ЕС не иска украинците, а само територията им

Според редица анализатори ЕС и НАТО умишлено подтискат икономиките на държавите от Източна Европа като България. Договора за асоциация на Украйна към ЕС предрича абсолютно същото и за Украйна

185578357

Часове след като външния министър на Германия „отскочи“ до Киев, за да се срещне с част от протестиращите срещу президента Янукович и ги увери, че той е с тях „като европеец с европейци“ вътрешните министри на държавите-членки на ЕС се събраха и специално обсъдиха какви мерки ще вземат, за да не допуснат имигрантите от Източна Европа на своя трудов пазар от началото на 2014г.

Знаете, Великобритания предприе редица действия с цел да „предотврати“ нахлуването на „милиони българи и румънци“ на Острова след 1 януари 2014г. Дори бяха спрени студентските заеми специално на българите, които са предназначени за заплащане на таксите в университета. 

Ако украинците, обзети от добре познатият ни от годините преди присъединяването ни в съюза „евро-оптимизъм“, бяха чули какво говорят за Източна Европа вътрешните министри на Холандия и Великобритания щяха да получат „евро-махмурлук“. 

Изниква въпросът в такъв случай: Какво всъщност иска Европейския съюз? Защо извиват ръцете на украинските власти да подпишат асоциацията в съюза?

Никой не иска източно-европейците, които всички в съюза ползват като „универсален виновник“, въвеждат се мерки, за да се ограничи достъпът им до държави-членки на съюза, отпускат се най-малко пари по евро-фондовете, дори се обявява открито, че държавите като България не е трябвало да се присъединяват в ЕС, защото въобще не са готови да са държави-членки, но са били „погълнати“ набързо след краха на Съветския Съюз, за да се увеличи влиянието на ЕС и САЩ в Източна Европа. И ние слущахме за „европейското семейство“, но се оказахме в „задния двор“ на „европейския дом“. За какво им е тогава на ЕС една държава на крачка от фалита, с голямо население, което за жалост на държавите-членки от „първа категория“ върви в комплект с Украйна. 

Всъщност, извън риториката, удавена в солидно количество нерационалност и пяна по устата на политици като Барозу в издания като Financial Times икономистите задават въпроса защо Брюксел държи толкова много да присъедини поредната бедна държава от Източна Европа с огромна планина от дългове и въобще готов ли е ЕС да поеме този риск? 

В последния момент на разиграващата се драма се появи добрият стар Международен Валутен Фонд. На 20 ноември в писмо до властите в Киев МВФ изисква от тях „драконовски мерки“, които щяха окончателно да изцедят народа на Украйна, държавата да изпадне в още по-дълбока социално-икономическа яма и разбира се непрестанно да търси „помощта“ на МВФ и Световна Банка, които разбира се винаги са готови да „помогнат“.  

Сред мерките се открояваше „препоръката“ (разбирай „изискването“) сметките за газ на украинците да се увеличат шокиращо с цели 40%. Ако президента Янукович беше приел това условие, което МВФ поставя пред Украйна, за да отпусне нов заем на държавата то той щеше да извърши „политическо самоубийство“. Интересно дали тогава толкова много украинци щяха да протестират срещу МВФ и ЕС, както всъщност вече правят хората в много от по-старите, дори и държавите-основателки на съюза. 

Така Янукович, разбира се, избра единствената опция да не приеме изискванията на МВФ. И вместо Брюксел и опозицията в Украйна да потърсят вината в международните рекетьор-лихвари от МВФ те веднага „съзряха“ машинациите на „злата“ Русия.

На 5-ти декември, връщайки се от визита в Китай, където бе договорено, че китайските инвестиции в украинската икономика ще нарастнаст с $8 млрд., Виктор Янукович се срещна и с президента на Русия – Владимир Путин в Сочи. Там той е успял да договори финансов заем в размер на минимум $ 12 млрд. Путин предложил още руската „Газпром“ да сключи договори с украински частни компании за доставката на 10 милиарда кубични метра газ на цена $210-230. На всичкото отгоре Виктор Янукович не е дал никакъв сигнал за присъединяване към Митническия Съюз, а продължава да твърди, че е твърдо „За“ асоциацията на Украйна с ЕС.

628x471-300x216

Президента на Украйна Виктор Янукович и Си Цзинпин.
Пекин, 5-ти декември

С други думи украинския президент играе хлъзгава игра. След като беше отложена асоциацията на Украйна към ЕС Янукович го хвана на въдичката си. И вместо Украйна да разчита на Брюксел за жизнено важният кредит, без който Украйна ще пропадне в бездната, той създаде впечатлението, че винаги може да се обърне към Китай и Русия. МВФ реагира на 9-ти декември с предложение за нова сделка. Според министъра по приходите и митата, г-н Клименко, този път предложението е било много по-приемливо за Украйна, а искането за увеличение на сметките за газ с 40% се е изпарило. Сега споразумението за асоциацията на Украйна към ЕС защо да не бъде подписано? Но сега Янукович и властите ще са спокойни, защото подписвайки ще знаят, че преди това са „уредили“ въпроса по финансирането на дълговете им.

