Източна Европа губи, Западна печели

С отпадането на ограниченията на достъп за българите и румънците до пазара на труда в държавите-членки на ЕС от 1 януари се засилват безпочвените притеснения, насадени от популистката политика на евролидерите, че едва ли не цяла България ще се изсипе да източва социалната система в държави като Великобритания

brain-drain

В издания на Острова се появяват всякакви „сензационни“ заглавия. Едно от последните е, че самолетните билети за кралството в България вече били разпродадени и до няколко дни там ще се изсипят десетки хиляди българи.

През годините обаче, прогнозите на властите във Великобритания относно броя на българите, които ще пристигнат там се оказваха все неверни. В пъти по-малко наши сънародници пристигнаха в държавата. А популистките твърдения, идващи не само от националистическите партии, а и от хора като Джеймс Камерън са откровенни и нагли лъжи. Те, например, твърдят, че българите и румънците ще се „изсипят“ на Острова, за да източват социалната система. Във Великобритания и Германия, обаче, са под 1% българите и румънците, които въобще се възползват от социалното подпомагане. Между 60-70% от българите в Германия и Великобритания са със средно или висше образование. Много от нашите сънародници пък се образоват в тези държави и са всичко друго, но не и „социални-туристи“.

Всъщност, Западна Европа печели от Източна 

Бързото поглъщане на източно-европейските страни в ЕС има своите аргументи, отвъд красивите лозунги за „европейски ценности“ и „евроатлантическо бъдеще“. Източна Европа предоствая на Западна огромен ресурс от евтина работна ръка. Също така в нашия регион, след падането на Варшавския договор, държавите преминаха към пазарна икономика, но гражданите не бяха готови за това. Готови бяха именно западните компании и корпорации, които превзеха пазарите в тези страни. И тук отбелязват огромен годишен оборот, а заплащането, разбира се, е символично за тях и „нормално“ за нашите стандарти. Въобще държавите от Източна Европа предоставиха своя суверинитет пряко на ЕС и неговите институции, а в замяна получават „трохи“, сравнение с по-стари държави-членки като Франция, които са в пъти по-богати от държавите в нашия регион. Така, например, България е получила съвсем малка част от договорените за 2007-2014г. средства, а за следващия програмен период, въпреки, че сме най-бедни, ще получим отново най-малко средства от евро-бюджетът.

Най-голямата ни загуба е източването на интелектуалната ни банка

Най-голямото богатство, което се оттича в Западна Европа не е българското злато, от което България получава 1% от добива, а чуждите компании – 99%. Най-голямото богатство, което губим е интелектуалния ни потенциал. Това Бойчо Попов от Инвестор.бг определя като „Brain Drain“.

– Изтичането на най-големите умове в чужбина засяга Източна Европа в продължение на години. А Румъния и България може да бъдат още по-засегнати от 1-и януари 2014 г. Тогава в Германия, Австрия и шест други европейски страни идва краят на последните ограничения за работа за българи и румънци, които по-богатите държави в ЕС наложиха заради страх от паническо бягство преди приемането на Букурещ и София през 2007 г., пише в свой анализ Süddeutsche Zeitung.

 

Затова, анти-бългаската кампания в Западна Европа си е направо цинизъм. В същото време, България се превърна в „универсалния виновник“ за всичко. Тъй че, може да се каже, че от отпадането на ограничението за източно-европейците печели Западна Европа. Фактор, доказващ това е, че например 

Българските и румънските имигранти в Германия имат положителен нетен принос за местната икономика.

А каква работа се „полага“ на българите и румънците? Като „второ качество европейци“, идващи от „задния двор“ обикновенно гурбета на Острова се асоциира с бране на плодове и зеленчуци, отглеждане на възрастни старци и въобще цялата нисша в обслужващия персонал. А самото отпадане на ограничението е като поредната „покана“ спрямо останалите съвсем малко българи в България да я напуснат. И тук проблема е в нас самите, но най-вече трябва да е знае, че държавата е в това окаяно положение заради грешните избори на политиците след 1989г., които замениха зависимостта от Русия със зависимост от наши кръвни антиподи като ЕС и САЩ. А те, хич не „тачат и милеят“ за нас, те просто искаха нашата държава да е в тяхната сфера на влияние, а ние също толкова много го искахме, че допуснахме десетки решения да бъдат взети в ущърб на собствените ни национални интереси. ЕС сам доказва, че не желае държавите от Източна Европа, или поне източно-европейците, а само земята. За жалост, Източна Европа върви в „комплект“ с нейните жители. И те, щом са членове на ЕС, би трябвало да са равноправни такива, но не са.

 

 

Автор: Уго Чан

One Comment to “Източна Европа губи, Западна печели”

  1. Нова теория на конспиративния българин.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s