„Сред Народа“ (1): Пред софийската джамия и в трамвая

„Сред Народа“ – 1-ва част. Що видях и чух обикаляйки софийските улици и България?

414726583e

Задавам се с бърза крачка от „Екзарх Йосиф“, за да стигна немедлено до спирката на трамвая, пред джамията. Спрях се да си купя билетче, та нали съм редовен гражданин, нали с парите от тези билетчата се поддържат старите рейсове, завещани от Бай Тошо, плащат се заплатите на шофьорите, сипва се гориво…

Взимам си билетчето и се оглеждам. Осъзнавам, че пред джамията е пълно с полицаи и жандарми. Да няма конфликти между значително, увеличилите се мохамедани, които народа нарича „сирийците“. Макар и много от тях да са чернокожи, идващи от държави като Мали. 

Часът беше 12 наобяд. Ходжата запя и пригласи, че е дошло времето за обедната молитва. Изведнъж мнозинството, чакащи на спирката, извърна глава към софийската джамия и безсловно изрази своето неодобрение. Един започна да „цъка“, друг просто присви глава, а един човек започна да обяснява, че това е недопустимо. 

– „Тия са от ония“, каза той и посочи двама мюсулмани, които седяха пред джамията с цел да онагледи „врага“ пред народа. 

– Кои са? – попита го една по-възрастна дама.

– Е, как кои?! Сирийците са това.

– Не, това не са сирийци, това очевидно са африканчета някакви. – позволи си да му опонира жената.

– Абе, все тая…всичките трябва да ги изгониме.

– Е…по тази логика няколко милиона българи трябва ли да бъдат изгонени, там където са по света? – попита логично жената.

Мъжът изфъфли нещо, осъзнал, че освен телесната си миризма е натрапил и мнението си неособено тактично. И ако първото не може да бъде избегнато, то второто се дължеше на фактът, че мъжа беше солидно почерпен, а в такова състояние често ни избива на политическа дискусия.

Дойде трамвая и се качих. Въпросния господин също се качи, но за негово нещастие в трамвая имаше още елементи, противоречащи на неговата националистическа кауза: 

– Ох, тука имало ш#@#!@# контрольори – възкликна той, но ватмана вече беше затворил вратите и той се оказа в капан.

Контрольорите стигнаха до него. 

– Вашето билетче?

– Епа, немам…

-Добре, господине, купете си билетче, или слезте на следващата спирка.

Човека се възмути и пламна! 

– Така ли, бе, еничари?! Аре’ на бас, че ако бях от ония (визира „сирийците“) нямаше да ми поискате билет, а?

Хората в трамвая освен на телесната му миризма вече се наслаждаваха и на непокорния му, бунтовнически крясък.

– Господине, аз съм пенсионерка, а мога да си купя карта и да съм редовна, а вие най-вероятно сте си изпил парите – рече му една баба, която се вторачи в наполовина пресушеното шише от минерална вода с вино в ръката му.

– Абе, не ми говорете, госпожо. – подхвана пенсионерката в учтива форма.

– Вие…да не казвам за Вас, където с тия пенсии обирате парите за младите и кадърните хора (явно визира и себе си като такъв)…

Жената не намери за нужно да продължи разговора с него, същевременно дойде следващата спирка и човека слезе. Миризмата му обаче се оталожи в трамвая и стана мой спътник до момента, в който не дойде и моята спирка. Но не миризмата, а сблъсъка на мненията и разделението на хората по въпроса с „ония от Сирия“ ме накара да умувaм през целия път. 

Прав ли беше човека? Или беше права жената, която даде удачен пример с нашите няколко милиона „икономически бежанци“, пръснати по целия свят? Може би истината е някъде посредата. И доказваше ли, че хора като него винаги надговарят всички останали, а „хейтърското“ им мнение остава заглушава всяко чуждо, което му противоречи?

Ще продължавам да описвам туй, което съм видял и чул през срещите си с обикновенните хора.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s