Визитата в САЩ, която ще реши бъдещето на това правителство

Енергийния министър Драгомир Стойнев е на официална визита в Съединените щати

къртицата

Дори хората, които почти не се интерсуват от политика вече разбраха, че енергетиката е една малка част от голямата гео-политика.

Това разбрахме най-вече покрай АЕЦ „Белене“ – от „проект, без който България ще фалира“ до „един гьол“ беше описван само от предишния министър-председател Бойко Борисов. На какво се дължи обаче пламенното му защитаване и отричане през месец-два? На външните фактори, които защитават своите интереси у нас, политически и икономически. 

САЩ изгубиха битката за „Набуко“ и България избра конкурентният руски проект „Южен Поток“ и американците няма да позволят в никакъв случай същото да се случи и с АЕЦ „Белене“, въпреки че социалистите поеха ангажимент строежа на новата ядрена централа да бъде започнат. Ангажимент, който след това се превърна във въпрос, който „отново ще бъде проучен и след време ще се реши какво ще се прави“. Ясно е, че след като стана ясно, че ГЕРБ няма да може да състави кабинет американското посолство у нас е провело, на закрити врати, дискусия по темата – какво ще прави България с АЕЦ „Белене“.  Именно след това БСП коригира позицията си, така че да остави вратичка пред Русия, но и да смекчи натиска от САЩ. 

61178184

Драгомир Стойнев, министър на енергетиката

Нощта на 20 срещу 21 ноември ще е доста тежка за българския енергиен министър

Той има нелеката задача да покаже на американците, че България не е „троянския кон на Русия“, че икономическите интереси на САЩ у нас, най-вече в енергийният сектор, няма да бъдат нарушени от това правителство. Драгомир Стойнев, енергийния министър на България, е на визита в САЩ, от която зависи бъдещето на кабинета „Орешарски“.

Ако това правителство час по-скоро не покаже на САЩ, че е готово да следва същия курс като предишното относно САЩ и Израел, то те ще впрегнат целия си ресурс и инструментариум, с който разполагат (издания чужди и български, „НПО“-та финансирани пряко от САЩ и тн.), за да го свалят. Спомняте ли си как дузина министри на ГЕРБ бяха на посещение в Израел. Тогава Росен Плевнелиев в качеството си на министър предлагаше България да дава земеделска земя на израелски инвеститори на смешна цена, или направо да я подарява, а Мирослав Найденов обяви, че „България е готова да даде най-ценното си, своята вода“? Е, подобна среща имаше и сега. Наскоро Сергей Станишев обсъждаше същите въпроси в Израел.

Всичко е гео-политика. Сега Драгомир Стойнев ще се срещне не с кой да е, а с представители на „Уестинг Хаус“ – американската компания, която обслужва АЕЦ „Козлудуй“, а новия реактор, който се кани да изгради там е конкурентния вариант на руския проект „Белене“. В началото на 2013г. американския посланик Марси Рийс лобираше за компанията „Шеврон“ и добива на шистов газ като обяви, че „САЩ е готова да помогне на България“ и спомена, че „Уестинг Хаус“ е готова да изгради нов реактор в „Козлудуй“. Именно този нов реактор ще бъде представен чрез симулатор сега на българския енергиен министър. Това той заяви сам пред БНТ, обяснявайки че ще се срещне с представители на американската компания.

И след като България се включи в руския „Южен Поток“, сега е длъжна да „балансира“ и вместо „Белене“ да осъществи американския проект за нов реактор в АЕЦ „Козлудуй“, който „Уестинг Хаус“ да изгради. Това е най-същественото, което Стойнев в този момент договаря с американците. И от това зависи дали този кабинет ще остане на власт, или не. Защото, бидейки в диаспората на САЩ и Европейски Съюз то България е длъжна да следва „правилния курс“, иначе правителството лесно може да бъде принудено да се оттегли и да даде път на друго, готово да съдейства по-старателно.

Сегашната ситуация, в която се намират социалистите от БСП силно напомня на предизборните им обещания преди години срещу американските бази и контингента в Ирак. Тогава БСП получи голяма подкрепа поради изявеното желание да се изтеглим от Ирак. В изтеклите депеши обаче след изборите, американското посолство у нас с изненада отбелязва, че новата власт в България не само няма да изтегли българския контингент, но е изказала готовност да преговаря за увеличване на българските военни в Ирак. Общо взето, грамата заключава, че това правителство е готово да съдейства, няма да се отклонява от курса и може да бъде „оставено“.

За жалост, това е грозната истина. Външната ни политика и това доколко тя е „правилна“ за САЩ определя вътрешната – кой може, кой не може и кой трябва и кой не трябва да управлява. А колко е лесно за една държава, организирала вече доказано смяна на цели режими в държави като Либия, Афганистан, Югославия, Египет да принуди всяко българско правителство да се оттегли ние всички знаем много добре.

САЩ години наред подкрепяше Саддам Хюсеин преди да го обеси, затваряше си очите за същността на талибаните и дори ЦРУ ги обучаваше по време на Съветската офанзива в Афганистан. Подкрепяше и Осама бен Ладен. Американците са склонни да простят на това правителство избора на Делян Пеевски, който се превърна в причина за масови протести и да го подкрепи, ако то докаже, че ще бъде изпълнително.

Автор: Уго Чан

3 коментара to “Визитата в САЩ, която ще реши бъдещето на това правителство”

  1. да бе само заради ДЕлянчо ли станах протестите или за стандарта на живот както са го правели хамериканците със Либийците

  2. В такъв случай най-добре правителството да клекне. Или поне да демонстрира готовност за това. И тогава ще видим как „спонтанните и недирижирани“ протести рязко затихват. И ще вярваме още по-малко на следващите…

  3. Много точно и ясно казано.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s