Източник от ЕК: „България подритва членството си в ЕС !“

Високопоставен източник от Европейската Комисия заявил пред блога на журналиста Веселин Желев – дългогодишен кореспондент на „Труд“ в Брюксел, че България поставя под въпрос членството си в ЕС

greece_2639429b

“България подритва членството си в Европейския съюз”, заяви днес пред блогът на Желев високопоставен източник от Европейската комисия пожелал анонимност.

Страната нарастващо губи доверие и създава впечатлението, че тества търпението на Брюксел, добави той.

“Чашата почти беше преляла, когато парламентът в София гласува за удължаване на мораториума върху продажбата на земя на чужденци”, каза източникът.”Комисията трябваше да се намеси, но това се размина, защото в София бързо отмениха решението”.

“Като цяло обаче политическата обстановка в страната е отровена”, каза той.

По думите му доверието и в двете големи партии е сериозно пострадало. В БСП това е заради зависимостта на правителството от “Атака”, а в ГЕРБ – заради единодушното им гласуване в подкрепа на мораториума.

Според източника като единствена автентично проевропейска сила за момента се очертава Реформаторският блок, но той е “слабоват” електорално. Тревожното у основните партии не е някаква ясна антиевропейска тенденция, а склонността им “да се заиграват с “Атака”“, да експлоатират популистки и шовинистични нагласи.

____________________________________________________

Коментар на Alter Information

Почти нямаме съмнение в автентичността на цитираните изказвания на пожелалият анонимност източник от Европейската Комисия. В неговите думи обаче има много притеснителни моменти. 

Оставяме настрана безумната коалиция между БСП-ДПС-Атака. Защо обаче критиките към най-голямата опозиционна партия – ГЕРБ са насочени спрямо това, че подкрепиха удължаването на мораториума за продажба на земеделска земя на чужди лица? Не се ли компроментираха лидерите на ГЕРБ – Бойко Борисов и Цветан Цветанов, както и останалите разследвани от прокуратурата и хора като Мирослав Найденов, който е разследван и от ОЛАФ с политиката си в последните 4г. и с обвиненията, с които бяха „възнаградени“ действията им? 

Показателно е, че партиите, които получиха не повече от 1% всяка на изминалите избори се сочат от източника като единствена „автентична про-европейска сила в България“. Той самият отбелязва, че Реформаторите са „слаби електорално“. Те нямат никакво одобрение и за това останаха извън парламента. Може би същото ще се случи и с настроението на българите спрямо ЕС. След всичките „двойни аршини“, които бяха приложени спрямо държавата още преди присъединяването ни в съюза, а и сега „еврооптимизма“ се изпарява с много бързи темпове. Държави-членки, основателки, на съюза открито българофобстват, нарушават правилата на самия евро съюз, за да забранят идването на българи на трудовия пазар в Англия, например. Франция експулсира незаконно роми от България и Румъния. Тези държави, в които апропо евро-скептицизма и желанието за напускане на ЕС нарастват масово, „подритват ли членството си в ЕС“ ? 

„Опорна точка“ за опозицията ли са думите, че България можело да бъде изгонена от ЕС? Първо, това е една опашата лъжа. ЕС не се интерсува от състоянието на България, отделя най-малко пари от евробюджета и за следващия програмен период, ЕС се интерсува от своите гео-политически позиции в Източна Европа, за това и е готов да присъедини държави в още по-окаяно състояние от нас в региона. Събитията в Украйна са показателни. А и няма държава-членка, която да е била изключена някога. Ако нас ни изключат, защото не сме достатъчно „послушни“ то какво трябва да направят с Великобритания и Франция само заради последните груби и безпароднни нарушения на европейското законодателство? Това наплашване, че може да ни изгонят от евро съюза цели ли мобилизация на трабадурите на „евроатлантическото“ и „про-европейско семейство“ и целят ли се метежи на тази аргументация като случващите се в момента, добре подготвени погроми и метежи в Киев? 

Истината е, че евроскептицизма нараства навсякъде, дори в държавите-основателки. И истина е, че той не е подходящ за малките държави от Източна Европа, които бяха набързо погълнати след падането на комунизма с цел да се увеличи влиянието на ЕС в региона. Нищо повече. 

3 коментара to “Източник от ЕК: „България подритва членството си в ЕС !“”

  1. В Съветския съюз май беше по-добре.

  2. Да вземат да дадат някой милярд насам , кого плашат тия мизерници . Умряли сме им за Съюза . Повече сме дали от колкото взели , най голямото щастие за БГ ще е ако ни махнат от там 🙂

  3. ха реформаторския блок бил единствена проевропейска .ами как няма да е ,нали те унищожиха България.колкото до съюза ви .заврете си го отзад.какво общо може да има Българин с ингилизин.ес е някаква пародия ,

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s