„Оранжев код“ в България и Украйна

За протестите в България и Украйна и приликите между тях

1461172_661897727174753_1570206157_n

След като Украйна в последният момент се отказа от асоциацията към ЕС в страната започнаха протести. Западната преса съзря нова Оранжева революция в Украйна, а президента на Русия Владимир Путин официално заплаши европейските чиновници да престанат да подстрекават протестиращите, да заемат тяхната страна и да притискат властите в Украйна.

Сега и в Украйна и в България е наличен „оранжев код“ за метеорологичните условия, но и за случващото се по централните площади.  Оранжевата революция от 2004г. не мина без съдействието на опитните „Отпор!“ от Сърбия. Тяхните знамена се вееха по площадите в Украйна. Тогава пак видяхме онзи юмрук, който виждаме и днес. Сръбската организация „Отпор” (днес позната и като CANVAS) получава милиони долари финансова помощ от американския Национален фонд за подкрепа на демокрацията. Знамена с изображения на ръка, свита в юмрук, транспаранти, топки и други атрибути на поддържаното от Държавния департамент на САЩ сръбско лъжедвижение се мяркаха в Белград.

Color_Revolutions_Map

Различни цветове – един и същ диригент

Тези дни се появиха данни от българските служби, че представители на „Отпор!“ са дошли от Сърбия у нас, за да подпомагнат с опитът си протестиращите. Не, че не видяхме вече лица, свързани с организации, финансирани от САЩ в голямата мрежа от НПО-та за социален-инженеринг у нас не само сред протестиращите, а в челните редици.

И след като Украйна се отказа от асоциацията с Европейския Съюз Ангела Меркел – германския канцлер изказа острото си разочарование и дори обвини Путин, че бил „неоимпериалист“. Сега Брюксел извива ръцете на властите в Украйна да се асоциират със Съюза, което донякъде е нелепо. Всяка държава сама има правото да избира в кой съюз да членува, или не. Но тук се намесва, разбира се, голямата гео-политика и за това сега Русия и Германия решиха съвместно да си разпределят сферите на влияние  в Източна Европа. Някои нарекоха това „новия пакт Молотов-Рибентроп“. 

170px-Pro-Putin_rally_2012-02-04_(orange)В България бившия американски посланик Джеймс Пардю отиде заедно с действащият германски посланик – Матиас Хьопфнер на среща в окупирания университет с окупаторите, които го бяха затворили в този момент за абсолютно всички, в т.ч. и журналисти не бяха допуснати. Разбира се, превъзходителствата бяха приети с голяма радост. Това, което Матиас Хьопфнер попита студентите е много съществено:

Притесняват ли се „Ранобудните студенти“ от опасността силите в България, които предпочитат страната да не е в евроатлантическото семейство, а в славянското да надделеят един ден. 

Именно това е големият проблем и с Украйна сега. Президента Янукович е подложен на голям натиск едновременно и от Брюксел и от Кремъл – всяка страна се бори да придобие Украйна в своята сфера на влияние. 

Има и други рискове – Русия е основния доставчик на газ за Украйна, както и за голяма част от европейските държави, и Киев дължи милиарди на „Газпром“. Путин заплаши Янукович, че Украйна може да остане на студено, ако продължи да се присламчва към евро-съюза, както и че няма да бъде приета в митническият съюз на Русия.

Някои анализатори предричат и финансов колапс и то за броени месеци на Украйна,  в случай на асоциация с ЕС. Сега опозицията в Украйна получава подкрепата на Брюксел, за да притиснат управляващите да се асоциират с ЕС. Донякъде е странно, че украинци протестират по площадите с флагове на Европейският Съюз и настояват за „евроатлантическото семейство“. Но проблема пред Запада с държави като Украйна е техния славянски корен, общ с Русия, общата вяра и писменост, както и определени исторически „наследствености“ в отношенията между Русия и славянските държави. Те трудно могат да изкоренят това и да привлекат или задържат тези страни в Европейския Съюз, където ако бъдат приети биват третирани нечестно, както сега става с България. Голямото европейско семейство първо изви ръцете на България. Принудиха ни да се откажем от военната си сила, обезоръжиха ни практически, принудиха ни да затворим блоковете на АЕЦ „Козлудуй“, защото били „стари“, въпреки че ги бяхме модернизирали, а в десетки европейски държави има дори по-стари блокове. Сега държави като Великобритания открито българофобстват, блокират приемането ни в „Шенген“ и предприемат мерки специално срещу нас, които дори са в разрез с правилата на съюза. 

