Експертите на Прехода – „мозъчните тръстове“

Какво е „мозъчен тръст“, как чужди държави манипулират и моделират политиката и вътрешните процеси на една държава?

734389_4310274409658_1910600295_n

Самите мозъчни тръстове се представят като „неправителствени организации“ (НПО), чиято декларирана цел е развитието на демокрацията, свободния пазар, гражданското общество, индивидуалните права и т.н. Те претендират да се занимават с научна дейност в областите на политиката, правото, социологията, икономиката и дори културата. Организират срещи и конференции, издават печатни материали, присъстват в медиите, лобират за прокарването на опредени закони и самите те пишат законопроекти. Къде тук е проблема? Проблема е основен и фундаментален – мозъчните тръстове не представляват и не развиват гражданско общество, тъй като нито инициативата за създаването им, нито проблемите с които се занимават са повдигнати отдолу, т.е. от гражданите. Инициативата за създаването им и дейността им се определят изцяло от техните спонсори чрез така наречения „проектен принцип”, т.е. финансират се само угодни на спонсора теми и задачи, които имат малко общо с интересите на гражданите.

 Кои са „спонсорите” на мозъчните тръстове?

 Магната валутен спекулант Джордж Сорос, чрез неговата фондация „Отворено общество” е може би най-известния спонсор на мозъчни тръстове. Почти всички български мозъчни тръстове произлизат от „Отворено общество”. Следващата организация главен спонсор е USAID (United States Agency for International Development, Агенция на САЩ за международно развитие). Ако отидете на сайта й (2) ще откриете едно изключително цинично насилие над собствените им (на тръстовете) понятия. Цитирам „USAID е независима агенция на федералното правителство намираща се под цялостното ръководство на Държавния секретар” (2). Една от основните претенции на мозъчните тръстове е да са независими точно от държавата. USAID хем е независима, хем е правителствена…! Никой от мозъчните тръстове не се смущава от това. Да, те са прави,мозъчните тръстове са независими от правителствата на страните в които оперират, те са зависими от правителството на САЩ. Само частично разбира се. USAID е имала офис в София до 2008 година.

Друга спонсорираща организация е NED  (National Endowment for Democracy, Национална фондация за демокрация). На нейния интернет сайт откриваме същото двусмислие „NED е частна  фондация с идеална цел … Всяка година с финансиране от Конгреса [на САЩ] NED поддържа повече от 100 проекта на неправителствени организации … в повече от 90 страни.” (3). NED е споменавана и като параван за операции на ЦРУ(4). Следват „Джърман Маршъл фонд на САЩ” (5), Фондациите „Форд” (6), „Рокфелер” (7), „Карнеги”, „Фрийдъм Хаус” (7) и т.н. За последните няколко е характерно, че над половината членове на борда на настоятелите принадлежи на частни корпорации, главно банки и консултантски фирми, като, случайно или не, в момента винаги присъства представител на „Голдман Сакс”, „Ситигруп” или „Морган Стенли” (виж бележките в края).

Финансиращите организации не са само от САЩ. Световната банкаСъвета на ЕвропаЕвропейската комисияПрограмата за развитие на ООН, фондации като „Фридрих Науман” и „Конрад Аденауер” и дори фирми като „Тисен-Круп” искандинавски министерства също се занимават с финансиране на мозъчни тръстове.

Количеството големи мозъчни тръстове по света наброява няколко хиляди. Сред по-известните са институтите „Кейто” (САТО или “Катон” според ИПИ) и „Хувър”, влизат „Херитидж фондейшън” „Фрейзър Институт” – Канада, Висеншафтсколег – Берлин, ELIAMEP – Гърция, CASE – Полша, RAND Институт, Съвет за чуждестранни отношения (CFR) – САЩ, „Удроу Уилсън център” – Вашингтон. Фондации като „Конрад Аденауер” и „Фридрих Науман” също работят като мозъчни тръстове. Централноевропейският университет в Будапеща също е творение на Сорос и е първообраза на НБУ. В края на 90-те Световната банка създава Глобалната мрежа за развитие (Global Development Network), към чието образуване има отношение и Иван Кръстев, основателят на българския мозъчен тръст “Център за либерални стратегии“.

