Ядрените подводници на Китай заплашват Америка

Китайските ядрени подводници заплашват САЩ, сочат анализите на конгреса на САЩ по отношенията с Китай в сферата на сигурността

ubmarine nuclear reactor,submarine nuclear reactors

В наскоро публикуван доклад на комисията на конгреса на САЩ по отношенията с Китай в сферата на икономиката и сигурността, се казва, че китайската междуконтинентална балистична ракета с морско базиране „JL-2” е близо до достигане на начална бойна готовност. Това е второто такова изявление от американска страна в последно време, в което се казва, че морският компонент на китайските стратегически ядрени сили се превръща в реална заплаха за САЩ.

През юли американските медии, цитирайки правителствен източник съобщиха, че можем да очакваме първите излизания на китайски ракетни подводници на бойно патрулиране още през следващата година.

JL-1_and_JL-2

23,000 kilograms (51,000 lb)
Length 13 metres (43 ft)
Width 2.25 metres (7.4 ft)
Warhead nuclear, single or MIRVs (3 or 4 (JMA)), (10 maximum (JMB)), 1050 to 2800 kg
Blast yield 25–1000 kt ?

Днес Китай строи цял флот от атомни ракетни подводници – серията от подводници от проекта 094 има пет кораба, три от които вече са готови; разработен е проектът за подводница 096, които, за разлика от 094 и 092 ще носи не 12, а цели 24 ракети. Именно ракетите дълго бяха слабото място на проекта. Новите подводници са оборудвани с междуконтинентални ракети, но дълги години изпитанията на тези ракети бяха неуспешни. През 2012 г., обаче, ситуацията се промени, и последните препятствия за развитието на китайските военноморски сили изчезнаха.

Първите три вече въведени в експлоатация китайски атомни ракетни подводници ще носят 36 междуконтинентални балистични ракети. Когато броят на подводниците достигне 5, ще говорим за 60 ракети. По-късно техният брой може да нарастне в зависимост от това, как ще бъдат построени големите кораби от проекта 096. В момента няма доказателства за наличието на китайски ракети с разделящи се бойни глави. Но, както изглежда, работата по усъвършенстването на тези ракети ще продължи и Китай, следвайки примера на други страни, които използват атомни ракетни подводници, ще оборудва своите морски ракети с разделящи се бойни глави с индивидуално насочване.

Смисълът от строителството на мощен морски компонент на стратегическите ядрени сили се заключва в постоянното разполагане на готово за използване ядрено оръжие на борда на намиращата се в морето ядрена подводница. Несъмнено, китайците вече имат своя собствена сложна система от процедури за работа с на ядреното оръжие на флота, които те са отработили по своята експериментална подводница 092. Въпреки това, с нарастването на ядрения арсенал на Китай тези въпроси стават предмет на внимателно наблюдение за целия свят.

Автор: Василий Кашин

2 коментара to “Ядрените подводници на Китай заплашват Америка”

  1. Многа закъсняла публикация от американска страна.Това развитие на Китай е видяно още преди да знае Европа за развитието на тази империя. Американците ,не са вярвали,че може да има съюз межде империята и Русия. При официално посещенио от делегациа на американски секретар,е казано “ Не вярвахме,а е вече факт.Ние сме извън тази голяма игра.“

  2. Хората ги строят с мирни цели – като американците. ..

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s