 

Автор: Стоян Вапцаров

3a Alter Information

6 коментара to “„Оранжев код“ в България и Украйна”

 1. ВЪН АМЕРИКАНСКИТЕ АГРЕСОРИ И УБИЙЦИ ОТ СТРАНАТА НИ! ДОРИ СССР НЕ СИ ПОЗВОЛИ ДА НИ ОКУПИРА, А ТЕЗИ???

 2. България почти нищо не печели от членуване в ЕС.

 3. Любовта към СЛАВЯНИТЕ /SLAVE означава РОБ на английски/. България ОТДАВНА ИМА“ голямата любов“ от ЗАПАДА: БЕРЛИНСКИ КОНГРЕС, НЬОЙСКИ ДОГОВОР, МИЛИАРДИ РЕПАРАЦИИ, БОМБАРДИРОВКИ БЕЗ ПРЯКА ВОЙНА, ШЕНГЕНСКА И ТРУДОВА ИЗОЛАЦИЯ, ЕНЕРГИЙНА ЛИКВИДАЦИЯ, …

  • Що за глупости! Думата славянин не се пише SLAVE на английски, a SLAV, мн.ч. SLAVS.
   значението е славен, в превод на английски – glorified или glorious.

   Дума СКОТ на български означава добитък и животно, а на английски има различно значение. Означава шотландец.

  • Существуют несколько версий происхождения этнонима «славяне».

   Основными являются четыре:

   от двух родственных славянских слов, восходящих к общему индоевропейскому корню *ḱleu̯- «молва, известность»:
   слово, таким образом словѣне — это «люди, говорящие „по-нашему“», в отличие от немцев — «немых», то есть «не владеющих нашим языком», «чужих»,
   слава, то есть славѣне — «славные». Однако данная форма (с -а- в корне) — позднее образование, зафиксированное в славянских источниках в позднем Средневековье.
   от индоевропейского слова *s-lau̯-os «народ» (с индоевропейским «подвижным s»), ср. др.-греч. λᾱός;
   от топонима, видимо, названия реки (ср. эпитет Днепра Славутич, реки Слуя, Слава, Славница в разных славянских землях). Этой версии отдают предпочтение некоторые лингвисты (например, М. Фасмер) в силу того, что суффиксы -ѣн(ин) и -ян(ин) встречаются только в производных от названий мест.

  • Пишеш пълни глупости. Какъв английски, бе, пич? Когато е имало въпросните племена английския още не е бил „направен“, даже.

   1. Словени/Славяни – термина е езиков и се появява 9-10 век в българската книжнина като паралелно наименование на българския език и други подобни езици, тоест термина не трябва да се използва за събития преди 9-10 век., и не трябва да се свързват с него конкретни археологически култури или племена с близко звучене на името.
   2. Склави/Склаби – наименование на точно определени племена споменавани в старите гръцки и ромейски хроники от 6 до вероятно 9 век, което не носи езикови сведения. Тоест въпреки че вероятно по-късно тези племена се наречени славяни заради езика който са говорели, не трябва върху единствено върху тях да се налага термина славяни, тъй като на славянски езици вероятно са говорели и други племена освен Склавите.
   3. Славяноезични – термин-допълнение, конкретизиращ предположение за езика на племена от времената преди 9 век и преди появата на езиковия термин Славяни. Термина е необходим доколкото термина Славяни не е научно коректно да се използва преди появата му през 9-10 век. Термина Славяноезични не конкретизира единствено Склави, Анти и Венети, а е по широк и обхваща и други племена във времената преди 9 век, за езиците на които нямаме писмени сведения.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s