Оръжия от Великобритания в ръцете на пирати и диктатори

Правителството във Великобритания е принудено спешно да провери дали не се осъществява таен експорт на оръжие за пирати и репресивни режими в Източна Африка

images

Депутати обвиниха Министерство на Търговията в бездействие или съучастие в мащабен експорт на оръжие за репресивни режими и пирати.

За периода април 2012г. – юни 2013г. от Великобритания за Източна Африка са експортирани десетки хиляди автомати и оръжия, които частни охранителни фирми са поискали да бъдат доставени. Според депутатите, по този начин частните фирми легално вкарват голям брой оръжие, което всъщност е предназначено за репресивните режими и пиратските групировки в региона. Правителството във Великобритания сега извършва спешна проверка по случая.

Неясен е въпроса защо охранителните компании са експортирали и складирали такъв голям брой оръжие в страни, в които човешките права не се спазват, а наличното им въоръжение е повече от достатъчно. Само за 15 месеца охранителни компании са внесли над 44хил. автоматични оръжия, предназначени за „справяне с пиратството“ или в държави с репресивен характер на управлението.

Просто бизнес…

Държавен бизнес. Така може да се определи политиката на редица могъщи държави, чиито компании са въоръжавали диктатори и репресивни режими. Държави като Франция, Германия, Великобритания, САЩ, Китай, Русия. 

Британската „Gamma corporation“, например, бе доставила на режимите в Египет и Либия шпионски софтуер, използван в подземни центрове за масово следене и подслушване на гражданите. 

Българските власти също са клиент на „Gamma corporation“. Това стана ясно след като Уикилийкс разкри шпионския софтуер на България за тотално следене на интернет и мобилните комуникации.

В изключително неудобно положение бяха поставени Франция и Германия след като през септември беше използвано химическо оръжие в Сирия и въпросът за химическия арсенал на Сирия беше повдигнат. Връщайки се години назад, стана ясно, че именно Германия и Великобритания са продали нужните прекурсори и вещества за химическите оръжия на режима.

Оръжието, петрола и наркотиците са трите най-оборотни стоки в света и търговията с тях е държавна политика и на демократични и на недотам демократични правителства. 

 

 

Автор: Уго Чан

One Comment to “Оръжия от Великобритания в ръцете на пирати и диктатори”

  1. И аз съжалявам, но Британия се оказа рептилския център на Земята. И щом все повече и се налага да действа без посредници, значи на тъмните им се клати под краката. С две думи представители на космически хищници-змияри. Инсайдерите твърдят, че разпродават в космоса земното злато и най-ценните произведения на изкуството.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s