Цветна Революция – инструмент за геополитическа преориентация на бившите Съветски републики

За да легитимира протестите, Запада си служи в България с доклади от агенции за маркетингови и социално-политически проучвания, като например „Алфа Рисърч ООД“, която според западните медии, твърди че 60% от българите били поддържали протестите

IMG_0574

Цветни революции, наричани още „Corporate Revolutions“ (понякога бархетни революции или нежни революции), е термин който обозначава серия от масови улични безредици и протести на населението, осъществени по предварителен сценарий и съпроводени от професионални PR-кампании, които завършват със смяна на политическия режим в бившите Съветски републики, арабските страни (Арабска пролет) и Южна Америка, без военно участие, но не без насилие. 

След смяната на обществения строй през 1989-1990 г., Цветните революции са „Sequel“ от плана за геополитическа преориентация на бившитесателити на СССР. 

След провеждане на цветните революции, биват инсталирани проамерикански правителства, базирани на антируска риторика. От своя страна САЩ открито поддържа тези режими. 

Както епохата на Великите географски открития, на днешно време историците наричат „епоха на европейска експанзия“, така и в бъдеще вероятно Цветните революции ще се наричат „Епоха на Американска експанзия“. 

Организаторите

Актьорите на Цветните революции са млади хора, които говорят добре аглийски език и са учили като стипендианти на Запад.

В Украйна младежката организация се нарича „Пора“, в Грузия „Кмара“, в Киргизия „Кел-Кел“, в Сърбия – „Отпор“. Техните действия на гражданско неподчинение се координират от най-модерни маркетинг-методи и средства за комуникации. 

По време на революционните действия, организаторите продуцирали ежедневно новини, които са били разпространявани чрез контролираните от САЩ средства за масова информация – „BBC World“, „CNN“ и „Al Jazeera“, с цел създаване на масова еуфория и подклаждане на населението им към гражданско неподчинение. 

Успешните Цветни революции водели до успех в кариерата на техните организатори. Те често получавали високи длъжности в политическото управление: Георги Угулава (გიგი უგულავა) и Гига Бокерия (გიორგი ბოკერია). 

Сценарий

Всички Цветни революции следват сценария за сваляне на сръбския президент Слободан Милошевич през октомври 2000 година: След провеждане на политически избори, международни организации като „Парламентарна асамблея на Съвета на Европа“ (Parliamentary Assembly of the Council of Europe) и „Организация за сигурност и сътрудничество в Европа“ (Organization for Security and Co-operation in Europe), под диригентството на САЩ и Западна Европа, не признават изборите, обявяват ги за фалшифицирани и след инсцениране на масови улични безредици и протести на населението, бива съставено ново правителство, предварително избрано от организаторите на цветните революции. 

Изключение прави само България, в която през 2013 г. изборите преминават без обвинения от Запада за фалшифициране. Напритив – биват разкрити опити за фалшифициране на изборите от про-западната партия, оставаща след изборите в опозиция. 

За да легитимира протестите, Запада си служи в България с доклади от агенции за маркетингови и социално-политически проучвания, като например „Алфа Рисърч ООД“, която според западните медии, твърди че 60% от българите били поддържали протестите. 

В някои случаи, за придаване на по-голяма тежест на събитието, уличните безредици и протести на населението се подпомагат от снайперисти на ЦРУ, които стрелят по демонстрантите, след което СМИ приписват действието на управляващите и местната полиция – Румъния 1989, Венецуела 2002. 

Всички Цветни революции следват сценария за сваляне на сръбския президент Слободан Милошевич през октомври 2000 година: След провеждане на политически избори, международни организации като „Парламентарна асамблея на Съвета на Европа“ (Parliamentary Assembly of the Council of Europe) и „Организация за сигурност и сътрудничество в Европа“ (Organization for Security and Co-operation in Europe), под диригентството на САЩ и Западна Европа, не признават изборите, обявяват ги за фалшифицирани и след инсцениране на масови улични безредици и протести на населението, бива съставено ново правителство, предварително избрано от организаторите на цветните революции. 

В други случаи акцията се подпомага от американски безпилотни самолети – отстраняването на Муамар Кадафи в Либия. 

Името си „Цветни ревлюции“, носят от един общ идентификационен цвят или цвете, както символ на свит юмрук – така наречения „Юмрук на Сорос“

Пред обществеността Цветните революции биват легитимирани като спонтанно, безкористно движение за освобождение, демократизиране и човешки права. 

