Как посланикът на САЩ помогна на американска компания да купи БТК на цена 4 пъти под пазарната ?

Американския посланик Джеймс Пардю имаше основен принос за закупуването на телекома БТК на неизгодна цена от американската компания „Вива Венчърс“

original

Меглена Кунева и премиера Симеон Сакскобурготски на среща с американския посланик Джеймс Пардю. Не е изненадващо, че именно с партии от „Реформаторски Блок“ се оказаха обвързани като членове и симпатизанти много от „ранобудните студенти“. Това обяснява защо с радост приеха срещата с бившия американски посланик.

Тези дни бившия посланик Джеймс Пардю напомни за себе си след като той и действащият германски посланик – Матиас Хьопфнер отидоха на среща със студентите-окупатори в СУ.

Медийте, разбира се, не напомниха обаче защо българите нарекоха Джеймс Пардю „Пръдлюто“. Сега посолството се разграничи от визитата на бившия американски посланик при студентите. Марси Рийс, настоящия посланик на САЩ, заяви, че Пардю е кацнал в София, за да се срещне със студентите по свое собствено желание и посолството няма нищо общо с това. 

По времето, когато беше действащ посланик в България, Джеймс Пардю взе активно участие във финализиране на сделката за закупуването на БТК от американската „Вива Венчърс“ през 2004г. БТК беше продадена на неизгодно ниска цена за България. Според щатската инвестиционна банка „Сити Груп“ цената на телекомът е била 936млн. евро, а за 65% от него държавата е получила много по-малко от реалната му стойност – едва 200 млн.евро. Според докладът от 2004г. на „Сити Груп“ тези 65% би трябвало да бъдат продадени за не по-малко от 375млн.евро. В абсолютен разрез с данните на анализаторите, Пардю защитаваше пламенно американските купувачи:

Пардю заявяваше, че „Адвент“, собственикът на „Вива Венчърс“, е уважавана американска компания, дошла да инвестира у нас и е спечелила в открита и честна процедура.

„Ние изпълняваме нашата част от сделката и очакваме това и от приватизиращите органи в България“, коментираше тогава Пардю. Той дори се срещаше „на четири очи“ с премиера Симеон Сакскобурготски. Една от тези срещи беше на 27 април, 2003г., когато сделката за приватизацията на БТК беше зациклила за пореден път.

В крайна сметка, американците успяха да купят БТК на цена четири пъти под пазарната. Думите на тогавашния американски посланик, защитавайки сделката, въобще не бяха верни. Очевидно, сделката въобще не е изгодна, а дори самият търг далеч не беше „открит и честен“, както го описваше Джеймс Пардю. Още през 2002г. стана ясно, че телекомът въобще няма да бъде продаден на цена, отговаряща на националния ни интерес. Тогава специално заради американската „Вива Венчърс“ търгът беше удължен с 2 седмици, за да имат време американците да подадат документите си за участие.

Ролята на бившия посланик Пардю в закупуването на БТК на цена четири пъти по-ниска от пазарната й стойност доказва доколко той е „загрижен“ за България. Ето с този „загрижен“ човек „ранобудните студенти“ с гордост приеха да се срещнат.

 Сега, години по-късно, настоящия американски посланик лобираше открито за „Шеврон“ и убеждаваше българите колко е добре да се позволи добивът на шистов газ в България. 

 

Автор: Уго Чан

4 коментара to “Как посланикът на САЩ помогна на американска компания да купи БТК на цена 4 пъти под пазарната ?”

  1. В статията е пропусната една огромна подробност – след придобиването на БТК от Вива венчърс (в превод „да живее далаверата“) правителството им даде и печалбата от предишната година, която беше около 200 000 000. Демек венчърите платиха за БТК без да дават нищо!

  2. VSI4KI TRYBVA DA ZNAYT 4E PO DOLNI I PO LO6I HORA OT AMERIKANCITE I ANGLI4ANITE V SVETA NYMA..KADETOSA SE NAMESILI ZLO SA STORILI.SABUDETE SE HORA.NE OBRA6TAITE GRAB NA RUSNAKA-BRAT MISLETE TREZVO TAM SA PAZARITE TAM EENERGIYTA TAM E ISTINATA.NE SLU4AINO E KAZANO-KAT RUSIY NYMA VTORA TAI MOGA6TA NA SVETA I T.N. I T. N.

  3. мисля, че на снимката е царица Маргарита, а не М. Кунева

  4. Ами ние сме идиоти, приели с радост „честта“ да ни унищожават и това, което остане, да бъде превърнато в колоншя!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s