Полицейското насилие, изнасиленото общество и голямото съботно преброяване

 

В Събота БСП и ДПС събраха около 50 хил. души на митинг в София, ГЕРБ пък организираха митинг в своята „крепост“ 

ab9d21b1924ff1c8c4e101af42a18753

Нервите не издържаха на никой. ГЕРБ много иска да оглави гражданския протест, но самите граждани, много от които през зимата протестираха също срещу ГЕРБ, въобще нямат идеята да изгонят сегашното правителство, само и само, за да се върне Борисов. За това Борисов хвърли ръкавицата и организира партиен митинг в Пловдив. От БСП нямаше как да откажат предизвикателството и съботното „премерване на структурите“ стана неизбежно.

Грешка на нормалните протестиращи е, че вместо да се разграничат от изпратените от партийни централи провокатори те надават вой за „полицейско насилие“. Честно казано, като антиглобалист, участвал в протестни действия още след 1989г. всичко това ми се струва смешно. Не може 150 дни да протестираш, биейки тъпани и подскачайки със свирка в устата. Тук няма никаква креативност, нито въобще представа – как да постигнем целта и най-вече: „А след това какво?“. Повечето от вас си спомнят какво правехме ние през управлението на американските ратайчета, които допуснаха НАТО-вските терористи да бомбардират Сърбия и да пускат бомби с уран. Също така студентите не се разграничиха от тези от тях, които се оказаха членове и симпатизанти на политически партии. Даже издигнаха старите лозунги и всякаш много им се иска да изживеят събитията, в които родителите им участваха в началото на „прехода“. Обаче историята нито може да се повтори, нито народа иска това. Защото тези партии, които тогава имаха цялата подкрепа на народа до 2013г. доказаха, че тя е била незаслужена, за това сега са извън парламента.

Говорим за „полицейско насилие“…

В медиите гастролират хора като г-жа Прокопиева, които описват апокалиптични картини: „Полицията зверски пребива хората, аз бях там, ама само като гражданка, и видях всичко! После полицията нахлу в домовете на някои протетиращи…“

Продължавам да се питам защо провокатори, изпратени именно с целта да окървяват протестите от определени политически партии трябва да бъдат защитавани от самите протестиращи. Те са там, защото им е платено да правят „мизерии“, те са там, защото искат да провокират сблъсъци с полицията и да се изнесат, когато полицията почне да настъпва напред. Една счупена глава означава, че в чуждите медии ще гастролира снимка с заглавия за окървавен протест, а това логично означава и натиск от вън за политическия опонент. Грозната истина е, че партии като ГЕРБ не само пращат умишлено такива провокатори, които пак казвам нормалния протестиращ трябва да разграничи от себе си, но и се радват на всяка разбита глава именно поради тази причина. Виждали ли сте демонстрации в САЩ, Европа и други държави? Според „знаменосците на демокрацията“ у нас действията на полицията били „тоталитарни“. Че кой ви излъга, че демокрацията не осмирява тълпите по този начин? Нарича се „crowd control“ (контрол на тълпата) и силовите ведомства във всяка една държава биват обучавани как да действат по време на демонстрации и протести.

На едни протести срещу среща на Г-20 в Лондон полицията не само намлати яко протестиращите, които обграждаха кордоните на висшестоящите гости, а и пускаха полицейски кучета срещу тях. Знаете, че немската овчарка има една от най-силните захапки, а обучена в полицията тя е повече от страховита. Всеки, който се доближи до полицейския кордон си получава полагащия дан бой, същевременно немските овчарки хапят и дори полицаите едва-едва отървават най-бурните демонстранти. В Америка пък сме виждали как най-демократичната държава във света се справя с масовите безредици – военни коли, водни струи, газови гранати. Хайде, моля ви, полицаи пребиха брутално Родни Кинг, не помните ли? Не виждате ли как в съседна Турция полицията зверски смазва протестиращите. Ако в някоя от тези държави шепа протестиращи замерят полицията с бутилки, камъни и засилват пейки срещу тях, целейки да нахлуят в парламента може да се стигне и до стрелба с гумени патрони. Представете си как някой засилва пейка към Белия Дом…нищо чудно да го убият. Израел пък направо стреля на месо по протестиращите палестинци…нали на тези държави искаме да подражаваме. 

