Унгария пише история

Виктор Орбан показа какво значи да си истински държавник, който се ръководи от интереса на собствената си страна. Той показа как трябва да се държат лидерите на малките държави-членки на ЕС. Орбан отказа да е послушник на Брюксел и Унгария тръгна напред

Viktor-Orban

Тук ще поместим само малка част от случващото се в Унгария напоследък. Ще го направим без никакъв коментар, само приложени новини от официалните медии. 

Унгарците изгониха Ротшилд

Унгария прави история от първа ръка. От 1930 г. в Германия няма голяма европейска държава, която да се е измъкнала от примката на контролираните от Ротшилд международни банкови картели. Това е потресаваща новина, която трябва да окуражи патриотите по цял свят да засилят борбата си за свобода от финансовата тирания.
Още през 2011 г. унгарският министър-председател Виктор Орбан обеща да раздаде правосъдие на своите предшественици – социалистите, които продадоха унгарския народ в едно нескончаемо дългово робство под камшика на Международния валутен фонд и на терористичната държава Израел. Тези предишни администрации бяха изпълнени с израелци, заемащи високи постове, който факт предизвика гняв в обществото и в края на краищата избраха партията на Орбан.

Според съобщение в германския сайт „Нешънъл джърнал” Орбан изрита лихварите от техния трон. Популярният националистически премиер заяви на Международния валутен фонд, че Унгария нито иска, нито се нуждае от по-нататъшна „помощ” от разклонението на притежаваната от Ротшилд банка на Федералния резерв.
Унгарците повече няма да бъдат насилвани да плащат чудовищни лихви на частни неконтролируеми централни банкери.
Вместо това, унгарската държава възстанови суверенитета върху собствената си валута и сега емитира необременени от дълг пари, когато това е нужно. Резултатът е повече от забележителен. Националната икономика, в миналото страдаща от огромна задлъжнялост, днес стремително се възстановява по начин, невиждан от времето на нацистка Германия.

Унгарският министър на икономиката съобщи, че са успели, благодарение на дисциплинирана бюджетна политика, да изплатят на 12 август 2013 г. оставащите 2,2 милиарда евро задължения към Международния валутен фонд – далеч преди март 2014 г., за когато беше насрочена датата на падежа. Орбан декарира: „Унгария се радва на доверие от страна на инвеститорите”, което не визира МВФ, Федералния резерв или което и да било друго от пипалата на Родшилдовата финансова империя. Напротив, той имаше предвид инвеститорите, които произвеждат нещо в Унгария за унгарците и носят на страната икономически растеж. Това не е „хартиеният просперитет” на плутократичните пирати, а производство, което реално наема хора и подобрява техния живот. В една Унгария, освободила се от оковите на дълговото робство, не е чудно, че президентът на Централната унгарска банка, управлявана от държавата в полза на общественото благосъстояние, а не за частно обогатяване, поиска от МВФ да затвори офисите си в тази антична европейска земя. В допълнение, главният прокурор на републиката, повтаряйки исландския опит, повдигна обвивнения срещу последните трима бивши министър-председатели заради криминалното количество дълг, в което те хвърлиха нацията.
Единствената оставаща стъпка, която окончателно ще съсипе мощта банкстерите в Унгария, е страната да въведе бартерна система за външни разплащания, каквато е съществувала в Германия през 30-години на ХХ век и каквато съществува днес в Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, т. е. международното икономическо обединение БРИКС.