В действителност Цветните революции са отдавна планирани интервенции, целящи проникване на НАТО и отстраняване присъствието на Китай и Русия в Евразия и Латинска Америка. За подготовка на населението за Цветна революция, се провежда дългогодишна психологическа война, с характерните за нея разпространяване на дезинформация и пропаганда. 

Според независими журналисти и политолози като Ian Traymor, Frederick William Engdahl и Udo Ulfkotte, всички революционни младежки движения и Цветни революции биват финансирани и организирани от правителството на САЩ, тайните служби на САЩ, както и от неправителствени организации (NGO), финансирани от САЩ. Според тях САЩ цели Нов Световен Ред (New World Order), в духа на речта на George H. W. Bush на 11 септември 1990. 

„Washington Post“ публикува материали относно „инвестираните“ от САЩ
77.000.000 US$ за изборите на 24 септември 2011 в Русия. САЩ изпраща организатори на кампаниите. Един от тях е Robert Helvey – „бивш“ сътрудник на военното разузнаване на САЩ (Defense Intelligence Agency). 

Американските „неправителствени“ организации „Freedom House“, „National Endowment for Democracy“ (NED), „Albert Einstein Institute“, „Open Society Institute“ на „самарянина“ Джордж Сорос (спонсора и на Нов български университет), но и германската „Friedrich-Naumann-Stiftung“ предоставят средства на разположение, организират Workshops, раздават стратегически книжки, провеждат курсове за „повишаване на квалификацията“. 

Срещата в Тирана през юни 2005 г. се финансира от „Balkan Trust for Democracy“, от финансирания от Евросъюза „Balkan Children & Youth Foundation“ и „Friedrich-Naumann-Stiftung“ – организация на немската дясно-центристка партия FDP. 

През април 2011 г. „New York Times“ публикува доказателства за систематично обучение на младежи чрез американски институции – „Гладио 2.0“. Назовава се срещата в Ню-Йорк през 2008 с египетски активисти, организирана от „Facebook“, „Google“ и „Columbia Law School“. 

Спонсорите

През 20-то столетие, САЩ оперира с ЦРУ, USAID (United States Agency for International Development), местни колаборационисти и неправителствени организации: „Freedom House“ и „National Endowment for Democracy“ (NED), както и неправителствени организации финансирани от George Soros, преди всичко благотворителни дружества. 

Избор на лидери

diplomРешаващо за успеха на Цветните революции е избора и подготовката на малки групи, предимно несемейни пробивни младежи, „необременени“ от морални и патриотични „предразсъдъци“, прекланящи се пред материални и външни ценности, неспособни да преработват (дез)информацията получена от СМИ, поради интелектуална недостатъчност, въодушевени от американската мечта. 

След 1990 в пост-съветското пространство се разпространяват примамливи предложения, рекламирани като „международен студентски обмен“„Студентски бригади в САЩ и Англия“, програми за работа за студенти през лятото: „Work and Travel USA для студентов“, „WEUSA Placement“, „CCUSA“, „Work Experience USA“, „Магнатът Доналд Тръмп изпраща свои емисари да избират най-добрите студенти от наши университети“ и пр. 

От стотиците хиляди, ако не и милиони студенти посетили USA & Co., подбора за координатори на улични демонстрации и гражданско неподчинение, се осъществява лесно и евтино. Всички те сами си плащат разноските по транспорта до там и обратно, а по време на престоя си там работят това, което за местните е унизително и нископлатено. 

Професионално-протестиращи с професионална логистика

Комуникацията се осъществява чрез Prepaid-GSM-Handy, за бързо организиране на демонстриращи групи (Flash Mob). По онова време в тези държави по „неизвестни“ причини се разрешава анонимна регистрация на SIM-карти, което в Западните демокрации никога не е било възможно. 

В България анонимна регистрация на SIM-карти съществува до 2009 год., от което може да се предположи, че до тогава е съществувала опастност от патриотично настроени български политици, които е трябвало незабавно да бъдат обявени за диктатори и да бъдат свалени, чрез Цветна Революция. 

След 2005 организацията се осъществява и чрез интернет, особено чрез Facebook- и Twitter-псевдоними, както и филми от мобилни телефони в YouTube. 

По време на „Арабската Пролет“ в Тунис, Египет и Либия, американските U.S. Air Force, поддържат интернет и мобилните телефони чрез сложни технически устройства в турбините на самолетите C-130 Херкулес (Lockheed C-130). 

