САЩ обявиха, че се отказват от доктрината „Монро“

Две седмици преди навършването на 190-тата годишнина от приемането на държавната доктрина „Монро“ държавния секретар Джон Кери заяви, че САЩ се отказва от нея

ABC_john_kerry_this_week_jt_130901_16x9_608

Експертите обаче не смятат, че въпреки заявения отказ от агресорската външнополитическа доктрина на Монро експанзиите и агресията на САЩ ще престанат. 

Доктрината на американския президент Монро, заявена на 2 декември, 1823г., бележи разделянето на света на американска и европейска система, началото на изолационизма на САЩ, политиката им на необвързване с други държави, но запазване на търговията с Европа и откритите имперски амбиции срещу държавите от Латинска Америка – „задния двор“ на САЩ. Доктрината често върви с думите „Америка за американците“.

Сега държавния секретар на САЩ публично заяви, че Вашингтон вече няма да се „грижи“ (Бог да пази всяка държава от подобно „обгрижване“) за държавите от Латинска Америка, а ще ги третира като равностойни партньори.

Разбира се, като изключение Джон Кери посочи Венецуела, чийто покоен лидер Уго Чавес беше заместен от неговия приближен Николас Мадуро. Чавес приватизира венецуелските природни ресурси и изгони окончателно американския корпоративен монопол, което беше сериозен удар за САЩ. 

„Елате тук, г-н Опасност, вие сте страхливец, убиец, пияница и магаре. Вие сте най-лошото, г-н Опасност, вие сте болен“. Така президентът на Венецуела Уго Чавес веднъж се обърна към Джордж Буш от телевизионния екран, който също често наричаше „Сатаната“.

Никой обаче не си прави илюзиите, че САЩ ще спре да гледа на Латинска Америка като „заден двор, пълен с нужни суровини“. Такова мнение изказва и венецуелския професор Мигел Ангел Гуанон:

„Изказването на Джон Кери трябва да бъде прието с голяма подозрителност. По правило, американските политици казват едно, но правят друго. Какъв край на доктрината „Монро“ може да видим въобще след последните избори в Хондурас, например – безброй нарушения и и слаба организация? Колко лесно е за Съединените щати да осигурят победа на тяхното протеже Хуан Ернандес! Според опозицията, благодарение на Вашингтон – „експерти по организиране на избори“ повече от един милион гласа на левия кандидат, Кастро, били прехвърлени на неговия опонент, за да му бъде гарантирана победата в изборите. Не спират провокациите на Белия Дом срещу Венецуела. Изказването на Кери не може да е счита като желание на САЩ да промени политиката си спрямо Латинска Америка. Неговото изказване цели да върне престижа на Вашингтон, изгубен след последните дипломатически поражения и международни скандали. Дори трябва да очакваме увеличение на натиска на САЩ.“

Aкценти в докрината на Монро

Изявлението на Монро е предизвикано от двойна заплаха: претенциите на Русия към тихоокеанското крайбрежие на юг от Аляска до 51-ия северен паралел (заявени с указ на цар Александър I от 1821 г.) и намеренията наевропейските велики сили от т. нар. „Свещен съюз“ да възстановят с военна сила испанското господство в Латинска Америка, която е в процес на извоюване на независимостта си. Великобритания, която също е против планираната интервенция в бившите испански колонии, предлага през 1823 г. на САЩ да издадат съвместно предупреждение към „Свещения съюз“ и същевременно да се откажат публично от всякакви собствени проекти по отношение на новите нации в Америка. Адамс отхвърля предложението, защото подозира в него опит на Лондонда отклони Съединените щати от намерението им да присъединят Куба, и убеждава президента да изяви самостоятелно позицията на Вашингтон.

Отказът на Монро от намеса в европейските дела е в отговор на призивите за подкрепа на гръцкото въстание против османското владичество, избухнало през 1821 г.

 

Автор: Уго Чан

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s