Русия е насочила ракети „Искандер“ срещу ЕС – Берлин е в обсега!

Германските служби за сигурност твърдят, че на сателитни снимки се вижда „двуцифрено число“ ракети „Искандер“ ( NATO: SS-26) насочени срещу Европа

zx660y371_347738

Комплексите „Искандер“ SS-26 са разположени в Калининградска област, но и по границите на Русия с Естония, Латвия и Литва. Според германското разузнаване, комплексите са били разположени през последната година и това е „руския отговор“ на Европейския противоракетен щит ЕвроПРО.

Радиусът на действие на „Искандер“-ите обхваща цялата територия на Полша, а удар може да бъде нанесен дори и срещу Берлин.

ЕвроПРО – „ядрен щит“ или „ядрена обсада“ ?

ss-26-kaliningrad

Обсегът на руските ракети „Искандер“ позволява да бъде нанесен удар дори срещу Берлин, алармират източници от германското разузнаване

След успешните преговори по иранската ядрена програма Кремъл припомни на САЩ, че аргумента за изграждане на американския противо-ракетен щит в Полша и Румъния беше именно иранската ядрена заплаха. Или поне така твърдят от НАТО и САЩ, въпреки че ЕвроПРО очевидно не е никакъв „щит“ а ракетно-ядрена обсада над Русия. Въпроса с европейския противоракетен щит отдавна е една от най-болните теми в и без това пределно обтегнатите отношения между Запада и Русия, особено сега на фонът на събитията в Украйна.

AF101233-235D-4AD5-ADDE-48E304625387_mw1024_n_s

Русия поиска от САЩ и НАТО писмено да гарантират, че противоракетният щит няма да бъде насочен срещу Русия. САЩ и НАТО отказаха да дадат такива гаранции. След това Москва предложи общ противоракетен щит. И това бе отхвърлено. 

„Русия е готова да използва ядрено оръжие“

Това заяви само преди дни вице-премиерът на Русия Дмитрий Рогозин. Той обяви, че руската доктрина за защита на държавата включва и използването на ядрена сила срещу агресори. Подобни изказвания никога не са продукт на емоция, а са добре обмислени – посланието и адресатите са ясни.

Още през 2008г. бившия (вече) президент на Русия – Дмитрий Медведев сам заяви още в първата си публична реч след избирането му, че 

„Русия ще разположи ракетни системи Искандер в своя анклав в Калининград, за да се неутрализира, ако е необходимо, системата за анти-балистични ракети в Европа.“

Очевидно, нито Студената война, нито „звездните войни“ са приключили наистина. Те просто преминаха в една по-различна фаза. 

 

По статията работи съвместно с Alter Information Уго Чан.

 

 

3 коментара to “Русия е насочила ракети „Искандер“ срещу ЕС – Берлин е в обсега!”

  1. Където искат там,ще си разположат ракетите! Нали не напускат границите на Руската Федерация?

  2. Преди дни президента Путин го каза ясно и разбрано – Русия няма да е тази по времето на разбойническото и безнаказано поведение на „демократите“ спрямо Югославия,Либия, та какво остава,ако самата тя е застрашена!

  3. Каквото повикало,такова се и обадило!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s