Болниците ще имат право да откажат медицинска помощ на хора без здравни осигуровки

Или как ръководството от милионери на БСП прави „социално-ангажирана и лява политика“

zx450y250_280380

За осигурените – легло с дюшек, за неосигурените – без. Ако не са доволни могат да си ходят, лекарите вече няма да имат моралната тежест да ги лекуват…

Болниците ще могат да отказват здравна помощ на хора, които нямат здравни осигуровки. Това е идея на здравното министерство, по която ще се работи, след като бъдат направени промени в няколко нормативни документа, съобщи във Варна министър Таня Андреева.

Това е повече от нехуманно и е нелепо да бъде прокарвано от една партия, имаща претенцията да бъде социалистическа. Изначало, не бива да се противопоставят хората на „осигурени и неосигурени“, тъй като практическия опит от неизбежните ни посещения в болнични заведения показва, че плащането на ръка е наложително, независимо дали си осигурен, или не. И причината за това е именно сбъркания модел и ширещата се корупция.

Нека условно създадем следната верига: 

Политиците разграбват парите за здравеопазване, пренасочват ги, или не ги разпределят правилно, нито самите средства биват управлявани правилно надолу по веригата. Под „неправилно“ управление на парите, отпуснати за определено болнично заведение може също да става дума за откровенна корупция. Как иначе да си обясним плъховете, хлебарките и мизерията в болниците? Тоест, пари има, просто няма желание да се дадат достатъчно средства, а отпуснатите такива биват силно ощавени от всички по веригата преди те да стигнат до болниците.

И проблем не са бедните хора, които не могат да си купят дори лекарствата и да си плащат редовно здравните осигуровки. Проблема идва от действията на политиците. Само тези 2 млрд., които бившия финансов министър Симеон Дянков е взел от здравната каса, за да запълни изтънелия фискален резерв са ощетили здравеопазването стократно повече от бедния пенсионер, който няма пари, за да си позволи „луксът“ да бъде здравно-осигурен. 

Здравния министър опита да прокара идеята си като вмъкна „неосигурените, които имат възможност но не се осигуряват“, за да смекчи все пак циничното предложение. Тоест, лицето Х, което си е строшило ръката, например, но няма здравни осигуровки ще поседи в коридора докато данъчните, или лекарите по някакъв начин разберат дали е неосигурен, защото няма възможност, или има възможност, но не го е направил? За щастие, ако животът на пациента е застрашен все пак лекарите няма да правят „данъчна справка“ и няма да имат право да го връщат. Всичко това цели да свали „моралната отговорност“ пред лекарите, които според клетвата на Хипократ нямат право да отказват помощ на нуждаещ се човек. В 21 век обаче ценностите в тази клетва са се размили значително. В лекарските кабинети се търкалят шишета с алкохол, а политиците, които грабят милиони от парите за здравеопазване, се опитват да ни обяснят, че „неосигурените трябва да умрат“. 

Цинизма идва от това, че тези които са съсипали здравната система, до която безплатен достъп имаше всеки един българин през епохата на Социализма, се опитват да налагат подобни дискриминативни методики в най-бедната държава-членка на ЕС, в която 53% от населението е застрашено от бедност, живее в такава и е подложено на „трайни лишения“. Държава с 159 евро минимална работна заплата и пенсия, която не стига на възрастните хора да платят само сметките си…в тази държава ли ще правим данъчна справка на пациента на базата, на която да решим дали да му окажем здравна помощ, или не?! Държава, в която думата „мизерия“ описва почти всичко, не само болниците…

 

 Автор: Уго Чан

 

2 коментара to “Болниците ще имат право да откажат медицинска помощ на хора без здравни осигуровки”

  1. Оправдаваш си ника на 100 не на 1000 %

  2. „Само тези 2 млрд., които бившия финансов министър Симеон Дянков е взел от здравната каса, за да запълни изтънелия фискален резерв са ощетили здравеопазването стократно повече от бедния пенсионер, който няма пари, за да си позволи “луксът” да бъде здравно-осигурен. “ – една истина и едно подвеждащо твърдение:
    1. Дянков наистина отклони парите от Здравната каса.
    2. Пенсионерите не се осигуряват лично, здравната им осигуровка е от бюджета (чл. 40, ал. 1, т. 4 от Закона за здравно осигуряване).
    И в момента болниците имат право да откажат лечение на неосигурени лица. Изключение се прави в Бърза помощ за спешните случаи, но след това пак имат право да откажат.
    Още нещо – какъв ще е мотивът на здравно осигуряващите се да си плащат осигуровките, ако ще бъдат третирани еднакво с нежелаещите да правят това? Всеки втори ще си каже „Защо аз да плащам, щом ще ме лекуват и без да съм платил?“… Това също ще бъде сериозен удар върху системата на здравеопазването.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s