Комплексaрщина: Даже българските селяни биха френските военни

Франция притиска държавите от ЕС да създадат общ фонд за финансиране на задгранични военни интервенции, пише „Бостън Херълд“. Останалите европейски правителства обаче не са особено възхитени от идеята на Франция

article_43bc6a3c0640af0e_1358263637_9j-4aaqsk

Няколко френски командоси бяха здраво набити в българското село Коиловци. Българските власти обявиха, че били „екстремни туристи“, Франция мълчеше дълго, но в последствие се разкри, че става дума за незаконно учение и посрамените командоси ще бъдат разжалвани. Случая е доста показателен за френските военни дела. И всякаш Франция иска да докаже опровергае всичките си несполуки, за това е единствената толкова войнствено настроена държава в Европа сега.

Уморени от безкрайните авантюри на САЩ, в които бяха въвлечени, европейските държави, отчитайки крайните резултати в Ирак и Афганистан, където НАТО и ООН вече признаха, че положението всъщност се е влошило след нахлуването на Коалиционните сили, европейците обуздаха желанието си за военни авантюри.

Само Франция, която взе дейно участие в разграбването на либийския петрол и свалянето на Муамар Кадафи, който дори беше финансирал президентската кампания на Николас Саркози, наскоро отново заподскача екзалтирана и обяви, че не само е „за“ военни удари срещу Сирия, но дори има готов план за провеждане на военна операция и дори обяви ден и дата за началото й (което си беше добре познатото перчене). Повечето европейски държави и държави-членки обаче с задоволство приеха предложението на Русия, което практически лиши от смисъл използването на сила срещу Сирия и допринесе за мирното решение на създалата се криза с употребата на химическото оръжие.

Сега Франция се намеси в Централната Африканска Република (ЦАР). Никой не помни кога точно Франция е спечелила за последен път война. Според някои шеги последната спечелена война на Франция е гражданската и то само защото са се биели срещу французи. Дори Великобритания и Германия, които са също едни от най-близките съюзници на САЩ отдавна започнаха да показват признаци на „вразумяване“. Военните интервенции струват скъпо и биват заплащани от парите на данъкоплатците, а данъкоплатците не искат повече държавите им да участват във войни, които не са техни и носят само разруха и страдание в набелязаните за „демократизиране“ или „освобождаване“ държави. 

И въпреки, че Европа преживя тежко световната икономическа криза, а безработицата в евро-съюза достигна рекордни нива, в някои държави вече е над 50%, младежката безработица също е на път да създаде поредното „изгубено поколение“, то се наблюдава тенденция за засилване милитаризацията на Европа и НАТО. Скорошно изследване показа, че в период на такава социална и икономическа криза, военните разходи на ЕС са се увеличи до 194 млрд. евро, което е равностойно на годишните дефицити на Гърция, Италия и Испания взети заедно. През 2012г. военните разходи в глобален мащаб са достигнали 1, 756 трлн. – най-високите някога.

Френския президент – Франсоа Оланд защити намесата на Франция в ЦАР, докато отдаде почит на двамата загинали по време на акция френски воини. Същевременно Франция безуспешно опита да привлече в авантюрата в бившата френска колония и други европейски държави. 

Само в интервенцията си в Мали Франция похарчи 600 млн. евро.

Ако погледнем назад, то със сигурност Европа тъгува за своите безвъзвратно изгубени колонии. След Втората световна война държави като Великобритания се наредиха сред победителите във войната, но англичаните, например, загубиха общо над 80 колонии. В този момент САЩ се утвърди като световната супер-сила номер едно и Европа остана на заден план. Някъде в далечината между САЩ, Русия и Китай. 

 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s