Aмериканските служби следят до 5млрд. души дневно

Това разкрива The Washington Post, позовавайки се на секретни документи предадени от Едуард Сноудън

NSOC-2012

Шокиращите разкрития на Едуард Сноудън за мащабите на американското незаконно глобално следене и подслушване продължават.

5 млрд. души дневно от цял свят и САЩ следи Американската Служба за Национална Сигурност. Това разкриват новите документи, дадени от Едуард Сноудън пред авторитетното издание Вашингтон Пост. 

АНС използва мобилните телефони на гражданите, за да установява тяхното точно местонахождение, но и да осъществява „мониторинг“ с кой и кога те разговарят. Много от разговорите биват подслушвани. Според секретните документи, става въпрос за около 5млрд. души дневно. Позовавайки се на информацията, с която разполага, Едуард Сноудън подчертава, че не става дума за определени граждани, представляващи потенциална заплаха, а за безконтролно следене на граждани от цял свят.

NSA_Co-traveler_g

Графика: The Washington Post

Ако преди половин година някой беше казал, че американските служби следят 5 млрд. души дневно той щеше да бъде сметнат за луд. Документите, които Сноудън разкри и бяха публикувани от медиите, обаче показаха, че картината е била много по-лоша от това, което представяха американските власти и това, което си представяхме. 

Вчера „Гардиън“, под натиска на британските служби съобщи, че ще бъде по-внимателна относно документите, които получава от Едуард Сноудън. Някои от тях застрашавали националната сигурност на Великобритания според службите и притиска медиите да не публикуват разкритията на бившия служител на ЦРУ. Същевременно от изданието съобщиха, че са публикували едва 1% от всички документи, които той им е предал. Това означава, че той рискува животът си, за да запознае света с мащабите на подслушването и следенето и методите на американското разузнаване, а журналистите се страхуват да ги публикуват.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s