Нобелов лауреат: Европа се движи в грешна посока, НАТО трябва да се закрие

Мейрид Магуайър е носител на Нобелова награда за мир от 1976г.

64375359-northern-irish

Мейрид Магуайър

Изказването на носителката на Нобел за мир г-жа Магуайър на таз годишната световна среща на Нобеловия комитет (21-23 октомври), която не беше преведена и публикувана на български език в нито една медия.

ВРЕМЕ Е ДА ДЕЙСТВАМЕ СОЛИДАРНО ЗА МИР

Скъпи приятели,

Вярвам, че в следващия етап от човешката еволюция трябва да прегърнем ненасилието. Това означава да отречем насилствените методи и насилието във всяка една негова форма на проявление и да решим нашите проблеми чрез ненасилствени методи, спазването на човешките права и международното право.

Да заменим въоръжените „въстания“, милитаризма и войната със силата на международното право не е невъзможно и ще бъде постигнато, когато достатъчно голяма маса от хората с критично мислене приемат, че всеки един човешки живот е свещен и кажат „не“ на убийствата, силовите методи и заплахите, които са предпочитани от повечето правителства по света. Предизвикателството е да заменим насилието с мирните начини, по които да решим нашите проблеми.

Няма нищо героично в въоръжените конфликти, войните и ядрените оръжия. Нито в самоубийствените атентати, извънсъдебни убийства, тайни процеси и измъчвания – това винаги е било грешно и ние като граждани на този свят можем да спрем всичко това като надигнем своите гласове срещу подобни методи, прилагани от отделни личности, въоръжени бунтовници или правителства. Измъчването никога не трябва да бъде приемано и незачитането на човешкитеправа в „борбата срещу тероризма“ е отричане на праваа на всички граждани по света на свобода, извоювана с труда на толкова много хора.

Когато основни човешки права са нарушени или премахнати от правителствата хората имат моралното и правно основание да си ги поискат обратно. В противен случай ще живеем в страх и ще бъдем доминирани от богатите по наследство и идентичност.

Човешкото семейство изживява голям копнеж за свобода. Ние се изморихме от войните, милитаризма и съпътстващите ги страдания. Живеем в свят на истерично желание за война и невиждано високи военни-бюджети, в който богатите стават все по-богати, а бедните стават все по-бедни. Не можем да се справим с бедността и да създадем условия за развитие и представителна демокрация, ако не прекратим милитаризма и войните. Бедноста и мизерията никога няма да бъдат преодолени докато водим политика възнаграждаваща богатите и наказваща бедните. Нещата няма да се променят докато нашите правителства поставят окупациите и войните над нуждата на собствените си граждани от добро образование, здравеопазване и грижа за най-бедните и застрашени от маргинализиране наши съграждани. Защо в 21 век, столетие след Първата световна война ние все още тренираме армии, които да избиват и измъчват други хора и какво можем да направим преди да е станало твърде късно?

Вярвам, че можем да променим своята нагласа и убеждения. Голяма част от нашето мислене е изкривено и базирано на страха от „другите“. Гледаме другите хора и държави под лупата на страхът, което води до нетърпимост и демонизирането на „другите“, които виждаме като отделни и различни, заради тяхната религия, раса, прослойка и тн., ние позволихме страхът да се превърне в наш господар.

Вече и американския народ е прекалено уморен да гледа как неговите млади мъже и жени умират по чужди земи и войната и милитаризма да носи толкова бедност за толкова много американци в толкова много градове. Из Европа също виждаме хора, които са против войните, истерията расте, както и безработицата. Много от нас имаха големи надежди, когато Европейския съюз обедини различните държави в Европа. Надявахме се той да работи за мира и да предотврати още войни в Европа. Сега виждаме масова милитаризация на Европа чрез НАТО, когато държавите са разтърсвани от социални проблеми и невиждана безработица. И тези държави са принудени да финансират войните и инвазиите и съпътстващата ги разруха на други държави като Ирак, Афганистан, Либия и тн. и това се случва против волята на техните народи и по-голямата част от хората по света. Скорошно изследване показа, че в период на такава криза разходите на ЕС са се увеличи до 194 млрд. евро, което е равностойно на годишните дефицити на Гърция, Италия и Испания взети заедно. През 2012г. военните разходи в глобален мащаб са достигнали 1, 756 трлн. – най-високите някога. Време е да премахнем НАТО, да прекратим военните авантюри на Европа и да спрем противо-ракетния щит, както и да спрем да създаваме ядрено оръжие. Не ни трябва противо-ракетен щит, а край на ядреното оръжие. Вместо щит, се нуждаем от обособена неядрена зона в опита си да спрем милитаризирането на Европейския Съюз и да спрем неговото движение в грешна посока, противоречаща на неговите основни идеи и желания. Идеи и желания, които споделят европейските граждани.

