Става напечено: Саудитска Арабия изостави САЩ и Европа

Кралство Саудитска Арабия напусна Съвета за Сигурност на ООН, където беше непостоянен член. Какви обаче са истинските причини

1440

Износител номер едно на петрол в света напусна СС на ООН, както се очакваше да се случи. По-рано принц Бандар Бин Султан бе заявил пред европейски дипломати, че е крайно разочарован от „бездействието на САЩ в Сирия“ и опитите им да се договрят мирно с техния голям съперник Иран относно ядрената програма на държавата.

Саудитска Арабия вкарва голямо количество екстремисти в Сирия, които финансира, за да се бият срещу правителствените сили на Башар Асад. САЩ също подпомагат метежници, но са по-внимателни в избора си. Барак Обама бе заявил на турския премиер Реджеп Ердоган, който също щедро подпомага всякакви екстремисти в Сирия, че „САЩ са обезпокоени, че Турция подпомага грешните опозиционери“, тоест САЩ е наясно, че няма изгода от това да подпомага екстремисти като бойците на Ан Нусра (сирийският клон на Ал Кайда), само за да свали Асад, тъй като те в никакъв случай не са приятели на САЩ и целят чисто и просто създаването на нова екстремистка държава в Близкия Изток. 

texas-dallar-saudi-bush-terrorist

Джордж Буш и кралят на Саудитска Арабия

Именно тук Саудитското кралство и САЩ имат огромни противоречия. Саудитците са независими и в никакъв случай не са послушници на Вашингтон, те винаги са действали, както си пожелаят. В 1980-те години дори тайно си купиха ядрени ракети от Китай без въобще да им пука от американците. Сега заедно с Катар и Турция подпомагат всякаква измет, освобождават затворници, осъдени на смърт, например, и ги „пускат“ в Сирия да се бият на страната на опозицията.

И понеже Саудитска Арабия изначало е ислямистка държава, люлка на ислямския екстремизъм за тях това не е нещо страшно. Саудитския принц дори е дал да се разбере на Путин, че може да контролира дори чеченските екстремисти, които създават проблеми на Русия. За НАТО и САЩ, обаче, това не са „маловажни подробности“. 

За това Саудитска Арабия и Катар явно ще действат вече сами, без да се съобразяват със САЩ и Европа. Именно за това сега Саудитска Арабия напусна СС на ООН. 

  1. Те не зачитат ООН;
  2. Те искат да действат против международното право и не искат да се съобразяват със Съвета за сигурност на Обединените Нации;

Под „не зачитат ООН“ може да бъдат дадени много примери. Първо, един от най-големите съюзници на САЩ от дълги години насам, но и много вироглав – Саудитска Арабия е ислямистка държава, в която жените са предмети, всички религии са забранени, освен исляма, разбира се, има религиозна полиция, а християните, които биват „заловени“ да се молят биват екзекутирани. И въпреки това ООН, САЩ и Европа се нуждаят от саудитците, за това въпреки, че ги критикуват постоянно за варварщината им те практически са съюзници.

Преди време властта в Саудитска Арабия се закани да размаже демонстрантите, които настояват, че жените също имат право да шофират. Тогава ООН излезе с доклад, съдържащ 255 препоръки към Саудитска Арабия за прекратяване на практики, нарушаващи международното право и правата на човека.

Саудтисия крал вече може да бъде по-спокоен, защото няма да слуша „досадното мрънкане“ на своите приятели от Европа, които посочват, че Саудитска Арабия е средновековна държава, въпреки, че е много богата. А още по-важното е, че плана на Саудитска Арабия как да бъде унищожена Сирия вече може да се изпълнява без Кралстовото да се притеснява от САЩ. 

 

Виж също

4 коментара to “Става напечено: Саудитска Арабия изостави САЩ и Европа”

  1. Много повърхностен поглед за Саудитска арабия и Близкия изток. Съжалявам за дезинформацията, която ни се сервира денонощно. Оскъдна информация, едностранчив поглед и “насочено“ послание на омараза.
    Made in BG

  2. Е, по.интелигентно написана от тази статия едва ли може да се сътвори! Въпреки, че съдржанието й не е невярно.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s