7 септември 2013

Унгария обмисля схеми за конвертиране на заемите

Унгарското правителство и банките в страната ще обсъдят две възможности за нова схема, с която да подпомогнат хората, които са изтеглили заеми в чужда валута. Един от дискутираните варианти ще бъде ипотечните заеми да бъдат конвертирани в местната валута форинт при сегашните пазарни лихви, съобщи Ройтерс като се позова на местни медии.
Очаква се, че и при двете възможности банките и бюджетът на страната ще бъдат по-слабо засегнати отколкото инвеститорите са се опасявали.
Повечето от заемите, за които става дума, са изтеглени преди 2008 г. и създават проблеми на изтеглилите ги заради настъпилите след този период промени в обменните курсове на валутите спрямо унгарския форинт.
Правителството на Виктор Орбан, обяви, че иска да облекчи бремето на кредитополучателите, което разтревожи финансовите пазари и банките във време, когато глобалните инвеститори намаляват експозициите си на развиващите се пазари.
Според един от обмисляните сценарии, ипотечните заеми в чуждестранна валута ще бъдат обърнати във форинти по сегашния обменен курс. При това хората, които са ги взели, ще получат преференциални условия – като например по-ниска лихва върху заема във форинти, което ще намали месечните им вноски.
В този случай бюджетът и банките ще си поделят разходите по намалелите плащания.
Предвижда се централната банка на Унгария да осигури на търговските банки чуждестранна валута, за да позволи конвертирането без това да доведе до рязко поевтиняване на форинта.
Според втория сценарий, срокът на заемите в чужда валута ще бъде постепенно намалени във времето в продължение на няколко години, като позволи после на изтеглилите ги да изплатят остатъчната сума в по-късен период чрез нови заеми във форинти.
Финансовите пазари са нервни заради опасенията, че крайното решение ще е подобно на обсъжданите до момента варианти, при които се предвиждаше изплащане на заемите не във вълутата, в която са взети, а във форнити при това по курс на обмяна много по-нисък от пазарния. Това би довело до милиарди евро загуби за банковия сектор, припомня Ройтерс.
Според данните на централната банка на страната над 220 хиляди ипотечни заеми за общо около 8 млрд. долара в Унгария са деноминирани в чуждестранна валута.
На 6 септември Орбан заяви, че финансовите институции имат “моралното задължение” да платят, защото са продавали продуктите си “лукаво”. “Правителството ще елиминира ипотеките в чуждестранна валута, ако търговските банки не спазят този краен срок”, заяви премиерът.

9 септември 2013
Унгария си върна достъпа до 2 млрд. евро замразени фондове от ЕС

Споразумението е знак за по-добрите отношения между Европейската комисия и Будапеща, които се влошиха заради нетипичните икономически и централизирани политики на премиера Виктор Орбан. Унгария си върна достъпа до 2 милиарда евро замразени фондове за развитие от Европейския съюз, след като убеди Брюксел, че с начина, по който управлява проектите, спазва европейските стандарти, предаде “Ройтерс”.
Еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хаан каза на Янош Лазар, началник на кабинета на премиера, че е доволен, че Будапеща коригира грешките в управлението, които накараха Брюксел да спре помощта през януари.
“Стигнахме до конструктивно споразумение”, каза Лазар по време на пресконференция. “Два милиарда евро сега могат да бъдат задвижени, след като през идните седмици се завършат корекциите”, заяви той като допълни, че около 250 милиона евро, задържани от ЕС като глоба, ще бъдат достъпни по-късно, така че Будапеща няма да загуби никакви пари.
Споразумението е знак за по-добрите отношения между Европейската комисия и Будапеща, които се влошиха заради нетипичните икономически и централизирани политики на премиера Виктор Орбан.
Парите, които ЕС предоставя на Унгария и на други страни в Централна и Източна Европа, са за транспорт, околна среда, здравни проекти и други и са жизненоважно за икономиката.
Между 2007 и 2013 г. Унгария трябва да получи около 8.2 трилиона форинта (27 милиарда евро) помощ от ЕС за програми за развитие. Еврокомисията обаче имаше съмнения за начина, по който се управляват финансираните от ЕС проекти, и спря парите през януари тази година.
Централното правителство в Унгария пое управлението на 59 финансирани от ЕС проекти от местните власти заради сериозни забавния в прилагането. Сега разпределението на еврофондове ще бъде централизирано под управлението на премиерския офис, за да се подобри начинът, по който фондовете отиват в икономиката.

11 септември 2013
39-годишен минимум за инфлацията в Унгария

Инфлацията в Унгария е била най-слаба от 39 години насам през август, което отваря възможност за по-нататъшно понижаване на лихвите от страна на централната банка. Потребителските цени са се повишили с 1.3% на годишна база след ръста им с 1.8% през юли. Средните очаквания на пазара бяха за инфлация в размер на 1.5%.
Виктор Орбан оказва натиск за намаляване на енергийните цени, което е съдействало за задържане на нивото на инфлация в целените от централната банка на страната 3% от февруари насам. Междувременно централната банка на страната намали нивата на лихвите за 13-и път през август до рекордно ниското им ниво от 3.8%. Форинтът се търгува без съществена промяна спрямо еврото при нива от 299.43. За последните шест месеца унгарската валута е поскъпнала с 0.8% и е най-добре представящата се валута сред 24-те основни развиващи се пазари. Цената на електроенергията за домакинствата се е понижила с 8.7% през август на годишна база. Предвижда се друго понижение от 11.1% в цената на природния газ за домакинствата, което може да е друг позитивен за инфлацията фактор.

