Защо Европейски Съюз не е опция за Украйна?

Какви са истинските причини Украйна да замрази асоциацията си с Европейския Съюз?

2013-11-28T112501Z_1_CBRE9AR0VY100_RTROPTP_2_UKRAINE-EU-YANUKOVICH

След падането на Комунизма в Източна Европа ЕС набързо „погълна“ бившите Съветски републики и увеличи своето влияние. Двадесет години по-късно ЕС претърпя първото си „поражение“ за сметка на Русия – Киев се отказа от асоциацията си в съюза както вече почти беше сигурно, че ще се случи. Но защо въпреки, че симпатични хора като един от лидерите на опозицията – Владимир Кличко, обясняват, че бъдещето на Украйна трябва да е в ЕС това въобще не е така?

Първо трябва да отбележим нещо, което ние българите сами изпитахме на своя гръб – държавите от Източна Европа биват считани за „задния двор“, остават в „чакалнята“ за Шенген и въпреки много по-скромните си икономики, вместо да бъдат подпомогнати от своите европейски партньори те умишлено биват подтискани, получават най-малко пари от еврофондовете (за новия програмен период най-бедната държава в ЕС – България отново ще получи до 2020г. най-малко пари от еврофондовете;), а дори словесната нетърпимост е нещо обичайно – Великобритания, Холандия и други държави открито българофобстват и сочат България с пръст.

Но извън всякаква полемика – без Русия Украйна ще фалира

Министър Азаров даде ясно обяснение пред украинците, че ако Украйна се откаже от Русия за сметка на ЕС държавата ще изпадне в „тежка социална криза“ и ще тръгне „надолу по мъртвата спирала“. Тези гласове не трябва да бъдат заглушавани от лидерите и чиновниците на ЕС, които подклаждат протестите в центъра на Киев, те трябва да бъдат отчетени. Евентуалната асоциация на Украйна в ЕС ще доведе страната до ръба на фалита…

Беше разкрито, че украинския държавен глава – Виктор Янукович само преди няколко седмици е отлетял до Русия, за да се срещне с Владимир Путин. Трябва да оставим настрана драмата и полемиката на европейските лидери, които описват сцени на ужаса за бъдещето на Украйна, ако тя не е член в ЕС. Трябва да се отчетат фактите:

 1. Западната преса побърза да опише подклажданите в голяма степен от европейските чиновници протести в Украйна като „нова Оранжева революция“ – т.е. Пи Ар кампанията за подобна инсинуация вече е в ход.;
 2. В про-западната преса и лобита в Украйна се тиражира манипулацията, че „Украинците искат в ЕС“, в т.ч. и в българската преса, което е логично. Това обаче е откровенна лъжа – няма как точно в Украйна целокупния народ да иска скъсване с Русия и членство на страната в ЕС. И ако оставим настрана историческата близост на двете държави, близкия език и обща религия, то чисто икономическите интереси на Украйна сочат, че членството в ЕС ще доведе много, много сериозни последствия. Именно за това, както в България, никой не смее да попита директно, чрез референдум, народа, а всеки говори от негово име.;

Украйна избегна да тласне икономиката си по спиралата надолу като защити източните търговски потоци. Отказвайки се от Митническия съюз и икономическите връзки с Русия Украйна де факто ще фалира. Естествено тук се намесва гео-политиката и ЕС и Русия дадоха да се разбере, че Украйна трябва да избере между тях, не може да запази връзките си и с двете страни.

За това още преди няколко месеца Владимир Путин започна да блокира превозни товари от Украйна и се „прицели“ в тежката индустрия в източния регион, зависеща изцяло от руския пазар. Замразяване на влаковите товари от Украйна удари 80% от износа на страната…

Един от най-големите лобисти на ЕС в Украйна е собственикът на фирмата за шоколадови изделия „Рошен“ – господин Порошенко. Русия спря вноса на шоколадите „Рошен“ за кратко и компанията беше изправена пред огромни загуби. Би ли казал съвсем честно г-н Порошенко, че членството в ЕС ще донесе благополучие на украинците и може ли да даде себе си за пример какво ще се случи с цялата икономика на страната? 

И така за няколко месеца икономиката на Украйна се сви до 1,5 на сто през Третото тримесичие, което увеличи лошите кредити в банковия сектор на значимите 30%. Общия размер на външният дълг на Украйна набързо се увеличи до 77% от целия Брутен Вътрешен Продукт (БВП) на държавата.  

Украинските власти разкриха и ролята на Международния Валутен Фонд в решението им да се откажат от асоциаията с ЕС. 

