Михаил Калашников не бе крадец

Една нелепа, но упорито разпространена лъжа намира много поддръжници: М.Калашнков всъщност „откраднал“ АК-47 от Уго Шмайзер

mikhail-kalashnikov-the-man-behind-the-machine-gun

На 23 декември почина (94г.) създателя на най-разпространения, ефективен и надежден автомат във света – Михаил Калашников. Неговия АК-47 присъства във всяка „гореща“ точка по света. Докато Калашников поемаше последния си дъх в болничното легло, там някъде по света се чуваше рева на неговия най-голям шедьовър. Той продължава да „реве“ страховито навярно дори и сега. В някоя размирна територия на света. Легендарния „Калашников“ още е на въоръжение и у нас, в България. И може „по американски“ да ги прекръстихме на „рейнджъри“, които сеят мир и демокрация в Ирак и Афганистан, но пък те си държат на своите Калашников. 

Няма по-надежден другар от АК-47. Питайте американците. М-16 струва много по-скъпо от простия, но безпогрешен, АК-47. За сметка на това американския автомат постоянно засичаше и изискваше много „взискателна“ грижа във Виетнам. Всъщност, някъде там можем да търсим „автора“ на една голяма клевета, според която Михаил Калашников е „отркаднал“ АК-47 от Уго Шмайзер и го е създал на базата на неговия СТГ-44 (Sturmgewehr 44). Има и още по-нелепа версия на тази упорито повтаряна (от незапознати) глупост, според която Михаил Калашников, всъщност нищо не разбирал от конструиране на оръжия и самия Шмайзер е конструирал АК-47 за Русия и Съветите. Тази втора версия (надявам се) не е нужно да й се обръща повече внимание. 

640_rifle-teardown

Има прилики между АК-47 и СТГ-44,

както и има взаимствания от СТГ-44 за създаването на американския М-16 автомат. И причината за това е проста. През Втората световна война германските учени и конструктори въвеждат редица нововъведения, които дотогава не са съществували – първия реактивен самолет, оптичните прибори за оръжията и много др. САЩ, Русия, Великобритания и останалите само са догонвали германските технологии и на базата на тях са създавали своите еквиваленти. Да не забравяме и удачната шега, че нацистките учени, които са работели в НАСА след края на войната всъщност са довършили работата си, но вместо нацисти са пратили на Луната американец. 

220px-Bundesarchiv_Bild_101I-676-7996-13,_Infanterist_mit_Sturmgewehr_44

Германски войник със СТГ-44 в края на войната

СТГ-44 е първия модерен автомат, или така считат повечето историци и специалисти. Други смятат руския Автомат Федоров от 1916г. за първата пушка, вписваща се в критериите на съвременния автомат. Безспорно е обаче, че СТГ-44 е „бащата“ на съвременните автомати.

Той се появява на бойното поле твърде късно, тъй като Адолф Хитлер погрешно сметнал, че автомата не е добър. Дори не видял нуждата от него и предпочел Вермахта и СС да се придържат към МП-40. Когато все пак се появил на бойните полета в ръцете на нацистките войници той бил нещо революционно и невиждано. И руските и американските конструктори веднага били запознати с новопоявилото се оръжие. И двете страни проучили щателно заловените автомати и безсъмнено са били повлияни от него. 

Основния аргумент на тезата, че М.Калашников е „откраднал АК-47“ от Уго Шмайзер е, че на външен вид автомата му много прилича на германския СТГ-44. Както казах и М16 и АК-47 наистина са повлияни в известна степен от първия модерен автомат, който се появява в края на войната. Но това не значи, че някой от някого е „крал“. 

Упорито повтаряната от незапознати (а и никога имали контакт с АК-47) глупост, че „Калашника е 1:1 с онова германско оръжие“ може да бъде прочетена и чута а много места, но основно в сайтове и медии, които изповядват пещерен анти-комунизъм, възторг от „гълъба на демокрацията“ (САЩ) и оплюват всичко руско. 

Освен приликата във външния вид, не можем да заключим, че АК-47 е „копие“ на СТГ-44. Дори механизма на Калашников е много, много по-различен и няма нищо общо. Той дори е уникален сам по себе си, така че очевидно неговия създател – Михаил Калашников е следвал своя собствена линия на конструирането на превърналия се в легендарен автомат. Именно това е непоносимо за някои хора. Хора, които делят успехите според цвета на кожата на техния създател, според националността и тн. Американците не могат да преглътнат, че Виетконг ги унижи във Виетнам именно с АК-47 в ръцете си. Не могат да признаят нито загубата си във Виетнам, нито факта, че американския автомат се оказа прекалено „капризен“ и ненадежден. Докато простия, но надежден АК-47 може да стои заровен в кал, да стои в локва и след месеци да го извадиш и пак да започнеш да стреляш.