 

*Мейрид Майър е носител на Нобелова награда за мир от 1976г. Известна е с борбата си с борбата си против ционисткия режим и за правата на палестинския народ. През 2010г. беше екстрадирана от Израел, след като се опита да достигне до палестинците в Газа, за да достави хуманитарна помощ. През 2012г. пък се обяви против връчването на Нобел за мир на Европейския Съюз, като с още двама лауреати изрази позиция, че това не е удачно и ЕС не заслужава подобна награда.

Етикети: , , ,

11 коментара to “Нобелов лауреат: Европа се движи в грешна посока, НАТО трябва да се закрие”

 1. Не съм много сведущ – би ли припомнил някой една единствена „полезна“ акция на НАТО, след която животът е станал по-добър? Или са прави онези, които твърдят, че НАТО е машата, с която САЩ принуждават Европа да е послушна?..

 2. Става ми малко смешно, че се засягате от думата „материал“?! Ако можете проверете – аз предполагам, че този който употребява тази дума, е възрастен човек – тази дума се използваше към 60-те години отмлади тогава като мен начеващи журналисти – тогава имаше „Млад дописник“ и пр. – е, как да се похвалиш на приятели,че някъде са те печатали? Да кажеш „дописка“ е малко обидно – все едно наистина си „млад дописник“, да кажеш „статия“, звучи претенциозно – затова подхвърляш уж между другото : А бе в „Младеж“ или пък дай боже, в „Работническо дело“, са ми пуснали едно „материалче“!…И приятелят вместо поздравление, казва : Хайде ти черпиш днес! Сега младите трудно ще разберат това… Вие свързвате тази дума само с Б.Б.

 3. i az si me4taia za takav sviat,no ne znam dali ste go do4akam,a ne znam dali ste go do4akat i moite vnuzi?Tova ne e utopia,tova e realnost,ako sprem evreiskite klanove,koito komandvat sveta s mrasnite si pari

 4. I az si me4taia za takav sviat,no ne znam dali ste go do4akam,a ne znam dali i moite vnuzi ste go do4akat.Tova ne e utopia,tova e realnost ako gi shkartirame tia evreiski klanove,koito vladeiat i komandvat sveta s mrasno spe4elenite si pari

 5. Ако се закрие НАТО но в случай, че не съществува агресията между религиите, че го няма ислямския фондаметализъм, няма ги терористичните банди, които режат глави в името на Аллах, които покриват главите на жените и забраняват цивилизования живот. В Европа сме култивирани, но Азия, Африка, как ще се справим с насилието между хората, след,като не се справят проповедниците. Как ще се справим с Наркомафията с Мафията над търговците. НАТО не е причината. Причината е във възпитание на съзнанието на подрастващите, които се превръщат в агресивни хора и не зачитат моралните ценности. Не могат народите, които не са дорасли да бъдат оставени на произвола на техни Диктатори, както е в Азия. Искате да прескочим един цял преход. НУЖНА Е ПРОСВЕТА, а аз я нося с моите КНИГИ. И когато Света ми обърне внимание, тогава и Бог ще слезе на земята.

 6. Браво на статията и за превода на български! Според мен това е новата истина и тя не само не е утопична, не просто е реална, ами тя си действа и се нуждае от подкрепата на всички ни !

 7. още преди 3400г. Мойсей стартирва цялата схема на империализма ,от вр.Зион тръгва ционизма…робство,терор и насилие единствено и благодарение на тази пъклена конспирация! докато съществуват правителствата на сащ и израел и техните пионки…Земята няма да е най-доброто място за живеене

 8. Браво на тази жена.Перфектна статия.Не само Нато трябва да се закрие но и ционизма изповядван от определени сили в Израел и еврейското лоби в Америка трябва да се обяви за реакционна и антихуманна доктрина!

 9. Трябваше да се закрие още при падането на берлинската стена. Сега светът би бил много по-добър…

 10. Интерен материал, който е и РЕАЛЕН, НО Е УТОПИЧЕН КАТО ИЗПЪЛНЕНИЕ !

  • Престанете да наричате статиите ни „материал“, ние не произвеждаме цимент. В случая става дума за превод на една доста смела реч, съдържаща много истини. Но, когато критикувате пък някои наши статии Вие често (не визирам лично Вас) се изказвате по този начин „Слаб материал. Много правописни грешки“. Въобще не обръщам внимание на тези коментари, щом читателя вижда в статията, не посланието, а гледа на нея като на „материал“. Има правописни грешки, защото няма редактор – просто е. Както тук няма журналисти и никой не получава пари. 🙂

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s