На митингите липсваше само една „Лени Рифенщал“

Която да направи филм като хитлеристкия „Триумф на волята“ – пропаганден филм от митинг на нацистката партия от миналия век. Както казах ГЕРБ се изнервиха много, че вече 150 дни се опитват да се присламчат към протестиращите, а те очевидно не ги искат и тях. За това решиха да предизвикат директно и открито, което е правилния начин, а не използвайки обикновенните протестиращи, БСП да си премерят структурите в един и същи ден. В България само структурите на ГЕРБ могат да се противопоставят на тези на БСП или ДПС. 

БСП и ДПС докараха влакове и рейсове със симпатизанти и събраха над 50хил. души на своят митинг в София. ГЕРБ не случайно избраха Пловдив – помните видео-записите с кмета Иван Тотев, който обяснява как „невалидните бюлетини не са колкото би ни се искало“, как праща „роми-експерти“ из пловдивските квартали и прочее, които да осигурят повече гласове на ГЕРБ на отминалите избори. От Пловдив имаше и разкрития, как цялата Чистота гласува за ГЕРБ, както и работници от предприятия, които сутринта преди работа първо бяха инструктирани от работодателите си да гласуват за ГЕРБ. Сега същия този Иван Тотев стана поредния ГЕРБ-ер, клиент на прокуратурата, защото се оказа, че умишлено е гласувал незаконни решения, за да саботира областния управител и да прехвърли провалите си върху него и те да не засегнат ГЕРБ. „Моля ви не снимайте протестиращите от близо“ приканваше журналистите една госпожа от ГЕРБ. На близките кадри се виждаха обаче мургави хора с жълти жилетки, държащи метли на чийто връх на дръжката имаше знаменце на ГЕРБ. Навярно, господин Тотев пак бе мобилизирал общинската Чистота. 

Сред привържениците на кабинета в София също имаше доста хора, които не знаеха къде са и защо. Едни бяха на „стачка“, други на „концерт някакъв“. Същевременно окупаторите се покриха, притеснени от проблеми с многохилядните демонстранти на БСП и ДПС. „Ранобудните студенти“ останаха в университета и чак към 19:30 ч. все пак припомниха за себе си, изчитайки някаква декларация. 

Все пак БСП и ДПС биха ГЕРБ в голямото „мерене“, мобилизираха повече хора и дори заснемаха от високо, с хеликоптер, митинг-шествието. И екскурзиите на ГЕРБ и БСП и ДПС бяха щедро финансирани от „зрителя“ – суверен. Предизборно „преброяване“ и стягане на структурите ли е това? Може би. Но със сигурност ГЕРБ предизвикаха БСП, защото видяха че протестиращите в центъра на София не искат нито едните, нито другите, макар че ако това правителство падне то резултата от изборите ще е същия с разликата, че този път останалите извън парламента партии от Реформаторския блок може би ще успеят да минат бариерата и да се настанят в Парламента и те.

Борисов отново потърси внимание обявявайки, че хората окупирали дома му в Банкя са застрашили здравето на дъщеря му. Тя влязла с високо кръвно в болница, заради шок от случилото се пред дома им. По същия начин Борисов влезе в болница и се радваше на посещенията на главния мюфтия, когато подаде оставка. Този човек наистина плаче за внимание, на английски му казват „attention whore“. Как да съчувстваш на изфабрикуваните му здравословни проблеми, след като този човек е взел 2млрд. лв. от парите за здравеопазване, за да попълни мистериозно изтънелия фискален резерв? 

Станишев пък се извини за „възродителния процес“, тъй като до него беше похитителя, който държи от години БСП като „заложник“ – лидера на ДПС. Едва ли и симпатизантите на БСП са особено доволни от факта, че партията не е печелила избори от много време насам и постоянно ръководството й се коалира с ДПС. 

Цялото противопоставяне е като противопоставянето между паметника на Червената Армия и паметника на американские летци, бомбардирали София. А който не може да схване въобще ще „мисли“, това което му се казва от едните или другите.

Гледайте постановката „Рейс“ в нея България е описана като стар, раздрънкан рейс, който се оказва, че никой не управлява и се движи по инерция. Рейсовете на БСП и ГЕРБ силно ми напомниха за нея…

Автор: Станимир Пенчев

Статията е изпратена до нас по пощата (alterinformation@gmail.com) и не е задължително да отговаря на позицията на ред.колегията. Можете да ни изпращате вашите статии на посочения имейл-адрес.

 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s