Шпионска екипировка на КГБ и българските тайни служби от Студената война

За разлика от „грубата сила“, с която са известни червеноармейците, то съветското разузнаване се прочу с елегантните и изтънчени методи, с които ликвидираше своите врагове във всяка една точка на света

soviet_era_spy_equipment11

Руско куфарче за безопасно транспортиране на АК-74. Подобни куфарчета се използват за безпроблемно приближаване до обекта на покушение. Въпреки всичко, съветското разузнаване винаги е предпочитало по-дискретни методи за ликвидиране на мишени, най-вече чрез отрова.

Агент „Пикадили“ крачи из централната част на Лондон, следейки внимателно своята мишена – дисидентът Георги Марков. В ръката си държи чадър и се приближава до обекта. Изведнъж Марков усеща парене в единия крак, а „Пикадили“ се разминава с него, спира такси и отпрашва в неизвестна посока.

ep_00045061_l

На 7 септември, 1978г. Георги Марков е атакуван от мъж, носещ чадър в Лондон. Три дни по-късно той умира. В хода на разследването става ясно, че посредством чадъра му е инжектирана неизвестна и до днес отрова. Убийството се превръща в една от най-големите мистерии на Студената война.

Дни по-късно българския писател умира. Оказва се, че е отровен. Спорно е доколко един човек, който е бил в обкръжението на Тодор Живков, а повечето снимки от престоя му у нас са на вили, курорти и приеми на комунистическия елит може да бъде наречен „дисидент“ или да е удачно да бъде сравняван със Солженецин и Сухаров. Но въпроса е, че това убийство няма аналог. „Българския чадър“ шашна цял свят – една комунистическа държава успява да убие свой противник в центъра на Лондон и то по времето на Студената война. 

Съветското разузнаване доказва своята ефективност в редица секретни операции, с които доказва, че по нищо не отстъпва на американското ЦРУ или на МИ-6. 

Някои от инструментите в шпионския арсенал на КГБ нямат аналог и са изобретени от съветски експерти. В галерията по-долу ще видите някои от най-чудатите и интересни пособия в шпионския арсенал на КГБ. 

1

Мини-пистолет, прикачен за ръкавица, който може да се скрие лесно под ръкава и да бъде изваден секунди преди да бъде използван срещу обекта на покушение.

soviet_era_spy_equipment1

Камера, скриваща се в ръкава на сако със специален механизъм за дискретен контрол.

3

Съветското разузнаване измисля оригиналния метод за подслушване, чрез използването на незабележими предмети от природата, като дънери, камъни и др., в които е скрито подслушвателно устройство.

soviet_era_spy_equipment4

4,5мм. оръжие, скрито в писалка. Изключително дискретно и ефективно. С подобно оръжие е убит Георги Марков, само че в случая е било използвано инжектиращ механизъм, който почти незабележимо се използва, за да се инжектира за секунда отровно вещество в тялото на жертвата.

soviet_era_spy_equipment6

Това оръжие инжектира в тялото на обекта двоен „заряд“ от цианид, който обезврежда и ликвидира обекта моментално. 

soviet_era_spy_equipment13

Обувки със скрит радио-предавател в тока.

One Comment to “Шпионска екипировка на КГБ и българските тайни служби от Студената война”

  1. Къде е сега българското разъзнаване?!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s