20 септември 2013
Унгария в преговори за национализация на енергийни компании

Унгарското правителство преговаря с няколко големи енергийни компании за тяхната ренационализация, съобщи премиерът Виктор Орбан.
Текат преговори за изкупуване от държавата на шест или седем енергийни доставчици, които навремето са били държавни и после са били приватизирани, обясни Орбан в редовното си седмично интервю за унгарското държавно радио MR1, без да посочва имената на компаниите.
След идването си на власт през 2010 г., унгарското правителство реши да си върне контрола над големи енергийни предприятия, сред които подразделенията на германската компания Е.ОН (E.ON) в Унгария или дяловете на чуждестранни компании в унгарската енергийна компания МОЛ (MOL).
Премиерът често е обвинявал чуждестранните компании за енергийни доставки, че реализират прекомерни печалби на гърба на унгарските домакинства, и иска да намали тези печалби.
От януари енергийно-разпределителните дружества бяха задължени от унгарското правителство да намалят с 10% цените на газа, електричеството и отоплението. Ново 10-процентно намаление влиза в сила от 1 ноември.

27 септември 2013

Безработицата в Унгария достигна най-ниското ниво от 4 г.

 Унгарската безработица достигна най-ниското си равнище от 9,9% през последните четири години.

В периода между юли и август тази година безработицата е намаляла до 9,9% от 10,1%, регистрирани между май и юли, показват статистическите данни. Цифрата достигна рекорд между януари и март тази година.
На годишна база икономическите перспективи на Унгария се оживиха, като икономиката нарасна през второто тримесечие, за първи път от 2012 г. Правителствената прогноза е за ръст от 0,7% през 2013 година.

Източник: Валентин Фъртунов

9 Коментари to “Унгария пише история”

  1. Ще ви кажа кога ще се случи такова нещо в България. Никога.

  2. НЕ ТОЛКОВА се радвам за унгарците, колкото МЕ Е ЯД НА НАС-БЪЛГАРИТЕ…Обръщам се към всички ония ДЕБЕЛИ, “ВСИЧКО“-ЗНАЕЩИ, МАНИПУЛИРАНИ, ЗОМБИРАНИ ОТ ТЕЛЕВИЗИИ И МРЪСНИ,ПРОДАЖНИ ЖУРНАЛИСТИ-ГЪЗОЛИЗЦИ,НЕмислещи СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИ ГЛАВИ,ЗОМБИРАНИ И УПОРИТИ В “ПАПАГАЛСКОТО“ ПОВТАРЯНИ НА ЧУЖДИ-ВНУШЕНИ ИМ МНЕНИЯ – СЪБУДЕТЕ СЕ !!! Защото ЕДИН ви набива в дебелите български тикви, че РОТШИЛД И “ЕС“ ИСКАТ ДА НИ НАПРАВЯТ КОЛОНИЯ(и вече успяха)…той това ОТДАВНА ГО ПУСКА НА БЪЛГАРИТЕ по “Алфа Тв“….и вие го ИЗКАРАХТЕ “ЛУД“,“БОЛЕН“ и “ПОПУЛИСТ“… От “умното“ ви търсене на “теле под вола“- не можете ДА ВИДИТЕ НЕЩО, ДЕТО ЩЕ ВИ ИЗБОДЕ ОЧИТЕ(ВСИЧКОЗНАЙКОВЦИ и “професорчета“) – ТОЗИ ЧОВЕК ЕДИНСТВЕН МОЖЕ ДА НИ ИЗМЪКНЕ ОТ ТОВА БЛАТО, ДЕТО НИ НАТИКАХА ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЩИ ЗАПЪРТЪЦИ ОТ 1990 г. ДОСЕГА. (Не и той -с 22 гласа си БЕЗГЛАСЕН). Дайте му ИСТИНСКА, РЕАЛНА ВЛАСТ В ПАРЛАМЕНТА И ВСИЧКО ЗА КОЕТО ТЕЗИ ПРОТЕСТИРАЩИ (младоци -ентусиазирани и неопитни) СКАНДИРАТ-ЩЕ СТАНЕ РЕАЛНОСТ ЗА ВСИЧКИ НИ…Излезте от “дупките си“ -“обидени“ и МЪРЗЕЛИВИ, ИНЕРТНИ БЪЛГАРИ И ГЛАСУВАЙТЕ НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ-ЗА ШАНСА ДАДЕН НИ от Господ ! Не го ПРОПУСКАЙТЕ ПАК ! Не съм АДВОКАТ на Волен Сидеров, нито съм член на някоя партия, но ЗДРАВИЯ РАЗУМ и НЕОБРЕМЕНЕНИЯТ МИ ОТ МАНИПУЛАЦИИТЕ НА ТЕЛЕВИЗИИ и ПРОДАЖНИ ЖУРНАЛИСТИ-ГЪЗОЛИЗЦИ УМ МЕ КАРА ДА СЕ МОЛЯ ТАЗИ ПАРТИЯ ДА ДОЙДЕ НА ВЛАСТ (и да натика всички запъртъци -където им е мястоо, а живота НА ВСИЧКИ НИ ДА СТАНЕ ПО-ДОБЪР)…

