Иран: Израел е обречен да изчезне, основите на ционисткия режим са разклатени

Преговорите по иранската ядрена програма продължават

550383-ayatollah-ali-khamenei

аятолах Али Хаменей

Иранският духовен водач аятолах Али Хаменей заяви, че Техеран иска приятелски отношения с всички страни, включително със САЩ, предаде Ройтерс.

Днес Иран започва нов кръг преговори с шестте големи сили (петте страни постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия) по спорната ядрена програма.

„Трябва да имаме приятелски отношения с всички страни, дори със САЩ. Ние не сме враждебно настроени към американската нация. Те са като другите нации по света“, заяви Хаменей пред 50 хил. бойци от милициите басиджи.

„Смърт на Америка“, скандираха в отговор басиджите.

Израел е обречен на изчезване,

заяви още иранският духовен водач пред бойците, предаде АФП.

„Основите на ционисткия режим бяха сериозно отслабени и той е обречен на изчезване. Никое насила наложено явление не може да трае дълго“, заяви Хаменей.

Иран не признава съществуването на Израел и подкрепя борещите се срещу него движения, припомня АФП.

Няколко часа преди началото на новия кръг преговори по иранската ядрена програма в Женева аятолах Хаменей заяви, че Иран няма да отстъпи и на крачка от ядрените си права и посочи, че макар и той лично да не се меси в преговорите, на преговарящите са били дадени „червени линии“, отвъд които да не отстъпват, например обогатяването на уран от Иран и отказът от затваряне на подземния обект за обогатяване във Фордо, предаде Ройтерс.

Хаменей предупреди, че Иран няма да се огъне под заплахата от санкции и че ако бъде нападнат, ще върне удара по такъв начин, че

„агресорите никога няма да го забравят“.

Иран твърдо ще защитава ядрените си права и ще отказва всякаква дискриминация, заяви и иранският президент Хасан Рохани в телефонен разговор с британския премиер Дейвид Камерън, предаде АФП, цитирайки иранската държавна агенция ИРНА. „Иран е решен ядрените му дейности да са мирни и твърдо ще защитава ядрените си права. Няма да приемем никаква дискриминация в тази област. Езикът на уважението трябва да замени езика на заплахата и санкциите“, казал Рохани на Камерън.

Рохани е разговарял по телефона и с китайския президент Си Дзинпин. Той е помолил Китай да „действа срещу прекалените искания на някои страни“, имайки предвид Франция, под чийто натиск на предишния кръг преговори в началото на ноември бяха включени допълнителни условия в обсъжданото споразумение. Тогава Техеран отхвърли окончателната версия на текста.

 

Източник: Vesti.bg

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s