Истината: Защо България получава най-малко пари от ЕС ?

Според мнозина България получава най-малко пари от европейските фондове, заради голямата корупция, но ето защо това не е така

shamseddin20120114215609750

Време е да разбием един голям мит, който ни насаждат – „българите са корумпирани и крадливи, за това ЕС отпуска най-малко пари за България“. Това не е вярно, защото от 2007г. сме вече 7 години член на Европейския съюз, а вместо предвидените и договорени за периода 2007-2013г. 6,7 млрд. евро до края на 2012г. България получи едва 2,5 млрд. евро., което съставлява 31% от договорените преди присъединяването ни средства по европейските фондове. За разлика от парите от еврофондовете то членския внос в ЕС България плаща в началото на всяка година. Той представлява 1% от БВП на държавата, или 600 млн.лв. годишно. Съответно вече сме платили 4млрд.лв. за членски вноски, което е 2 млрд.евро, но по паритетна стойност, поради много по-ниското равнище на цените в България, те са равностойни на около 6 млрд. евро.

Да оставим настрана, че те могат да бъдат използвани само за закупуване на стоки от държавите-членки в съюза, където и цените са много по-високи от българските и че могат да бъдат разходвани само за конкретни проекти, а не за покриване на спешни нужди, които държавата ни има. 

За следващия програмен период 2014-2020г. България отново ще получи най-малко пари от европейския бюджет

Повече пари от нас ще получат дори румънците и ново-присъединилите се към „европейското семейство“ държави, в някои от които не говорим просто за наличието на корупция, а на „феодални кланове“, които ще са реалните получатели на европейските пари.

И след като България получава най-малко пари от европейските фондове ние се опитваме да си обясним това с местната власт, с корупцията и тн. Преди няколко дни отново ни спряха парите по програмата за околната среда – причината не беше корупция, а някакви бюрократични глупости  – предното правителство скрило уведомително писмо от новото, новото правителство пък обвини предното…

Но корупцията в Европейския съюз е добила рекордни мащаби. В последния съвместен доклад на европейската антикорупционна агенция OLAF и Дирекцията на правосъдието на Европейския съюз се заключава, че корупцията в евро-фондовете на ЕС е достигнала исторически рекордно ниво – 323 млрд. евро годишно! А от това следва, че редовното спиране на евро-фондовете на България далеч не е обвързано просто с корупция, защото тези 323 млрд. евро годишно са откраднати най-вече от държавите-членки, които получават най-много и стократно повече пари от европейските фондове! Държави като Франция, която по програмите за ромска интеграция е получила 20 пъти повече пари от България и същевременно наруши европейското законодателство, касаещо прякото движение на хора в рамките на съюза като по нацистки експулсира цигани от България и Румъния. Колко България е откраднала от тези 323 млрд. евро годишно, след като получава жълти стотинки от евро-фондовете. Трабадурите на евро-атлантическата шайка обаче вменяват на българите, че са крадливи, корумпирани и некадърни и за това Европа давала най-малко пари на най-бедната държава-членка в съюза с минимална работна заплата 159 евро…

“Корупцията в европейските структури е достигнала небивали мащаби. Ако по-рано годишният обем на кражбите от европейските фондове се изчисляваше със стотици милиони евро, то днес той се изчислява с милиарди”, – е казано в документа.

Приведени са и конкретни цифри: “…от корупция страните на ЕС ежегодно губят 323 милиарда евро, което съставлява почти една трета от предложеният на ЕС седемгодишен бюджет за 2014-2020 година. Полицията и прокуратурата на страните от съюза за “Злоупотреба със служебно положение” и “Корупция” през 2013 година са повдигнали 67 800 наказателни дела”. 

Какви тогава са истинските причини България да получава най-малко пари от всички останали държави-членки?

Да, вината е свързана с българските политици и най-вече тези, които „преговаряха“ условията за членството ни в Европейския съюз. Те бяха корумпирани, но от самите европейски чиновници, които диктуваха условия, които обслужват тях и рушат пряко националния ни интерес. Хора като Меглена Кунева, която в интерес на френската „Париба“ договори затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлудуй“, което доведе за нас българите – 30 на сто по-високи сметки за ток. В последствие Кунева беше назначена на висок пост в „Париба“ и прибираше огромна заплата. Стана и еврокомисар. 

България получава най-малко пари, защото тя няма място в ЕС. Тя беше сред държавите от Източна Европа, които съюза побърза да „погълне“ след 1989г., за да увеличи геополитическото си влияние в региона и да отслаби руските позиции. Същата борба сега се води и за Украйна, но украинците са обхванати от нашия евро-оптимизъм. Те не виждат желанието на държави като Великобритания и Германия да напуснат съюза. То просто нараства ежедневно.