    • Извинявай за Волен,който направи коалиция с турците ли говорим?…. хахаха продажен урод

  3. не “знам“ защо се сещам, че ТОВА за ЕС и РОТШИЛД някой ГО НАБИВА В ДЕБЕЛИТЕ НИ ТЪПИ ТИКВИ ОТ 8 ГОДИНИ НАСАМ……. а ние ( понеже ТИКВИТЕ НИ СА ДЕБЕЛИ И ТЪПИ… и “обстрелвани“ и МАНИПУЛИРАНИ ОТВСЯКЪДЕ- ТЕЛЕВИЗИИ, ЖУРНАЛИСТИ-ГЪЗОЛИЗЦИ И ХОР ОТ “ПАПАГАЛИ“ – ВЗЕХМЕ ЧЕ КРЪСТИХМЕ ТОЗИ “НЯКОЙ“ -“ЛУД“ и “БОЛЕН“)… Не толкова се радвам за Унгария(щото съм българин-не унгарец), колкото ме е яд НЕ на ЗАПЪРТЪЦИТЕ, дето ИМАТ ЖИЗНЕНОВАЖЕН ИНТЕРЕС ДА НИ ВНУШАВАТ ТЕЗИ МАЛОМЩИНИ,А НА – ТЪПИТЕ НИ, МНОГОЗНАЙНИ, ХИПНОТИЗИРАНИ, МАНИПУЛИРАНИ…,ДЕБЕЛИ ТИКВИ, ДЕТО НЕ УВРЯХА… Пак НЕ гласувайте “обидени“ -“умни“ и откровено прости ТЪПАЦИ. Пак ПРОПУСНЕТЕ да гласувате за “Атака“… тогава… ще се откажа с държавен вестник от тоя ТЪП, ТЪП, ТЪП народ от “професори“ и МНОГОЗНАЙКОВЦИ… (на тия редки лайна-дето ще почнат да ми вадят “компрометиращи“ документи за Волен Сидеров(макар да не съм му АДВОКАТ, нито съм член на “Атака“….,аааа-щях да забравя – НИТО СЪМ “ТРОЛ“,както “модерно“ се навъдиха тия платени говна- на тях ще кажа: ЗАМЛЪКНЕТЕ И НЕ СИ ОТВАРЯЙТЕ ШИБАНИТЕ УСТИ – ЗАМЛЪКНЕТЕ ЗАВИНАГИ…,че само изсипвате лайна в каза с мед)… ДОЛУ ЕС ! ДОЛУ РОТШИЛДОВЦИ ! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !!!

  4. Boyko, ostavi gi. Neka da izliazat ot sauza. Da varnat komynizam, 4e da gi vidim i togava kolko 6te poly4avat. Togava. 6te gi zatvoriat absoliutno. Da vidim kakva. 6 te ia zapeiat.

  5. а нашите политици,само гледат как да ни го набият,по-яко.

  6. Отдавно трябва такава политическа воля!!!!! Стига да ни правят на роби!!!!

  7. Тук ще поместим само малка част от случващото се в Украйна напоследък. Ще го направим без никакъв коментар, само приложени новини от официалните медии.Мисля,че имате грешка с името на държавата,оправете го моля

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s