Запада е притеснен за „евро-атлантическото“ бъдеще на малка България

Германския посланик повдигна темата за нарастващия евро-скептицизъм на българите, западната преса възроди израза, според който „България е троянски кон на Русия“

1058387_375_282_4x3

Матиас Хьопфнер

На фона на всичко това президента Росен Плевнелиев декламира наизустена реч пред френското издание  „Нувел Обсерватьор“, в което заявява, че България 

“ няма да бъде „троянски кон“ на Москва в Европа“

Стана обичайно българските политици да се „отчитат“ пред Западната преса. Пламен Орешарски не коментира бюджет 2014г. в българската преса, разяснявайки най-важния за държавата въпрос пред народа, а го направи пред „Блумбърг“. Тоест, обясни на „западните ни партньори“, че България ще продължава да спазва „фискалната дисциплина“ и хвърли светлина върху заложеното в Бюджет 2014г. Българите не демонстрират особена заинтерсованост и без това – в същия ден сградата на парламента беше окупирана с искания за оставка и въпроса, който „вълнува целия свят“ и чийто отговор и малките деца знаят: „Кой назначи Делян Пеевски за шеф на ДАНС“. 

Същевременно посланика на Германия – Матиас Хьопфнер се срещна с окупаторите на СУ. Същото направи и бившия посланик на САЩ  у нас Джеймс Пардю, който поради наглото си поведение си заслужи прякора „Джеймс Пръдльото“ още, когато беше действащ посланик. Интересни са темите, които Хьопфнер е разисквал със „ранобудните студенти“, които те сами осветиха:

“дали сред протестиращите и окупиращите има тревога за бъдещето на европейската ориентация на България и замяната й с евроазиатска. Западните медии имат все по-силен интерес към случващото се в България.”

Тоест, дали са горди граждани на Европейския Съюз, НАТО и „евро-атлантическото“ семейство. И дали действат срещу заплахата България да се върне в „евроазиатската ориентация“ – тоест Русия. Всичко е геополитика. Друг е въпроса, че ако българския посланик започне да се среща с хилядите протестиращи френски поданици, например, веднага ще бъде строго санкциониран. Но йерархията си е йерархия. Те могат да го правят, ние не. Те могат да изгонят циганите и да ни размахат пръст, че сме „ксенофоби“ и не полагаме достатъчно усилия да ги „интегрираме“. Разбира се, нали сме някаква си Източно-европейска държавичка?! Нищо, че къщите на бабите и дядовците ни са „по-възрастни“ от Съединените щати и някои „велики сили“ от Европа.

Започването на „Южен поток“ у нас поднови притесненията на нашите „партньори“, че сме „троянски кон на Русия“. За това хора като Росен Плевнелиев трябва предварително да отговорят на този въпрос, преди той да бъде зададен въобще – един вид застраховка. Е, цяла Великобритания напира за референдум за напускане на ЕС, евроскептицизма в най-бедната държава-членка на съюза не е нито изненада, нито нелогичен, нито забранен. И най-малкото е неудачен заради лицемерното отношение на Брюксел спрямо България. Държавата, в която минималната и най-ниска заплата в целия ЕС е 159 евро да получава петорно по-малко средства за „ромска интеграция“ от Франция – една от най-богатите държави в съюза е само малък пример за „двойните стандарти“ спрямо България и останалите държави-членки.

А тези, които драскат руските паметници и поднасят венци пред паметника на американските пилоти, загинали докато бомбардират София да не си мислят, че народа е с тях. Народа е български и отстоява българските интереси, за разлика от тях и господарите им.

И няма ни най-малка хиперболизация в твърдението на френското издание, пред което Плевнелиев даде обяснение, че бъдещето на България в „евро-атлантическото семейство“ не е застрашено, че

Спекулациите с твърдението, че в България има сили, които са в състояние да променят евроатлантическата ориентация на страната, намираща се в тежка социална, иконмичесака и политическа криза, не са от вчера.

С единствената поправка, че това не са „спекулации и твърдения“.

Автор: Димитър Пехливанов

Alter Information 

5 Коментари to “Запада е притеснен за „евро-атлантическото“ бъдеще на малка България”

  1. А евроскептиците засилват влиянието си в „стари“ страни от ЕС…….

  2. Аз,чо имаме 4 елки и ти си се закахарил че ще ги подарим на САЩ може но за музея. Но си мълчиш че празнувахме 50 г 21 ца без 21 ца кадрите по тв бяха стари Че не върнаха ранното пенсиониране на пилотите а само на депутатите. Пиши къде да ти пратя зелена рецепта за диазепам че да можеш да спиш и от кахъри да направиш някоя криза

  3. Точно така е. И обезоръжаването не е без цел, почти всички Л-29 са продадени в САЩ (мога да покажа списъците с бордните номера). Същото ще се случи и с Л-39. Това е само един малък пример за това, което се случва.

  4. Какво бъдеще??? Видяхме го прекрасното бъдеще в ЕС и НАТО. Какво ни даде НАТО ??? Ако сте забравили ще ви припомня- само жертвите на български войници, който дадохме по света. Това ни даде НАТО и това ще продължава да ни дава- ковчези.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s