Илюзиите, свързани с ЕС в общественото съзнание, насаждани от пропагандата, започнаха да се разсейват твърде бързо. Ако в края на 2004 година приблизително половината от българските граждани считаха, че след като България стане член на ЕС, жизненото равнище ще се повиши и защитеността от престъпления ще нарасне, то около година и половина след присъединяването, позитивните очаквания спаднаха значително, до около една трета от анкетираните граждани. В отговор на въпроса „Промени ли се вашето собствено материално положение след влизането на България в ЕС“ националното проучване от май 2008 година дава следните резултати: близо 40 % отговарят, че материалното им положение се е влошило, само 10 %, че се е подобрило, а за останалите 50 % то е останало същото.

 

Автор: Уго Чан

20 коментара to “Истината: Защо България получава най-малко пари от ЕС ?”

 1. Затова е крайно време ВСИЧКИ да излезем на УЛИЦАТА и да покажем, че ни има и сме тук, и искаме да живеем НОРМАЛНО!
  ДА ДОКАЖЕМ, че наистина „СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА“ и не е само надпис на входа на Парламента!

 2. Нормално европейските олигофрени да се отнася по този начин с нас,ние нямаме промишленост,селско стопаснтво,енергетика,за армия да не говоря(много ме боли за това,все пак служих),като се замисля кой уважава шут,никой.Даже преди време 1 от творящи авангардно изкуство в живописа,оприличи(изобрази)България като тоалетна чиния,а пародокса беше че даже ние го поканихме тука с прослувутата си картина да се насладим на причудливите форми на тоалетната чиния чрез която той визира нашта родина,какво повече да кажа за нашият народ.Европа каквото докосна в Бг. и най-лошото с нашата благословия,всичко залиня

 3. Тая статия се преписва/публикува къде ли не. Въпрос – ние номинала на вноската ли плащаме или паритетната стойност? Друг въпрос – защо се затриват всички смислени коментари и остават само лъжите?

 4. Хайде всички заедно да се сетим, в кой геополитически ареал е интересът България да не бъде член на Европейския съюз и ще разберете кой спонсорира този сайт с „алтернативна“ информация. Това са сигурно спонсорите на левите центрове за манипулация на общественото мнение. И парите не идват от западно базирани дестинации, а от североизточни такива. А по-лошото е, че може да са югоизточни – сещате ли се? – От Турция надолу ….

 5. Вижте справката на Министерството на финансите ! Получили сме 5.050 млрд. , а сме дали тази сума ПЛЮС още 178 млн. ! Това са сметките, другото са идеологизми и манипулация.

 6. Dora Apostolova
  Очевидно е, че си доста заспала – как ще надигнат глас нашите управляващи, като са пионки на колонизаторите?

 7. Какви 400 милиона сме получавали за земеделие – всички пари са спрени за земеделието и мерки няма тръгнали

 8. Mnogo ot nas uchastvahme v demokratichnite promeni, no ne se poluchi tova, koeto ochakvahme! Jalko za nas, za decata ni! To biva biva krajbi, ama chak tolkova……

 9. Почти нищо в статията не е вярно, Само за земеделие получаваме над 400 млн. евро годишно, което „изпълва“ цифрата 2,5 млрд. евро за 6те години еврочленство. А сме получили още много пари и по другите оперативни програми.
  Друга тема е, че по повечето ОП средствата не се усвояват, както правилно е написала Милена.
  Много лесно е сега да говорите как нашите преговарящи са „продали“ интересите на България, но май забравяте откъде тръгнахме! МВФ беше оценил активите на България – на всички социалистически мастодонти в списъка за приватизация ОБЩО на 860 млн. долара!
  До Илко – каква икономика, я не говорете небивалици! Производство на некачествени стоки без пазари – що за икономика е това

  • Недей да манипулираш хората, как ще получаваме 400млн.евро „ГОДИШНО“, ти за малоумни ли взимаш хората? Плюс това договореното не беше 2,5млрд. евро, а 6,7млрд.евро! Не даваш отговор защо дори договореното преди членството ни в ЕС не беше изпълнено, нито защо и за следващия програмен период България ще получи най-малко пари! Ако проблема беше в корупцията то трябва да се спрат евро-фондовете на държавите, които са откраднали най-много от тези 323млрд., според ОЛАФ, годишно, или нещо се бъркам? Но това няма се случи и всички знаем защо, защото в ЕС има две категории държави-членки и България е в категорията „втора ръка“, която беше погълната набързо в ЕС след 1989г., но не като равноправен член, а като част от сфера на влияние на ЕС в Източна Европа. Всичко е геополитика, не се опитвай да убедиш хората в неща, които те чувстват сами. И е тъжно, че 7 години по-късно все още си вярваш и дори се опитваш да убеждаваш хората в неверни неща. И продукцията ни никога не е била некачествена. И второ – отказахме се доброволно (под диктата на ЕС) от огромни пазари като руския, защото сега сме принудени да търгуваме само с държавите-членки и техните „необятни“ пазари като този на Македония. Издиша ти аргументацията отвсякъде! С полу-истини и откровенни манипулации не можеш до докажеш, че „черното е бяло“. „Получили сме и много пари по други европграми“ много, много – колко „много“? 🙂 И съвсем не ти се струва несправедливо най-бедната държава-членка да получава най-малко пари и то редовно да бъдат спирани? Просто не им се дават, те искат да сме им слуги, но колкото се може по-евтино да им излиза. 😉