Властите в Украйна получили списък със строги мерки, които трябвало да изпълнят, ако искат да получат заем от МВФ. Това се случило в седмицата, в която Украйна се отказа от асоциацията, насрочена за срещата във Вилнюс тези дни. От МВФ поискали Украйна да:

 • увеличи сметките за газ за украинците с цели 30% (каква „страхотна“ мярка, предвождаща същинското членство в ЕС за украинците!),
 • замразяване на заплатите,
 • съкращения в държавния бюджет
 • намаляне на енергийните субсидии.

Но едва ли украинците, които бленуват да са роби на ЕС и МВФ и подскачат по площадите са наясно дори само с това. 

Говорителя на МВФ заяви по повода съвсем откровенно: „Асоциацията на Украйна с ЕС беше рисков ход, заради реакцията на Русия и отражението върху украинската икономика, но с отказа на властите тази опасност беше избегната.“ Въпреки това в „тон“ с официалната позиция на ЕС говорителя все пак изрази мнението си, че „бъдещето на Украйна ще бъде по-лошо без ЕС“.

Матс Персън от „Отворена Европа“ коментира, че решението на Украйна е геополитически и стратегически провал на Европа:

„Очевидно, тактиката на нежна дипломация с моркова и пръчката на ЕС достигна своите лимити. Тази тактика не действа, когато си изправен срещу истинска суперсила като Русия. Това е много знаков момент“

В интернет се появиха вицове за членството на Украйна в ЕС. Според една от солените шеги, ако Европа е толкова натъжена, че Украйна не иска да влезе при нея, то Русия би могла да го направи за около 24ч. с танкове и самолети. Пътьом, Русия щяла да влезе и в Шенген… 🙂

Автор: Уго Чан

8 Коментари to “Защо Европейски Съюз не е опция за Украйна?”

 1. Драконианската стратегия е : Врагът ти трябва да загине от братовия нож, а не от твоя. Така на времето (680г) хазарите съсипаха велики Болгар, такава е тактиката и сега. А населението е докарано до състояние – лапни шаран.

 2. НЕ ВИ ЛИ УМРЪЗНА АМЕРИКА И ЕС ДА НИ ТЪПЧАТ ДОКАТО НИ ОГРАБВАТ? НЕКА ДА КАЖЕМ КРАЙ! 25 ГОДИНИ ПОДТИСНИЧЕСТВО СТИГАТ! ВРЕМЕ Е ДА СЕ ВДИГНЕМ!
  НА 06.09.2014 В 18:00Ч. ВСИЧКИ В СОФИЯ ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, А ОСТАНАЛИТЕ ПРЕД ОБЩИНИТЕ ИМ!!!
  НИЕ СМЕ БЪЛГАРИ, БОГ Е С НАС!!!

 3. Прозрението е за избраните, за другите – непосредственото усещането на ударите на камшика! Няма как съгласната на рестриктивни мерки, държавен фалит, унижение и самозаробване /например, като нашето добро/зорно/ волно самоосигуряване/ Н. Столяренко да разбере за какво й говорим. Европа не влага, тя взема! И взема твърде много, защото има нужда – как се издържа този Европарламент и всичките му подзвена. Колко внасяме и колко нищо се връща /все се намира някоя бюрократична клаузичка, точица или нещо друго да не сме спазили/. Някой ще ти казва кога колко и как да ядеш /и дали въобще да ядеш/, кога да си легнеш, кога да станеш, колко да учиш, че и какво да учиш, как да учиш /то затова сега всички говорят за нарастваща неграмотност сред младото поколение/, как да мислиш, може би по-скоро да не мислиш „Тефал мисли за всичко!“, сиреч не се занимавай с несвойствени дейности! И т.н. Толкова са облагите от това членство, че чак ти се иска да станеш ангел.

