Колко забулена „трябва“ да бъде една мюсюлманка?

Проучване на института по социални изследвания към Мичиганския университет хвърля светлина относно различните разбирания спрямо жените в различните арабски страни

07143600-1203739370

Всеки пети жител на Брюксел е от арабски произход. В столиците и малките градчета из Европа има цели квартали, в които държавната власт е безсилна и където властват законите на шериата. Ислямизацията на Европа е факт и процес, който не подминава и нашата държава.

С навлизането на тази култура, чужда на Европа, идват и някои несъвместимости. Една от тях са хиджаба и забрадките като цяли. В някои държави те бяха забранени. Факт е, обаче, че е въпрос на тълкувание колко трябва да бъде забрадена една жена и проучването го доказва – във всяка държава имат различни разбирания, някои са прекалено крайни, други са по-либерални.

Проучването е обхванало седем, предимно мюсюлмански страни и повечето анкетирани са отговорили, че жената трябва да прикрие косата си изцяло, но не и лицето.

Проучването обхваща Тунис,  Турция, Ливан, Саудитска Арабия, Ирак, Пакистан и Египет.

ft_styleofdress1314

Участниците в проучването са били накарани да посочат между 6 изображения (горе) на различно облечени жени „коя жена е облечена най-подходящо за публични и обществени места?“.

Повечето участници са посочили #4 – жена с хиджаб, която е прикрила ушите и цялата си коса, но не и лицето. Очаквано, в меката на ислямския екстремизъм – Саудитска Арабия анкетираните са посочили #2 – жена, чието лице и глава са изцяло покрити с изключение на очите. Интересен е резултатът в Ливан – въпреки, че религиозните институции препоръчват изцяло покриване на женското лице, повечето анкетирани са избрали опция #6 – никакво покритие.

Според проучването, тунизийците се оказват най-либерални, като мнозинството от анкетирани са изявили мнение, че жената сама трябва да прецени как да се облича. За сравнение на същото мнение са само половината от турците (52%), 49% от ливанците, 47% от саудитците, 24% от иракчаните, 22% от пакистанците и едва 14% от египтяните.

 

Превод за Alter Information: Илиян Турийски

 

One Comment to “Колко забулена „трябва“ да бъде една мюсюлманка?”

  1. Jenata v isliama triabva da pokriva kosata,ushite,vrata pod bradichkata,racete do kitkite i krakata do glezenite.Drehite triabva da ne ochertavat tialoto.Tova e.Vs.dr sa izmishliotini i krainosti

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s