Календар на цветните революции

Успешни Цветни революции 
* 1953: Иран – „Бяла революция“ – Операция Аякс (на персийски کودتای ۲۸ مرداد)
* 1986: Филипините – „Rebolusyong EDSA ng 1986“ или „Жълта революция“
* 1989: Чехословакия
* 1990: Никарагуа
* 1987-1992: Прибалтика – „Пееща революция“
* 2000: Сърбия – „Булдозерна революция“
* 2003: Грузия – „Розова революция“ (на грузински ვარდების რევოლუცია)
* 2004: Украйна – „Оранжева революция“ (на украински „Помаранчева революція“)
* 2005: Либия
* 2005: Киргистан – „Революция на лалетата“
* 2010-2011: Тунис – „Жасминова революция“
* 2011: Египет – „Kefaya“ (كفاية)

Все още продължаващи Цветни революции 
* От април 2002: Венецуела
* От 2005: Азърбайджан – „YOX“ (Зелена революция)
* От 2007: Мианмар – „Шафран-революция“
* От 2009: Иран – „Зелена революция“
* От 2011: Сирия
* От юни 2013: България – „Протест на симпатичните“ и „ранобудните студенти“

Неуспешни Цветни революции 
* 1953: ГДР „17. Juni 1953“
* 1956: Унгария
* 1968: Чехословакия – „Пражка пролет“
* 1989: Китай – „Тиенанмън“
* 2001: Беларус – „Зубър“
* 2005: Узбекистан – „Bolga“ (Чук)
* 2005: Русия – „Оборона“
* 2006: Беларус – „Дънкова революция“ или „Васильковая революция“
* 2008: Арменя – „Революция подснежников“
* 2009: Молдавия – „Революция кирпичей“ или „Кафельная революция“
* 2011/2012: Русия – „Снежная революция“ или „Мятежом хипстеров“

6 коментара to “Цветна Революция – инструмент за геополитическа преориентация на бившите Съветски републики”

 1. Дефиниция за манипулация дава американският „съвременен социологически речник“ от 1969 година:
  „Манипулацията е вид управление, при което този който има власт,
  влияе на поведението на другите, без да разкрива характера на
  поведението, което очаква от тях.“

  Организаторите на ранобудните протести в България целят оставка на паравителството, но без да разкриват кое правителство трябва да дойде след оставката. А всички ние знаем, че правителството което ще дойде, ще разшири още повече приватизацията и разпродажбата на чуждестранни „инвеститори“ – онова, за което Запада „помага“ на българите вече 24 години.

 2. Що за глупости? Вие знаете ли какво е революция?! Нашите протести не целят смяна на едните (БСП) с другите (ГЕРБ), както на много им се иска да бъде. ГЕРБ мнозинство втори път няма да получат, а се видя, че никой няма да се коалира с тях (дори Кунева многократно заяви, че това няма да стане, ако влязат в един бъдещ парламент). Но да не се отклонявам много… Идеята ми беше, че не, в милата ни родина политическата система не е двупартийна (макар за нещастие на там да се е запътила, а тогава жална ни майка). Искаме всеки настоящ и бъдещ кандидат-управник да се научи, че когато се правят грешки трябва да си носят последствията! 24 години народа търпя, но през февруари просто капката преля. Да не мислехте, че народа ще търпи вечно?! Назнчението на Пеевски изтрая само докато се вдигна народа, но защо не каза някой „Аз го предложих. Направих грешка. Оттеглям се от политиката“?! Знаете ли колко по-кратки щяха да са тези протести, ако за това безумие някой си беше понесъл отговорността? С месеца се правиха на луди и обясняваха, че не помнят… отговорността била „колективна“… Ама разбира се, че е колективна! Че кой ще посмее да иска оставката на колектива?! Ами народа! Само да вметна, че си спомням едно излизане на Манолова с лицемерното и нагло „Аз бях. Сега ще спрете ли с това „КОЙ?“?“, с което ми пропадна толкова много в очите, че не мога да ви опиша (а беше от най-симпатичните ми членове на БСП преди това).
  И защо привържениците на това правителство го приемате толкова лично? Като толкова са обичачи управляващите да се проведат избори, да си вземат властта пак (по възможност чрез честни избори, макар вече да загубих надежда, че в България това е възможно)… нямам нищо против това. Но да знаят, че трябва да внимават с действията си, защото има кой да им потърси отговорност и може да се наложи да си прекъснат отново мандата преждевременно. Какво по-демократично от това?! Или викате бедна държава сме… няма пари за избори два пъти в годината. Пък аз освен да попитам пари ли нямаме за демокрация?! Един никак недалечен януари предния галфон надигна врява, че трябвали 20 млн за референдум, който в крайна сметка беше абсолютно безсмислен, тъй като всички се обявиха за победители, но все пак към… падат се под 3 лв за гражданин на България. 3 лв ли няма държавата за демокрация?! За какво има, ако за това няма?

