Шест хиляди страници едва побират мъченията на ЦРУ

Един доклад, за който бяха нужни цели 6,000 страници, за да побере данните за действията на ЦРУ и САЩ е на път да разкрие мащабите на поредното не дотам „демократично“ престъпление 

a1cia_tapes_01_071219_ms

След три години работа, струващата $40 млн. на данъкоплатците, чакането и цената може да се окажат недостатъчни. Толкова струваше изготвянето на доклад от 6,000 страници, който разкрива действията на ЦРУ,  свързани с незаконни мъчения и тайните затвори, част от които функциониращи и до днес.

iraq_torture_011Този вторник сенатори за пореден път обвиниха ЦРУ, че крие истината от обществото на САЩ и света. Въпреки, че по-рано комисията и ЦРУ се бяха договорили каква част от 6-те хил. страници може да бъде разсекретена, сега ЦРУ отново блокира разсекретяването на каквато и да е част от него. 

– Убеден съм, че сега повече от всякога е нужно да разсекретим този доклад, за да прекратим възможността на определени политици да манипулират обществото, заяви сенатор Мартин Хейнрих, критикувайки Централното Разузнавателно Управление на САЩ.

Вече повече от година след като докладът беше изготвен законодателите и ЦРУ спорят с каква част от него може да бъде разкрита пред обществеността. Дори хора от разузнаването твърдят, че това е докладът, който разкрива „най-тъмната част от историята на ЦРУ“.

– Гневен съм от фактът, че ЦРУ продължава опитите си да заблуди обществото, относно доклада относно програмата за разпити на ЦРУ., заяви още сенатор Хейнрих.

Поредното огромно петно върху дрехата на „Чичо Сам“ е на път да се появи. След всички предишни петна като масовото глобално подслушване, както и кървавите петна названията  „Империя на доброто“ и „гълъб на демокрацията“, с които американските президенти наричат САЩ ще звучат още по-цинично. Какво се случва в американските военни и тайни затвори и сексуалните, физически и психически мъчения на ЦРУ отдавна не са тайна. Просто САЩ се опитва да предотврати това световната общественост да бъде запозната с конкретика и мащабите на всичко това. Но както се случи с глобалното следене и подслушване – рано или късно истината излиза наяве.

САЩ не се страхуват, че света ще научи „новина“. Те се страхуват, че света ще се запознае с мащабите на поредното престъпление, което отдавна е публична тайна за всички…

Обама – достоен наследник на Буш

obama-bush

Барак Обама даде да се разбере, че не е съгласен с това, което наследява от Джордж Буш и неговаа администрация. Предизборните му обещания да затвори „Гуантанамо“, да започне осезаемо изтегляне на военните на САЩ от Ирак и Афганистан, да се спрат действията на ЦРУ и службите, които получиха огромна власт след приемането на „Патриотичния акт“. „Патриотичния акт“ често е подлаган на критики с идеята, че дава изключителни възможности на правителството на САЩ за противоконституционно упражняване на власт над гражданите, били те терористи или не, тъй като законът разширява правомощията на ФБР да извършва електронен шпионаж, явяващо се нарушение на четвъртата поправка към конституцията. Счита се, че не може този закон да е бил изготвен в отговор на събитията от 11 септември поради краткия срок за неговото официално изготвяне. 

Всъщност, така започна същинското глобално следене и подслушване, чиито мащаби днес бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън разкрива пред света. И въпреки, че знаехме за действията на САЩ наистина не очаквахме подобни мащаби – до 5 млрд. души дневно американската служба за сигурност може да прихваща по целият свят. Тези действия продължават и сега, в двата мандата на Барак Обама. Подслушвани са били дори лидери на съюзнически държави като Франция и Германия, които реагираха остро. Президента на Русия, на Бразилия, централата на ООН и десетки милиони граждани на европейски държави. Една от централите за подслушване в Европа е била във София.

През 2008г. пък администрацията на Буш публично запозна Конгреса, че ЦРУ вече ще има право да използва мъчения по време на разпитите, противоречащи на американското и международно право. Дори сред служители на ЦРУ, които са участвали в изготвянето на доклада относно мъченията и тайните затвори, са свидетелствали пред комисията, че тези мъчения всъщност не дават желания ефект. Но така или иначе, Барак Обама не направи нищо и по този въпрос.

И въпреки, че Барак Обама получи Нобеловата награда за мир, председателя на Нобеловия  комитет, Ягланд, съвсем любезно многократно призова първия тъмнокож президент на САЩ да върне нобела, защото не е спазил обещанията си:

– Нищожните 10% от американските войници ще бъдат изтеглени от Афганистан. Да, шепа войници ще си отидат у дома, но Афганистан ще бъде окупиран още поне до 2014г. Политическия затвор Гуантанамо все още работи. Бомбардировките над Либия, убиват Бин Ладен вместо да го изправят пред правосъдието. Не ме карайте да споменавам и Йемен.

За Alter Information: Юри Соболев

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s