САЩ – страхът от Китай нараства и то с основание

Koнгреса на САЩ се готви да увеличи спектъра от санкции срещу Китай във връзка с мащабния шпионаж 

420-letch-420x0

Конгресът се притеснява от все по-разрастващият се военен потенциал на Китай и активното шпиониране на данни, касаещи националната сигурност на САЩ.

Кредитор номер едно на Съединените щати е и техен основен конкурент. В Азия подрънкват ядрени ракети, в ядрената надпревара между САЩ и Китай  на континента. Наскоро Конгреса предупреди, че китайците стават още по-голяма военна заплаха за САЩ след разрастването на морският ядрен флот на Пекин.

Официално Китай и САЩ не са във война, но отдавна кибер-войната е на лице. Китайците успешно прилагат „собственото лекарство на американците“ като масово подслушват и следят информации, засягащи пряко сигурността на САЩ. 

Koмисията по сътрудничеството с Китай в сферата на икономиката и сигурността настояват за по-строги мерки срещу мащабните кибер-атаки и шпионаж на Китай. Според Комисията Китай разраства все повече влиянието си в Азия и застрашава хегемонията на САЩ на континентът.

Комисията обвинява Китай в „мащабна кампания по кибер-шпионаж над правителствена и частна информация“ спрямо САЩ. От Комисията настояват за незабавни и категорични мерки, за да се подчертае, че е нужно Пекин да смени подхода си в киберпространството, сочат анализаторите от комисията, съставена от Конгреса, за да дава анализи и съвети по отношенията между САЩ и Китай.

Неотдавна 

Обама официално обвини Китай за редица кибер-атаки, а главния секретар на НАТО съобщи, че алианса ще създаде съюз за реагиранe и отбрана

Кибер-войната между САЩ, Китай и НАТО отдавна е факт.

 

САЩ обаче са последните, които могат да се оплачат от прилагане на подобни действия спрямо тях. Американската служба за национална сигурност е подслушвала куп държавни лидери, в т.ч. и на съюзнически държави и дори централата на ООН в Ню Йорк. Подобни действия са част от съвременното разузнаване и глобална надпревара за надмощие и не са ексклузивно право само на САЩ. 

 

 

One Comment to “САЩ – страхът от Китай нараства и то с основание”

  1. С техните камъни по тяхната глава.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s