  • Изобщо, тия ги разправяй в някой дом за умствено изостанали – те са единствените „евро-оптимисти“. Държави като Великобритания откровенно се готвят да напуснат ЕС, в цяла Европа гражданите палят флаговете на ЕС, трабадурчето от Източна Европа седнало да лъже българите…не сме 2006г., пич, всички вече видяхме, че ЕС гледа на Източна Европа като на „заден двор“. Само членския внос и ако не бяхме по нареждане „екзекутирали“ и развивали ядрената си енергетика сега щяхме да сме много по-напред, отколкото с жълтите стотинки, които ни подхвърля ЕС! А и щяхме да си запазим едни ракетки, които за 25мин. щяха да попарят всяко желание на Турция или Гърция да „идва на коне в България“, както заплашваше, че ще се случи отново турския външен министър. Но знам, знам „НАТО ни пази“, считат такива като тебе. Само, че забравяте, че вече няколко десетилетия Турция си хареса една земя в Кипър, който също е член на НАТО и е обявил там „независима турска република“. Ще си плащат всички един ден, само да да е останало нещо от България.

 10. Наивно мислехме, че влизайки в ЕС ще се отрвем от мутрите…

 11. Влязохме облечени,ще си излезем чисто голи.Защо изобщо още сме там?

 12. Съгласна съм на 80% с написаното, но защо ли си мисля, че „анонимния“ или не е чел написаното, или е от манифактурата(разбирай номенклатурата)!

 13. Внимавайте българи,мафията ви бомбардира ежедневно с нови медийни издания

  Всеки ден се появяват нови неизвестни информационни издания. Със сигурност това са издания на МАФИЯТА криейки се зад нови измислени имена да дезинформира обществото.
  Пример е настоящата новина ,появила се в едно неизвестно до сега издание „ alterinformation”. Новината и поднесена изключително манипулативно- в нея почти се оправдава корупцията на България и се вини Брюксел за изчезнали еврофондове на България.

  Да се попитаме, защо същото не го констатират другите малки страни на ЕС? Че има корупция в Брюксел е отдавна е известно на европейците в това, че Брюксел няма съдебна система и бюджетът на ЕС не се проверява как се харчи.
  Ако получавахме по-малко, тогава къде е правителството на България, да се развика с висок глас и си поиска парите от Брюксел, както правят всички останали европейски страни?

  Отговорът е лесен: Защото българските управляващи не смеят на глас да го заявят и въпросът да получи обществена гласност, тогава ще им се видят веднага кирливите ризи.

  България си получава обратно парите, но те отиват в дълбоките джобове на елита ни още от старта си в Брюксел, започвайки с 15 000 месечни заплати на търтеите ни евродепутати, сред които има откровени криминални престъпници и мутри.
  След това още като влезат от границата в България потъват във фирмите на управляващия олигархичен партиен клан. Но за това клана мълчи, мълчат и медиите намиращи се в ръцете на същата мутроолигархия, направила свободата на словото в България мираж на най-ниското стъпало в света.
  А народът ни пълно стадо овце, да им вярва на всички манипулации и лъжи!

  Коментар на „Идея за България“

 14. Манипулативна статия с големи претенции. Да не говорим, че не дава отговор на собственото си заглавие-въпрос. И ако някой се опитва да убеди, че не сме си ние сами виновни за дереджето, в което се намираме… Да, копруция и кражби има навсякъде, но в България те вече се приемат за нещо подразбиращо се и неизбежно. Абе какво въобще съм седнал да коментирам?? 🙂

 15. Не вярвам на тази интерпретация.Работих известно време в неправителствени оргонизации.Всеки опит за кандидатстване с проект срещаше чиновнически „съвет“ кой да консултира проекта и колко да се даде на определен човек от бъдещите средства по проекта. Да не са дошли от Европа да ни внушават такова поведение.Не дадеш ли под масата – документацията ти не става за кандидатстване. Така че, драги господине, свободните интерпретации на цифрите, завъртяни срещу членството ни в ЕС запазете за лично ползване.А че корупция е констатирана всред европейските чиновници, не се учудвам, в Русия са повече,а в Гърция и загубените балкани още по и най. Разликата е, че в Европа има закон, отстраняване от работа при наличие на съмнение, а при констатирано нарушение – тежки наказания.Министрите им знаят какво е затвор.и тежка парична глоба…

 16. Гледат да си пазят „хляба“ като сервилничат пред висшестоящите. Народът пълни хазната, но други им пълнят устата.

 17. А някой политик да се е изправил пред народа,и да каже за това?Всички знаят,че даваме повече от колкото взимаме,ама си траят гадовете,траят си.Ето затова цяла България мрази политиците си,защото никой не се изправи и да каже на българския народ какво всъщност се случва.
  Никой не излезе преди да влезем в шибания Европейски съюз и не ни каза,че условията да сме там,ще ни костват тотална разпродажба на икономиката ни!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s