Простата истина е, че и Уго Шмайзер и Михаил Калашников са създали две прекрасни оръжия. Колкото до пътя напред – новия АК-12, който трябваше да влезе на въоръжение в руската армия в края на 2013г. е уникален автомат от пето поколение, който също едва ли е „откраднат“ от някъде си. Кой и кога реши, че руснаците не могат да произвеждат нищо качествено и добро? 

 

31 коментара to “Михаил Калашников не бе крадец”

 1. здравейте начетох се на простотии истината е само една МЕЖДУ КАЛАШНИК И ГЕРМАНСКИЯТ модел има леки прилики във външността. нещо нормално всички оръжия си наподобяват НО във АМЕРИКАНСКИЯТ МОДЕЛ М-16 има огромни прилики с германската пушка като затворът е изместен от зад и калибърът е по малък 5,56 всичко др. отговаря. НО има едно много голямо но САМО ХОРА РАБОТИЛИ С МНОГО И РАЗНООБРАЗНИ оръжия можем да дадем обективна насока всички останали просто плюят за да плюят. За съжаление руският или по точно славянският МОЗЪК е във основата на 90 процента от разработките но ние харесваме лъскавото а не качественото и грубо. Калашник е Руска разработка Германия е дала също много добри и неповторими оръжия които също са на въоръжение имат много копия но нито едно не е по добро от оригнала. Американците също са създали една велика разработка която все още няма по добър аналог казва се Вулкан има много подобрени версии ДА но нещо по добро не е създадено от този тип. Тъка че в заключение уважавайте не плюйте и ПИТАЙТЕ ние хората КОЙТО ЗНАЕМ ще седнем и ще отговорим на всеки СМИСЛЕН ВЪПРОС за ПРОСТОТИИ има разни драскачи

 2. Интересни хора пишат тук. 🙂

  Някои… хмх.. “експерти” сравняват АК-47 с Stg-44 и като видят няколко различия правят извода, че Калашников е оригинална разработка. На тези ще предложа да се запознаят добре с машината MKb-42(W), създадена през 1942 от друг голям немски оръжейник – Уолтър – и после пак да помислят дали в Калашника има нещо оригинално.

  Също така бих искал да науча отговорите на няколко прости въпроса – какво са правили 474 блестящи немски оръжейници (с огромен опит, някои от тях с докторски степени) в град Ижевск в периода 1946-1952 г ? Шмайзер е само един от тия 474 гермайнски майстори на оръжието. И защо и до днес материалите по тази тема са засекретени и никой не може да ги пипне в руските архиви?

  Замислете се отново – близо 500 блестящи немски майстори, с огромен опит, с оръжия създавани още преди Първата световна, плюс знаменития Шмайзер – те за 6 години не създават нищо, щото няма данни нещо да са създали. А седемнайстото дете в безкрайно бедно и безпросветно селско руско семейство, което не е виждало влак до пълнолетието си и едвам е четяло и пишело – прочело в болницата една книжка за историята на оръжията и после създало най-великия автомат на всички времена. Интересно ми е – колко от вас НАИСТИНА са в състояние да повярват в подобно нещо?

  И още нещо – след 1947 Миша Калашников до края на живота си не е създал нищо друго – нито пушка, нито пистолет, нито даже джобно ножче. Геният му блеснал малко след колхоза – и после завинаги угаснал. 🙂

  • Ами, след като е създал Шедьовъра АК-47, и после други варианти, картечниците“Калашников“, как да създаде друго? Оръдие ли, ракети ли?

 3. Само защо Шмайзер е бил закаран в Ижевск???

 4. “ И в най-съвършенната конструкция нещо не е както трябва да бъде, проблема е да откриеш това нещо без да изпаднеш в заблуда и в подходящо време да го реализираш успешно “ .
  Тези които откриват нови или използват добре известни обидни думи и изрази в своите коментари, са се заблудили в това че колкото повече плюят и унижават своите опоненти, толкова повече самите те стават все по-умни и по-умни. Отвратително е нормален човек да чете коментарите на такива умници, независимо от това колко и какви дипломи и други подобни тапии имат.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s