  • Досега не чух някой от протестиращите да иска смяна на модела, или системата. Чухме, че искат оставка на това правителство. А дали искат ГЕРБ да се върне, или не, то резултата ще е това, оттук нататък всичко е празни приказки. Някой има ли, който не разбира, че ако това правителство подаде оставка на власт се връща ГЕРБ, тоесто поредната подмяна ще се случи, нищо друго.

   • Как ще се върне ГЕРБ на власт като няма да получат мнозинство и ще са в същото положение, в което бяха след тези избори?! Те и сега имат най-много депутати, но какво от това?! Как ще съберат мнозинство като всички, които се очертава да влязат в парламента нямат намерение да се коалират с тях и изрично са го заявили? Сигурно има и някой заблуден ГЕРБер на площада, мислещ си, че това ще стане, но аз не виждам как.
    А за това какво сте чули и какво не… предполагам, всеки чува, каквото иска да чуе. Аз чувам зов за промяна… в момента нищо не е по-различно от последните 24 години и (за нещастие) се очертава нищо да не се промени. Вие чувате само „оставка“, защото вероятно вашите фаворити са на власт. И на февруарските протести чувах зов за промяна, а не просто за по-ниски сметки… и тогава обаче имаше хора, които чуваха само призивите за оставка – просто тогава това бяха феновете на Борисов… Аз честно да ви кажа разлика между двата протеста не виждам… само тази, че при едниния управляващите си подадоха оставката, а при другия се правиха на приятно разсеяни, докато не се измориха и отчаяха хората и не се прибраха… сега протестите са малобройни и те не спират да го повтарят, но защо когато стигаха хората до Плиска се правеха на слепи?!
    Няма значение, де… живейте си и нека си ви управляват аморални и безнравствени изчадия (от която и да е партия… разлика няма). Аз утре ще се включа в редиците на милионите емигрирали някъде, където политиците служат не само на собствените си интереси и на кръг от олигарси… някъде, където социалните мерки са повече от 4-5 лв за пенсионерите по нова година докато партии прибират милиони от субсидии (за предните да не говоря, че се сетиха, че пенсиите са ниска, когато им изтече мандата). При първа възможност ще издърпам и родителите си, да не „тежат“ на социалната ви система…
    Впрочем като споменах субсидии и се сетих, че днес четох новина – ще намáлят субсидиите с до 10%, което според Станишев „е израз на солидарност с българските граждани, които преживява много лишения“. Обясняваше се в статията как това било за малките партии, които не влязли в парламента, но трябва да имат някакви средства, за да развиват политическата си дейност… Ами, кажете ми, моля ви (вие, защото, ако попитам някой от управляващите, ще се направи, че не ме чува), какво пречи да се сложи таван на субсидиите? Така малките партии няма да останат ощетени, а големите няма да имат излишни средства, които да хвърлят за митинги, протести и контрапротести… Ако сте на мнение, че протестите са платени значи, надявам се, ще се съгласите. В държавата на „таваните“ (таван на пенсиите, таван на осигуровките) не дай боже да се сложи таван на субсидиите, че от къде пари да се купуват гласове като дойде време за избори…

 3. Dali v Kralstvo Belgia I Kralstvo Holandia ne ZNAIAT kakvo Pravat ili v SHIBANATA republika na komunistite republikanzzite-IDIOTI ot 1944 god.NE ssa Naiasno kakvo SStava..ZARSTVO BALGARIA E IMALO Standarta na Belgia I Hollandia predi 1944 god…A SSega na Koa Gara POSSLEDNA sste republikancheta-papurcheta-meh urcheta-Vazducharcheta…BILI sstignali 30 massto v Sveta PRESSTUPNATA republika na Ubiizzite I Kradzzite..Ha-Ha..Ami to OSTE pri ZZar FERDINAND/ Stroitela na Savremenna Balgaria ZARSTVO BALGARIA E BILO na 10 Masto v Sveta I na 8 Masto v Evropa…

  • „Царче“ ли си какво си не знам, но се вижда на какво приличаш и е смешно и нелепо да твърдиш, че парцалива България преди 1944 г. е била на 8/10 място – по какво бе Смешнико? – по брой на цървулите и говедата ли (виж по килограми тютюн на глава от населението може и да е вярно) – вярно е, сега по брой на „хората – говеда“ може и да е в първата тройка на света!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s