Какви обаче са политическите искания спрямо и в Украйна?

Опозицията в Украйна сега е единна – искат оставката на президента и правителството. Според тях, той целенасочено иска да саботира приемането на Украйна в бленувания Европейски съюз. Едва ли хората в центъра на Киев, които развяват същото знаме, което във Великобритания, Франция, Испания и Гърция вече през ден гражданите подпалват и късат дори са били наясно какво иска МВФ от тях. Дали си дават сметка, че те не са с нищо по-специални от останалите източно европейци. Не и в очите на властите във Франция, Великобритания или Холандия, например. Въпреки голямото „старание“ и желание на някои политически кръгове и лица втора „Оранжева революция“  просто няма.

През 2010г., когато беше избран Виктор Янукович Организацията за Сигурност и Сътрудничество в Европа (OSCE), която винаги е била „барометър“ за геополитическите интереси на ЕС, наложи на Юлия Тимошенко да не успорва изборните резултати. Е, това не е директно одобрение от Вашингтон и Брюксел, но чрез своя „евро-пудел“ те дадоха сигнал, че са склонни да „живеят с Янукович“ и неговото правителство поне до следващата „изфабрикувана криза“, която май беше подготвена за изборите през 2015г., но вкарана в действие сега, преждевременно, заради отказа в последния момент от асоциацията с ЕС. 

Целта на Запада е Украинския Юг (т.е Крим и Черноморското крайбрежие) и изтока с голямата граница с Русия. Чрез умишленото обедняване и икономическо „задушаване“ на тези два региона (както Споразумението за асоциация предвижда) еврократите смятат, че ще бъдат в по-изгодна позиция, от която ще могат да подкопаят Русия.

Кристин Стоун от Обединеното Кралство, която е журналист и адвокат, както и директор на Британски комитет по човешките права и автор на редица книги,изследващи пост-съветска Източна Европа твърди, че този сценарий е добре познат и изпитан в държави като България:

– Всеки може да види как методично икономиките на държави като Полша, България, Румъния или балтийските държави бяха солидно подкопани и осакатени преди присъединяването им към Европейския съюз и последвалата масова миграция на мизерстващи хора. Сега виждаме същия сценарий в действие. Отчаяна и обезлюдена Украйна е държавата, с която ЕС иска да се асоциира. „Под палеца“ на Брюксел такава Украйна много по-лесно ще преосмисля взаимодействията си с Русия. Например, като по въпроси като базирането на руския Черноморски флот в Крим. Тези държави са нужни слаби и максимално подчинени и зависими пред Брюксел и те се превръщат в такива умишлено, за да бъде сигурно, че те никога няма да подпомогнат интересите на Русия.

Автор: Уго Чан

3 коментара to “ЕС не иска украинците, а само територията им”

 1. Аз съм Troy Jerome, легитимни и с добра репутация пари заемодателя. Ние назаем средства, за да лицата, нуждаещи се от финансова помощ, ние даваме заем на хора, които имат лоша кредитна или се нуждаят от пари, за да плащат сметките, да инвестират в бизнеса.
  Били ли сте търсили за заем? Вие не трябва да се притеснявате, защото сте на правилното място, аз предлагам заем при ниска лихва в размер на 4%, така че ако имате нужда от заем, аз искам просто да се свържете с мен чрез този имейл адрес: (troyjeromeloanfirmworldwide@gmail.com )

  Информация, необходима ОТ ВАС ..

  Трите имена …………
  Държава ………….
  Членка …………..
  Sex ………….
  Възраст ………….
  Домашен адрес …………..
  Личен телефонен номер ………….
  Начало Телефон …………..
  Месечен доход ………….
  Размер на кредита Нужда ………….
  Заем Продължителност ………………

 2. Здравейте, тъжна истина, исках само да направя едно уточнение – Великобритания не е спряла заемите за университетски такси, за тях така или иначе има условие да си живял три години там, а са спрени заемите за посрещане на извънучебните разходи, и то само на определени учебни заведения, предимно колежи, от които е забелязан подозрително висок брой молби за заеми и се подозира, че са фалшиви. Това не значи, че не водят негативна кампания срещу нас, предимно с цел задържане на избиратели и опит да се манипулират гражданите да гласуват ‘за’ излизане от ЕС на референдума.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s