изрази президента на Франция Франсоа Оланд, на проведената днес среща в Париж, където европейските лидери обсъждат проблема с младежката безработиа в ЕС и начините за преодоляването й

greece_2639429b

Като „най-големия проблем на Европа“ определи ширещата се и невиждана младежка безработица канцлера на Германия Ангела Меркел.

Конференцията, домакинствана от френския президент Франсоа Оланд, следва среща на върха от юли, инициирана от германския канцлер в Берлин, и на нея ще присъстват държавните и правителствените ръководители на 24 от 28-те държави членки.

Сбъркан подход или резултат от сбъркана система?

„Плодовете“ от труда, тъй както биват разпределени в сегашния върл капитализъм и неолиберализма са причината за унищожаването на средната класа (което е изключително комунистически приом) и огромната младежка безработица, не само в Европа. Не може тези, които се трудят и произвеждат всичко, носещо огромни печалби на работодателите да получават кошничка с изгнили плодове, докато корпоративния елит обира най-хубавите. Нима ние сме прасета, на които да се подхвърлят изгнилите ябълки? Именно това чувство започва да обхваща 7-те милиона безработни младежи в цяла Европа. И в опасенията на Оланд, че младежка революция може да избухне и да помете целия Евросъюз не са плод на параноя, а епизоди от световната история, които могат да се повторят и днес.

Днес малко над 7 млн, по данни на Евростат, са безработните младежи в Европа. В Гърция и Испания например, младежката безработица надвишава 50%, което означава, че всеки втори на възраст между 15 и 25г. в тези държави е безработен. Общо за Европа едн на всеки пет е безработен.

Същевременно ЕС отделя 12 евро за крава (годишно), а за младеж по младежките програми – едва 1 евро. Съотношението 12:1 в полза на кравите е доста показателно за неадекватното поведение на европейските лидери по въпросът с младежката безработица, която придоби рекордни нива за Европа. 

На срещата в Париж присъстваха 24 от 28-те лидери на европейски държави. Беше взето решение най-накрая да бъдат отделени повече средства за борба с младежката безработица. За две години са предвидени 12 млрд. евро, с които борбата да бъде обезпечена. Но първо това е крайно закъсняло и второ: начинът, по който ЕС разпределя парите е между държавите-членки винаги е крайно несправедлив. Така, например, за т.нар. „ромска интеграция“ една от най-богатите държави в Европа – Франция получава от ЕС многократно и значително повече средства от най-бедната държава в ЕС – България…

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s