 Схемата на световната мрежа от мозъчни тръстове има вид на обърнато дърво. Чрез споменатите фондации, правителството на САЩ, корпорациите и фамилии като Рокфелер стоят на върха на финансирането, а Световната банка е на върха на идеологическото и техническото наставничество. От този връх финансирането по сравнително непрозрачен път се спуска надолу по разклоненията на дървовидната структура на принципа на подизпълнителството. Например, NED ще отпусне голяма сума пари за проект на американски мозъчен тръст, например на Института „Хувър” (Hoower Institute) или на „Кейто”. Той от своя страна ще разпредели средствата между други местни мозъчни тръстове, например във Унгария, Франция, Филипините, Русия. Унгарския мозъчен тръст пак финансирайки проект ще даде пари на Български, Албански или Сръбски мозъчен тръст. Българският тръст съответно ще финансира организация или дейност в Пловдив, Варна, Хърватска или Украйна. Директното финансиране от „Отворено общество” и USAID също се ползва, особено през 90-те години. Това е периодът на създаване и утвърждаване на българските мозъчни тръстове. В този период, според книгата на Лаверн, преобладава институционалното пред проектното финансиране, т.е. дават се пари на калпак с които се финансират бюджетите на мозъчните тръстове.

За мозъчните тръстове е характерно, че не се представят с имената си, а с хората си. Така когато Иван Кръстев говори по телевизията той се представя като политолог, а не като създател и шеф на мозъчния тръст „Център за либерални стратегии” (ЦЛС). За Иван Кръстев спокойно може да се каже, че е черният кардинал на българския преход. Георги Ганев, Румен Аврамов, Деян Кюранов и Йонко Грозев също са от ЦЛС. Евгени Дайнов, преподавател в Нов български университет (НБУ), е основателя на „Център за социални практики” (ЦСП). От ЦСП е и Васил Гарнизов, също преподавател в НБУ. Огнян Минчев е основател на мозъчния тръст „Институт за регионални и международни изследвания” (ИРМИ). Един от най-вредните за страната мозъчни тръстове е Института за пазарна икономика (ИПИ). За компетентността на неговата директорка Светла Костадинова вече съм писал. Тук ще намерите още един текст който е пример за връзките между политици, мозъчни тръстове и псевдоикономисти. Основател на ИПИ е Красен Станчев – изпълнителен директор на ИПИ (1993 – януари 2007); народен представител във Великото народно събрание (1990-1991), председател на Комисията по околната среда, член на икономическата и правната комисии; член на Съвета за икономическа политика към президента (1996 – 2001). Членовете на „Съвета на ИПИ” въобще не са случайни хора:Левон Хампарцумян, Мартин Заимов, Калин Христов, Димитър Вучев. Други български мозъчни тръстове са „Центъра за изследване на демокрацията” (Огнян Шентов, Георги Прохаски, Владимир Йорданов, Александър Стоянов), „Европейски институт” (Владимир Кисьов, Любов Панайотова), „Международен център за изучаване на малцинствата и междукултурните връзки” (Антонина Желязкова) Фондация „Пайдея” (Георги Казаков, Мартин Заимов), Център за академични изследвания (Александър Кьосев). В групата на мозъчните тръстове попада и споменатият от мен „Институт за изследване на близкото миналото” (Ивайло Знеполски преподавател в СУ, Димитър Паница). Нека все пак не пропускам и майката на всички мозъчни тръстове – „Институт Отворено общество – София” (Георги Стойчев, Георги Ангелов). Всички споменати до тук мозъчни тръстове са десни, либерални и дори крайно десни. В мрежата се появяват и леви тръстове едва след 2002 година. Такъв е „Института за социална интеграция” (Живко Георгиев … Сергей Станишев). С това ще спра изброяването на българските мозъчни тръстове. При всички случаи съм пропуснал някои, но целта на този текст не е да им прави пълен списък. Не бива обаче да се пропуска Нов български университет, който също е на финансиране от Сорос и се преплита изключително тясно с мозъчните тръстове. В тази група аз бих поставил иАмериканския университет в Благоевград, въпреки че той не фигурира в книгата на Лаверн.

Дейности на мозъчните тръстове

Дейностите на мозъчните тръстове обхващат доста обширна област, която най-общо може да се нарече прокарване на чужди корпоративни интереси под маската на създаване на демократично гражданско общество. На езика на мозъчните тръстове това се нарича „създаване или запазване на либералния консенсус”.Мозъчните тръстове са узурпатор на общественото мнение. Тяхнатанедекларирана цел е да доминират общественото мнение, така че алтернативна идея да не може да пробие. Мозъчните тръстове постигат това благодарение изцяло на външното финансиране, на фона на вътрешната бедност на страни като България. Апогеи на техните усилия са цветните революции които заляха Източна Европа преди няколко години (9).

