Неясна цена и без конкурс – американците ще строят VII блок на АЕЦ „Козлудуй“

Енергийния министър Драгомир Стойнeв се завърна от САЩ с очаквана новина – американската „Уестингхаус“ ще строи новия блок в АЕЦ „Козлудуй“ – проекта е конкурентен вариант на руския AEЦ „Белене“

1476413_667386406625885_22552079_n

Драгомир Стойнев съобщи новината вчера, след като се завърна от официалната си визита в САЩ, която, според нашите коментатори, може да се окаже „спасяваща“ за това правителство. 

Eнергийния министър заяви, че

„Не е необходим конкурс за технология за изграждането на нов VII блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Той даде пример с Англия, където преди два месеца, без конкурс било започнато изграждането на два нови ядрени блока по френска технология. Естествено, тук става дума за това, че в битката за гео-икономически интереси за ЕС и особено Великобритания приоритет, разбира се, имат американски и западни компании. Дори само идеята България като членка на съюза да изгради руска атомна централа не се гледа с добро око.

Затова наблюдаваме активна пропаганда в „за“ и „срещу“ проекта „Белене“, като в крайна сметка в целия калъбалък от истини, полуистини и откровенни лъжи обикновенния българин съвсем се обърка. Американския посланик Марси Рийс в началото на 2013г. заяви на среща, организирана от „Български Атлантически Клуб“ с председател Соломон Паси, че американската компания „Уестингхаус“ е готова да изгради нов блок в АЕЦ „Козлудуй“, наместо държавата да започне изграждането на нова ядрена централа в „Белене“. Рийс съвсем открито лобираше за „Уестингхаус“, както и за „Шеврон“ и отпадането мораториума на добив на шисти у нас.

Сега САЩ „изравни“ резултата

След като наскоро България официално се включи в руският проект „Южен поток“, а не в подкрепяният от Турция, ЕС, САЩ и др. конкурентен – „Набуко“. 

Притеснителното е, че аналогично с „Южен поток“ нямаме никаква конкретна информация. Министър Стойнев се върна без дори ориентировъчна цена на проекта, а причината за визитата беше ясна – това правителство да покаже, че е готово да съдейства на САЩ, което със сигурност американците ще „възнаградят“, оставяйки го поне за сега. Нищо чудно след като така набързо връчихме, по презумция и без конкурс, проекта за нов блок в „Козлудуй“ на американската „Уестингхаус“ някои, очевидно лобиращи и прокарващи интересите на своите спонсори, в лицето на САЩ и редица тръстове, да прекратят тъй наречените „хепънинги“ и „флашмобс“. 

Проекта въобще не изглежда особено печеливш за България, но в това положение сме длъжни да се водим не от икономическите си, а от стратегическите си интереси, за да са доволни американците и руснаците. 

Турската банка „Ексимбанк“ била готова да финансира 70% от проекта, заяви още Стойнев, обяснявайки, че е имал среща с ръководството на банката докато е бил в САЩ. Освен това той заяви още, че не може да каже някаква цена, но увери, че тя щяла да бъде възможно най-изгодната за страната ни, което си е голословно обещание:

–  „Нашите очаквания са финансовият модел да бъде изграден за шест месеца, след което ще бъде ясна и крайната цена на реактора. Имах среща в САЩ с ръководството на „Ексимбанк“. Те са готови да финансират част от проекта. Очакванията са ни финансирането да достигне до 70%“, заяви той.

 Тоест, американците получават важен стратегически проект, предотвратяват изграждането на руската ядрена централа „Белене“, а правителството – „кредит доверие“ от САЩ.

 

 

 Виж също

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s