 4. Щом и ректорите от чужди държави щръкнаха да го пропаганират колонизирането (присъединяване в ЕС) на Украйна, няма как да не се появи и чичко Сталин. Който да бръкне в мозъците на когото трябва и да подскаже, че те трябва да се ползват по предназначение. Само да не го бъркаме с Путин, а да се молим дано да не го срещнем… този Сталин, в преработено и осъвременено издание. Макар че си го заслужават, компрадорските глобализатори – клепто-ренегатократи яхащи кретено-ренегати. Такива видяхме, че и в България, вече четвърт век вразумяване нямат. Нямат и това е.
  Защото на украинските буйстващи смотаняци ще им е достатъчно ние само да им покажем какво стана с България. Те там накъдето са тръгнали, ние от там вече трябва да се връщаме:
  политически, икономически и военен борд – пълно колонизиране – никакъв суверенитет. Непрекъснато навеждане, никакво самоуправление, чуждестранна банково-корпоративна среда, категорично вързни ръце. Съюз между динозаври и агне – при паша недостижима за агнето. И либерализъм – означаващ, че агнето ще бъде изядено. Дали ще се сетят украинците, че всичко това ни се случи заради егоизма на нашите партократи, защото за тях европейските чиновнически стандарти са гарантирани. За народа обаче е гарантиран единствено все по-задълбочаващ се глад и деградация. Защото това ЕДИНСТВЕНО повелява „демократизацията“ чрез ЕС, поставяща демократизираните в бермудски триъгълник. Като „присъединени“ с лисабонското колонизиране.
  Нарекли „съюз” лисабонската хватка на монетаро-тоталитаризма и диктата на най-хищническата корпоратокрация.
  Според която за да е в Европа, Украйна трябва да е против Русия.
  Само че Украйна е Русия – това и Хитлер, макар и чак накрая, го е разбрал. Тогава насреща е бил Хитлер, а сега насреща е клепто-кретено-ренегатокрацията. Която в медиите си и тук и в Украйна, се е юрнала да ни внушава, че трябва да сме в ужас от избора на Украйна да е в съюз с Русия. Ето защо мястото на Тимошенската (сука вокзалная) е в затвора. А нашето спасение тръгва от изпращането на нашите тимошенки – при нея.

 5. Когато украинските проститутки се политизират мензисът им става оранжев – тоест революционен.
  „Няма Европа без Украйна!“
  Това гласи полско-европейската инвазия, наричана „демократизация” чрез присъединяване. Интересно как Хитлер това не се е сетил да го каже – толкова по есесовски „дипломатично“ звучи. Банково-корпоративният евроатлантически колониализъм в изказа си твърде самонадеяно кърти тавана.
  Няма как от това да следва друго освен путинов тип демокрация. Съответно неизбежен е и украински Путин. Като придобивка за Украйна – противоположно на случилото се у нас. Ние вече четвърт век сляпо припознаваме колонизирането си като „слънцето и въздуха” и като превърнати в слепци позорно му целуваме задника.
  Няма нужда от гьобелсова пропаганда – Гьобелс вече ще е безработен, щом опростачването е в такава степен. И с такава директна вулгарност. Клепто-ренегатокация яхаща кретено-ренегатите, евроатлантически шества цветно навсякъде по света и мачка всичко – с вулгарна перфидност. Мачка, а мачканите сякаш си я поръчват проявяваната към тях вулгарност – поради странен някакъв мазохизъм. Това щеше да е „изборът” и пред Украйна, ако не беше Русия. Русия прави възможен изборът за украинците. Нещо от което ние свръхперфидно, което ще рече политико- седесерастки, бяхме лишени.

 6. Ще ме извинят българи – български не е моят роден език, но като украинка мога да кажа следното: не съм съгласна с нито 1 дума, написана от автор, който, дори не може да каже точно името на опозиционера – Виталий а не Владимир Кличко сега е на Майдан. Второ – Украйна объяви за своя суверенитет още 1991 година. Тези 22 години – са били трудни за нас, както и за Вас, и ние, украинци, които в Болгария наричат руснаци – не сме такива. Хората са излезли на площади защото не сме китайци нито азиатци, ние сме европейци, както и българи. Ние не искаме обратно към Русия, която никой не кара да затваря своите пазари ту за молдовско и грузинско вино, ту за белорусските мляко и колбаси, ту за шоколадови бонбони. Ние не искаме такива непрзрачни отношения. Что не сте написали относно пари, които предложи Путин на Янукович? Что не сте писали, че правителство на Украйна сметна че им трябват 160 млрд евро като компенсация за русски пазари? Что се отнася до изисквания на МФВ – те са били кратки: реформи, повишаване на тарифи за комуналните услуги, намаляване на безбройни социални помощи. Не са толкова страшни тези условия, учитайки, че страна и без това пред фалид, към кой-то я довел Янукович и неговата Фамилия, купувайки за без пари фирми и компании. Европа влага и без това много пари в нашата икономика, и тези пари, както и в България – са в джобовете на чиновницити. А ние за наши данъци искаме да получим правосъдие, инфраструктура, пътища, нови предприятия, фирми, фабрики. Простете, но нашите пътища са 5 кратно по-лоши от български! Хората искат промяна – искат да сменят тази лъжлива власт. И още повече, тази власт която издава указания да разгонва демонстрантите и лее кръв, заради новогодишната елха. Никой не кара тези хора да мръзнат, те осъзнават, че повече не може така!

  • Как може да не ти пука, че държавата ще фалира? Това толкова ли е маловажно?! Западната култура може да е по-добра, но Европейския Съюз не е подходящ за държави като България, Украйна и др.

  • Драга Наталия, аз също така мислех преди да влезем в ЕС, но сега съм на друго мнение. Вие просто незнаете какво ви чака.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s