 Формиране на „наши” кадри

Иван Кръстев, черният кардинал на българския преход, основател и ръководител на мозъчния тръст „Център за либерални стратегии“

„Професор“ Евгени Дайнов основател и шеф на мозъчния тръст „Център за социални практики“. Политологът Огнян Минчев, създател на мозъчния тръст Институт за регионални и международни изследвания.

Политологът Огнян Минчев, създател на мозъчния тръст Институт за регионални и международни изследвания.

Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика.

Огнян Шентов, основател на мозъчния тръст „Център за изследване на демокрацията“

Една от декларираните цели на спонсорите на мозъчни тръстове е „развитието”, на политически и икономически кадри („млади, енергични и иновативни” по терминологията на тръстовете). Формирането на приятелски настроени елити в чуждите страни е дългогодишна имперска практика на Западните страни и по специално на САЩ. Така започва и историята на неолиберализма в Латинска Америка – с обучаването на голям брой латиноамерикански студенти в Чикагската школа на Милтън Фридмън (10). Но докато никой в Латинска Америка не взема на сериозно  кадрите на Чикагската школа преди САЩ да устроят преврата на Пиночет, то в България БКП предава идеологическите си позиции и сама поканва (Андрей Луканов) „Отворено общество”. При липсата на финансиране и на здрава идеология западните фондации лесно намират кандидати да получат пари, привилегии, пътувания в чужбина и „модерно” обучение, което всъщност означава индоктриниране и се заплаща с идеологическа вярност. През „Отворено общество” и мозъчните тръстове са минали повече български политици отколкото предполагате. Измежду тях са Александър Божков, Димитър Луджев, споменатия Красен Станчев, Николай Младенов, Сергей Игнатов, Мартин Димитров. Но основната маса политически дейци на мозъчните тръстове не навлизат в политиката, а стоят в сянка. Това се изисква за запазване на имиджа им на „независими експерти”. Като експерти обаче, те реално пишат законите на страната ни по правилата които им спускат финансиращите ги организации. Една от целите на мозъчните тръстове е да монополизират областта на социалната, политическата и икономическата експертиза, така че каквото и да е правителството то да няма алтернатива при търсенето на експертно мнение. Като се има в предвид че лявото правителство на Станишев въведе плосък данък от 10% и ИПИ претендира да го е убедил в това, то можем да кажем, че да, българските мозъчни тръстове успешно са монополизирали политическата социалната и икономическата експертиза. Последният им удар в тази посока е натиска на правителството на ГЕРБ срещу Софийски Университет и БАН осъществяван от човек от Световната банка и от НБУ.

Александър Кьосев, „Център за академични изследвания“

Всеизвестният специалист по всичко, Георги Ангелов, старши икономист в „Институт Отворено общество – София“. Наскоро този „специалист“ измисли нова история на Аржентина.

Лобиране

 Друга основна задача на мозъчните тръстове е лобиране. „Експертите” са в сравнително близки отношения с политиците и политическите партии. Те оказват значителна подкрепа на СДС през 90те. Те са писали дори речите на Иван Костов и Надежда Михайлова. Лобирането им не се изчерпва само с прокарване на законопроектите които са написали по финансирани отвън проекти. Лобира се дори за интересите на частни американски фирми, като един известен случай, споменат в книгата, е подкрепата на Огнян Минчев  за даването на ТЕЦ Марица-Изток 1 на американската AES (11).

 Роля на Министерство на истината (по Оруел)

 Трета много важна задача на мозъчните тръстове е информационния монопол.Контролирането на  “демократично” общество не се изчерпва с контролирането на правителствените решения и законодателството. Необходимо е да се контролира и общественото мнение, мнението на народа, за да има пълна сигурност, че няма да възникне неконтролирана идея отдолу, от народа, така както се очаква да възниква в демократично гражданско общество. Именно затова експертите от мозъчните тръстове непрекъснато се появяват в медиите. Медийната изява е една от целите им, която се отчита пред финансовите донори, пример са отчетите на ИПИ. Симбиозата между медии и мозъчни тръстове е доста тясна. Почти няма голям сериозен ежедневник в който експертите да не публикуват. Изданията на Икономедия (Иво Прокопиев), „Дневник” и „Капитал” са нещо като трибуна на мозъчните тръстове. Предавания като „Неделя 150” на БНР и „Панорама” на БНТ са превзети от „експертите”, а предаване като „Големият избор” по БНТ с жури от Николай Младенов и Мартин Димитров е един тотален, напълно режисиран медиен фарс носещ послание аналогично на едновремешното приемане в комсомола.

