През деня – професор, през нощта – клошар

България е на опашката на държавите от Третия Свят

2010-09-28-031_2

Константин, чиято фамилия ще разберете защо ще спестя на нашите читатели, е професор в БАН. Денем работи над научните си занимания, а в късните часове излиза по улиците, в централната част на столицата, за да събира хартии и други отпадъци, които да върне в пункта.

Ако ви бях спестил, че е професор в БАН навярно щяхте да отметнете ръка и да си кажете: „А, поредния циганин“. Но така ли бихте, а и правите, пренебрегнали повече от половината от българския народ, който според европейската статистика живее в „крайна бедност, трайни лишения“ или е застрашен от тях. Евростат сочи, че това съставляват 53% от българите. Истина е, че сме най-бедната държава в ЕС. С най-ниски заплати, с най-лош стандарт. И какво прави нашето „европейско семейство“ ? Ако питаме тези, които все още тръбят колко е „хубаво“ в ЕС – милиарди евро обсипват България, съвсем скоро ще ни „пуснат“ и в Шенген…

Истината е, че ние сме считани за „задния двор“ на Европа. Получаваме най-малко пари от еврофондовете, въпреки, че сме най-бедната страна в съюза. И за следващия програмен период, до 2020г., България ще получи най-малко пари от европейския бюджет. Повече пари ще получат румънците, дори и ново-присъединените държави в ЕС. В Холандия социалните служби отнемат деца на българи системно, аргументирайки се с това, че „детето нямало детска стая“ и подобни. Сигурен съм, че българските родители в Холандия въобще не са по-безотговорни или бедни, тъй както хилядите африканци и араби, които отглеждат децата си в Холандия. Сигурен съм и че българските студенти във Великобритания не са „паразити, дошли на социален туризъм“. Властите обаче спряха студентските-заеми, насочени за плащане на студентските такси специално на българите. 

Та, Константин ме спря и ми поиска една цигара, която нямаше как да му откажа. Не заради друго, заклет пушач съм и му влизам в положение. Незапознат със случая му дори го попитах под вежди защо рови в кофите толкова късно през нощта. 

„Срам ме е“,

отговори ми той. Обясни ми, че е професор, показа ми някаква карта и знак за научни приноси – нещо съвсем далечно за мен. 

„Значи през деня си професор, а нощем си клошар“ – очудих се аз.  И няма как да е иначе – професорите у нас получават заплати по-ниски от чистач в Германия. Това е причината да не споделя фамилията на господина, която всъщност не е важна. Такива случаи у нас за жалост има много. Той е просто една цифра от тези над 53% българи, живеещи в крайна бедност. Да оставим настрана и че понеже в „демократична България“ за 24г. беше унищожено здравеопазването човекът преживява с

2-3 филии с мас на ден, за да събере пари за скъпата операция на съпругата си.

Такива гледки, с такива случаи се сблъсквам всеки ден в нашата бедна, съсипана, разграбена, но демократична и държава-членка на „европейското семейство“. 

Сега трабадурите на капитализма могат ли да ме упрекнат, че този професор е мързелив, та за това е беден. Един такъв човек –

Топ-банкера Левон Хампарцунян

ежедневно обяснява, че българите са бедни, защото са мързеливи, икономически неграмотни и тн. Наскоро прочетох един страхотен съвет от него: „Богатите са богати, защото не харчат всичко“. Попитах господин Хампарцунян как ще получиш 400-500 лв. заплата и няма да изхарчиш „всичко“ ? Няма да ядеш, или няма да си платиш сметките?

Днес публикуваха тазгодишната класация на „най-страдащи нации“ – България отново е на челните места по процент от жителите, определящи се като „страдащи“, „нещастни“, „бедни“ и тн. След нас са държави като Армения, Камбоджа и Мадагаскар.

Същевременно премиера Пламен Орешарски отчита, че имаме една от най-стабилните банкови системи. Народа беден – банките доволни. Лихварската олигархия цъфти у нас, докато народа става все по-беден.

Капитализъм НЕ по български

Тъй като в последния един век претърпяхме (стана много модерна тази дума) няколко грандиозни катарзиса – първо бяхме нацисти, после комунисти, сега сме капиталисти, далеч не „побългарихме“ новата система, която прегърнахме с отворени обятия. У нас капитализма е в своята върхова форма, по нищо не отстъпва на този в запада. Имаме всички атрибути на капитализма – медийна и банкерска олигархия, чуждестранни корпорации на власт, всякакви банки и кредитни институции и тн. За това може би не ни прави впечатление, че има „работодатели“ (дават работа, но не плащат заплата), в които работниците не са получавали заплати над година и половина! И това, ако не е робство! Учени от Калифорнийският университет през 2007г. иронично запитаха какво прави България в Европейския Съюз след като, според тях, на нашата държава ще са нужни минимум 100г., за да настигне останалите европейски държави. А колко години ще ни трябват и ще доживеем ли въобще да живеем нормално в техния олигархичен-капитализъм?

 

28 коментара to “През деня – професор, през нощта – клошар”

  1. Въпросният професор би трябвало отдавна да е на ясно със ситуацията в България и вместо да рови из боклуците, би трябвало да си е намерил някаква работа в чужбина. Когато в България остане само олигарихията и вече няма да има кой да работи – тогава ще се промени нещо… евентуално.

  2. УВАЖАЕМИ Г-Н КАРОЛЕВ,

    ВИЕ И ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ 24 ГОДИНИ СТЕ ПРИЧИНАТА ЗА КРАХА НА БЪЛГАРИЯ. ЗА МЕН СТЕ ЕДНА УЖАСНО ДРАЗНЕЩА И ПРОТИВНА ЛИЧНОСТ, КОЯТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОТЛЪЧЕНА ОТ ОБЩЕСТВОТО. АЗ СЪМ ЕДИН ОТ МНОГОТО МЛАДИ И ИНТЕЛИГЕНТНИ БЪЛГАРИ, КОИТО СА СЕ ПРЕДАЛИ И СА В ЧУЖБИНА ЗА ПРОДЪЛЖАВАНЕ НА СВОЕТО ОБРАЗОВАНИЕ И ЩЕ РАБОТЯТ ЗА РАЗВИВАНЕТО НА ДРУГИ ДЪРЖАВИ, ДОКАТО БЪЛГАРИЯ СЕ ПРЕВРЪЩА В МАЙКА НА Т.НАР. МАЛЦИНСТВА, КОИТО СЛЕД 20 ГОДИНИ ЩЕ СА МНОЗИНСТВО! НАДЯВАМ СЕ,ЧЕ НАИСТИНА ИМА ГОСПОД И ВСИЧКИ ДО АДИН ЩЕ ГОРИТЕ В АДА, ЗАТОВА ЧЕ ПРЕДАДОХТЕ РОДА СИ, ИЗРОДИ!!!!!!!!!!!!

    С НЕУВАЖЕНИЕ

    БЪЛГАРИН В ЧУЖБИНА

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s