ГЕРБ и ДПС заедно „спасиха“ пенсионната реформа на Дянков и СБ

Депутатите на ГЕРБ и ДПС заедно гласуваха срещу ранното пенсиониране и очовечаване на условията за пенсиониране, за да „спасят“ завещаната реформа на Дянков и да спазят „съветите“ на Световна Банка, според които българите трябва да работят докато не умрат

borisov_mestan

Може да звучи невероятно, но е факт. В едно от последните заседания на парламента  за тази година „непримиримите” врагове ГЕРБ и ДПС направиха коалиция по интереси. При това успешна. И целта, около която се обединиха депутатите на Борисов и Доган (Местан), бе спасяването на пенсионната реформа, завещана ни от незабравимия с гьонсуратлъка и антибългарщината си Симеон Дянков.
Така ранното пенсиониране умря като един същи Нероден Петко.

Почти същото се случи и със замразяването на нарастването на изискуемите години стаж и възраст за пенсиониране. Обаче имаше реверанс към военните (които стават опасни, ако престанат да обичат управляващите, които и да са те).
Някакво намигване, нещо като почти дружеско пощипване, бе отпуснато и на учителите. (Но не и безплатни възстановителни процедури в Нареченски бани.)

Така единствената що-годе голяма новина остава все пак коалицията по интереси между ГЕРБ и ДПС. Не за друго, а защото социолози и политолози винаги са твърдели, че подобни „целеви” коалиции обслужват конюнктурни интереси и са щедра хранителна среда за корупция и политически поръчки. Както и защото демонстративното прилагане на принципа „Няма вечни приятели/врагове – има вечни интереси” вещае тъмно бъдеще на страната. Независимо от бъдещето на пенсионната реформа, за която рано или късно ще се загрижат патоанатомите от Международния валутен фонд.

Казано накратко, ГЕРБ и ДПС се прегърнаха, за да не позволят на БСП да извлече прекалено големи дивиденти от планираното очовечаване на условията за пенсиониране. Защото се предполага, че все пак 2014 година ще е предизборна. И следователно –  „интересът клати феса“.

По волята на Световна Банка

В доклад за България от Световна Банка „препоръчват“ годините за пенсиониране да се увеличат и за мъжете и за жените, а майките да се връщат на работа не повече от три месеца, след като са родили. От СБ настояват и да се увеличават социалните осигуровки. Увеличението „трябва“ да бъде с 6%, но с оглед положението на българите то може да бъде не повече от 2%, отбелязват в доклада си от банката. Симеон Дянков и ГЕРБ стриктно спазват всички „препоръки“ (чети „заповеди“) на СБ, ЕС и тн. Беше разкрито, че за „безценните“ съвети на СБ, Борисов без решение на МС е дал 1млн. само за един доклад, представляващ хвърчащ лист с нищо конкретно в него. Симеон Дянков пък замрази пенсиите, докато Борисов се беше „улисал с асфалта“ – така се оправда за икономическия геноцид на Дянков, след като спря да се крие в болницата след подадената оставка на кабинета.

Какво беше предложението?

По отношение на така нар. ранно пенсиониране. Предложението на левицата хората, на които не им достигат до две години стаж или възраст, да могат все пак да се пенсионират беше подкрепено от всичките присъстващи в залата 8 депутати от „Атака“ и 42-ма от БСП. Един представител от левицата се въздържа – дали не смята да мигрира като независим към ГЕРБ?
Въздържаха се и 11 народни представители от ДПС – независимо че министърът на труда и социалната политика е техен, та техен. И ето вотът на победителите: 14 депутати от ДПС и всичките 65 от ГЕРБ бяха „против“ и погребаха идеята за ранното пенсиониране.

За замразяването на реформата или иначе казано за спиране на нарастването на изискваните години стаж и възраст ГЕРБ и ДПС пак се коалираха. Така замразяването не мина, но с едно голямо НО.
Настоящият министър на труда и социалните грижи Хасан Адемов обясни, че замразяването на възрастта и стажа остава поне за 2014 г., тъй като това е гласувано с бюджета на ДОО.

Бившият министър на труда и социалните грижи Тотю Младенов припомни, че точно в гласувания бюджет на ДОО за 2014 г. дефицитът в парите за пенсии е над 2 млрд. лева, а замразяването на възрастта и стажа ще увеличи недостига на пари във фонда.
Ние не спираме вашата реформа, а спираме ненужната реформа на Симеон Дянков, контрира Корнелия Нинова от Коалиция за България. И допълни, че по времето на ГЕРБ и Симеон Дянков хората не можеха да доживеят да вземат пенсии.

Това, по принцип, е вярно. В България всеки четвърти почива преди да е навършил години за пенсия. Но пък и всеки втори пенсионер е в обсега на бедността… което е прекалено дълга тема за страна в разгара на демографска катастрофа

2 коментара to “ГЕРБ и ДПС заедно „спасиха“ пенсионната реформа на Дянков и СБ”

  1. KOMAnisstite,republikanzzite,Iluminatite ot 70 god. UNISTOZZAVAT BALGARIA…SSega ZZARATZ i Boiiko ssa Vi vinovni…IZGRAZZDAIITE NEZABAVNO ZZELEZOBETONNA PROTIVOTANKOVA VISSOKA SSTENA na Granizzata ss Turzzia…Zastoto ste NAHLUAT IZVEDNUZZ Ottam SStotizzi HILLADI Bezzanzzi i Oste TOLKOVA TEZZKOVUORUZZENI ISSLAIINISSTI i NAMA VREME…Osstava Vi OSTE 1 GODINA…Do Zapochvaneto na III SSvetovna Voiina…PRESSTUPNIZZITE ErdoGan i DavitOOglu ste DOPUSSNAT ISSlaiinisstite -TERORISSTI Bez Boii v KONSSTANTINOPOL i Te ste Nahluat v Evropa…Nie ss RUSSIA NAMAME Problem…VZEMAIITE zaemi,Pari,10-20% VOENEN BUDZZET Naii-malko,DESSET PUTTI POVECHE Naborna VOIISSKA,Obuchenie na Zapassni VOIISSKI…FORMIRANE na SStroitelni VOIISSKI za IZGRAZZDANE na SStenata,PROTIVOTANKOVITE Rovove i SSUORUZZENIA i Pomostni OBEKTI v ZZALATA SStrana…Razshirenie na Voennite Proizvodsstva i SSuotvetnite MASHINOSSTROITELNI i TEZZKI Proizvodsstva MNOGOKRATNO…Za VSSEKI STe ima Pari,Zaplati,PROIZVODSSTVOTO STe sse UVELICHI i STe sse ZAZDRAVI SSilno IKONOMIKATA..Namate VREME dori za Misslene – TRABVA Da DEIISSTVUVATE NEZABAVNO i VEDNAGA…

  2. Точната дума е КУРВИ,заслужават линч.Неграмотни и нагли,от къде ще знаят как работи,ама разбрали,че ще живеем до 120 години.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s