Мозъчните тръстове имат свой език и код с който манипулират общественото мнение. На преден план се изтъкват елементарни противопоставяния, които поставят народа пред несъществуващ избор, който в медийното пространство е популярен като „цивилизационен избор”. В езиковия код на манипулаторите от едната страна стоят минало, комунизъм, Изток, Балкани, Русия, православие, тоталитаризъм, предмодерно общество, принуда, неподвижност и т.н, а от друга бъдеще, капитализъм, Запад, САЩ, Европа, просвещение, пазарна демокрация, модерност, свобода, динамичност. Всяко събитие или личност се облепят със съответните етикети и това следва да изчерпи дискусията. Както 500 години са ни потурчвали, сега пак наши еничари ни поевропейчват. Атмосферата на антикомунизъм и национално унижение заради сравнително успешните 45 години социализъм се създава именно от мозъчните тръстове по поръчка на онези които ни бяха врагове през Студената война. Негативната митология около социализма (наричан умишлено комунизъм), както и безалтернативността на капитализма, „същността на човека”, „наследството от комунизма” и други масови лъжи са създадени именно от международната мрежа от мозъчни тръстове.Почти цялото ви мнение за социализма и прехода към капитализъм и пазарната икономика най-вероятно е продукт на мозъчните тръстове.

 

Източник:   

ANONYMOUS BULGARIA

 

5 коментара to “Експертите на Прехода – „мозъчните тръстове“”

 1. Срещу 10 десни организации цитирате само една лява и с това изчерпвате въпроса. Били ни били поевропейчвали и сравнявате това с потурчването, но удобно пропущате, че западно-европеските цивилизации са Християнски такива. То за вас, Анонимни, това няма много голямо значение, защото бидейки комунистически възпитаници, вие, най-вероятно, сте атеисти. Очаквам в продължението на темата да засегнете порусчването.

 2. Много ви благодаря за статията, радвам се че ни пишете и дано скоро има тема с продължение,понеже това е една обстойна тема и винаги ще се намери нещо ново което да се каже или напише.Лично на мен дост ами допада това мозъчно лобиране макар че на скоро разбрах како точно се има предвид при него.Напълно е ясно, че всеки един от нас си има своите възгледи и избира конкретна партия, няма как всички да сме на едно точно мнение и да харесваме един човек всичко, но би трябвало поне целите да са еднакви не мислите ли?Иначе вече за какво говорим?

 3. Защо не му дреме на тоя народ? Толкова ли ниска цена си слага? Има само един смислен начин да противостоим, базиран на DOS (Denial of service) атаките на хакерите. За тези, които не знаят – тези атаки се базират на претоварване на даден ресурс, по този начин лишавайки всички легитимни потребители от него. Трябва да накараме гадовете да влагат толкова много, за да ни държат под контрол, че да не им излизаме изгодно. И тъй като масите у нас са прости, завистливи, мързеливи и без капка достойнство, от инструментите отпадат действията на национално равнище. Нито можем да се обединим зад нещо, нито можем да се подкрепяме взаимно. Това е твърде много за средния българин. Нека тогава атакуваме чрез личното. Тайните са:
  1) Да бъдем здрави и силни – липсата на финансови средства не изключва доброто хранене! Има предостатъчно материали в интернет и по книгите по темата. СПрете да ядете мазнотии, да се наливате с алкохол, да мачкате макдоналдз, хляб и захарни залъгалки. Спрете тия цигари най-накрая! Чрез тях ни тровят не по-малко от храната и напитките! Забравете гадните безалкохолни. Не яжте полуфабрикати. Всеки може да се научи да си меси хляб – правили сме го векове – използвайте ръжени и черни брашна. Така ще си спестите пари и ще се спасите от генно модифицираните добавки. Не пържете и не гответе на високи температури за дълго време! Това превръща храната в киселинен коктейл, който подкиселява телесните течности и ни разболява. Пийте много (поне 2-3 литра/ден) алкална вода (РН над 7.5!), по възможност си направете домашни дестилатори за вода (ютюб). След време се свиква с почти пълната липса на вкус, но пък можете да сте сигурни в качеството на живителната течност. Има и начини за регулация на киселинността на дестилираната вода. Не спирайте да обръщате пазарите с краката нагоре и да търсите кисело мляко което се ВКИСВА за 2-3 дена. Има такива, да не рекламирам никого тук. Тренирайте, ходете, слезте от тези коли! Те ви харчат 1/3 от парите на месец, правят ви дебели и неподвижни, мудни и унили. Ходете ПОНЕ 4-5 км на ден. Намерете време ако не за фитнес, то поне за 30 минутки упражнения у дома. ОБИЧАЙТЕ СЕ! НЯМА ПО СИЛНО ОРЪЖИЕ ОТ СИЛНИЯ ДУХ! НЕ СЛЕДВАЙТЕ МОДАТА – НЯМА НИЩО ПО-КРАСИВО ОТ КОМПЛЕКТ МУСКУЛИ И ПЛОСЪК КОРЕМ! Грижете се за себе си и това ще си личи във всичко – всеки ден и час. Ще ви бъде по-лесно да живеете.

