Подводните автомати на руските „тюлени“

Декласифицирана информация на руското министерство на отбраната

1

През 1970-те години съветските подводни разузнавачи получиха първите си два автомата, пригодени да стрелят под вода – АПС и СПП-1. Тогава те бяха „революционни“, но не и особено практични. Те например не можеха да бъдат използвани на сушата, презареждането им беше трудоемко, а и често имаше проблеми с преодоляването на съпротивлението във водата.

Първите успешни тестове бяха през 1975г., когато  5.66 мм. автомат АПС успешно премина изпитанията за автоматична стрелба под вода. Той може да стреля на единичен изстрел и на автоматичен режим, има специален механизъм и противокорозионна изработка. 

2 - APS

 

3

 

Размерите му бяха на дължина 832 мм. с дължина на цевта – 300 мм. и тегло 3,7 кг. с капацитет на пълнителя – 25 патрона. За него бяха изработени специално боеприпаси  калибър 5,66 x39 с дълъг игловиден връх, тежащ 15 гр. Специалната форма на патрона цели да се преодолее гладко съпротивата под водата и да не се наруши траекторията на „полета“ на изстрела. 

Поради непригодността на АПС да бъде използван и на суша руските оръжейни конструктори започнаха да разработват мултифункционален автомат за руските „тюлени“, който да бъде ефективен и на сушата. През 2000г. тулския оръжеен завод започна да разработва новите подводни автомати – АДС (Автомат Двухсредный Специальный) и руското министерство на отбраната прояви интерес.

В последствие беше създаден автомата „Морски Лъв“ – АСМ-ДТ, чиято запазена марка е способността да стреля както със специалните подводни боеприпаси, така и с конвенциалните  5,45 x39 мм. Първите изпитания преминаха успешно, но проектът беше замразен.

ASM-DT

Паралелно с новия автомат бяха създадени и два нови вида патрони с обузначение „ПСП“, които да съответстват на конвенционалните стандарти. Те отговаряха на стандартните 5,45 х 39 мм. Тяхната главна особеност беше дългата 53мм. игла на върха. Самия патрон беше „скосен“ и заедно с иглата той беше със стандартния размер. 

5 6

След като двата нови патрона бяха успешно разработени работата по двата нови подводни автомата за руските леководолази продължи. Този път беше решено той да стъпи на основата на сухопътния автомат А-91м. ( калибър 5,45мм. ). 

8

В крайна сметка се цели новия подводен автомат да намали значително общата тежест на екипировката на руските леководолази. С завършване на новия подводен автомат руските „тюлени“ вече няма да носят своя 3,7кг. АК-47М, тъй като новия ще бъде годен да оперира и под вода и на суша. Или в най-лошия случай няма да носят два отделни вида боеприпаси, тъй като тези на подводният автомат ще са съвместими с конвенционалния АК-74М.

 

Автор: Василий Сычев

 

 

 

 

 

 

One Comment to “Подводните автомати на руските „тюлени“”

  1. В 75 г поканили Хуго Шмайзер да ги консултира!Плащали му 20 000 $ седмично и направили джаджата

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s