  2) Да бъдем информирани – тук идват редица трудности, които можем да преодолеем с постоянство. Ключът към правилното отсяване на информацията и към правилните изводи от взаимовръзките на действащите лица, идва от познаването на ИСТОРИЯТА! ЧЕТЕТЕ И СЕ ИНТЕРЕСУВАЙТЕ, НЕ БЪДЕТЕ ТЪПИ МЪРДИ И НЕ БЛЕЙТЕ В ТОЯ ТЕЛЕВИЗОР ПО ЦЯЛА ВЕЧЕР! Имаме най-евтиния интернет в цяла европа! Ползвайте го! Четете, четете още и после още. Отворете малко тия капандури и пуснете света с неговата история. Проследете миналото на народите, обществата и финансите, разберете от къде са тръгнали хората, които движат нещата днес. Обсъждайте реалността като функция на миналото и ще откриете причините и въможните цели. Събирайте се и говорете за тези неща. И се изслушвайте а не се дръжте просташки многознайковската. Вденете веднъж за винаги, че ще има какво да учите до последния си дъх. По този начин бавно и сигурно ще се превърнете в хора, които са много по трудни за излъгване, много по-устойчиви на влияния.

  3) Да бъдем по-работливи, старателни и последователни. Българинът е невероятен в няколко неща – кярът, скатавката, селективната отговорност и селективната съвест. Спрете да ПОКРАДВАТЕ каквото добарате. Спрете да се СКАТАВАТЕ и си вършете работата докрай! Спрете да стърчите и да си ровите в носовете, гледайки как някой друг бачка, у нас все това виждам – един работи, трима го зяпат. Ако всики работите не само, че ще стане по бързо – ще си въздействате на психиката взаимно и ще бъдете по-ефективни. Спрете с тая простотия „Това не е моя работа!“. Очевидно много неща не са ви работа. Но има и много детайли, които може да докоснете без особенни усилия и да превърнете просто свършената работа в нещо, което да се запомни, да впечатлява и да бъде гордост. И накрая, но не на последно място – ВЪРШЕТЕ КАКВОТО И ДА Е С ДОСТОЙНСТВО! Правете нещата сякаш за себе си, изцяло, със старание. И накрая, особенно важно и актуално у нас – ВЛОЖЕТЕ УСИЛИЯ И ПОСТОЯНСТВО В ПОДЪРЖАНЕ НА СЪЗДАДЕНОТО!!! Една от националните ни болести е да зарязваме всичко създадено да се разпада пред очите ни. Сякаш не си давате сметка колко деморализиращо въздейства тази гледка на САМИТЕ ВАС?!

  Само тези три точки са достатъчни да обезсилят и обезоръжат до голяма степен много от усилията на „избраните“ за контрол. И нито една от тях не е свързана с революции, противопоставяне, геройство или заемане на обществени позиции с фанфари. Но мисля, че никой няма да оспори невероятния ефект от прилагането им.

  Поздрави!

 4. Абсолютно вярно! За съжаление този механизъм не се разобличава достатъчно масово, за да могат
  хората, това което инстинктивно усещат, да бъде подкрепено с факти. Та картината да стане пълна дори и за „по-невиждащите“. Само накрая(за коментарите – извън статията) споменаването на Facebook, със сигурност светна една „яркочервена лампа“.

 5. Или по-точно казано: „мозъкопромиващите“ тръстове. Защото задачата им е да ни промият мозъците докато не остане нищо нормално човешко у нас и ни превърнат в едни единствено консумиращи неразсъждаващи животни, чиято единствена роля е да създават материални блага за „богоизбраните“. И така да заприличаме на тези отвратителни муцуни, които сте поместили тук

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s