Синът на Ердоган обвинен във връзки с „Ал Кайда“

Един от синовете на турския премиер Реджеп Таип Ердоган е имал срещи със саудитски бизнесмен, който е сочен от САЩ като човек обвързан с терористичната организация „Ал Кайда“

222

Реджеп Ердоган и синът му Билал

Билал Ердоган, един от двамата синове на Реджеп Ердоган, беше обвинен от опозицията в Турция за тесни връзки и бизнес афери с милиардера от „Ал Кайда“  Ясин ал Кади, който е от саудитски произход.

Изтекли от разследването данни в турската преса разкриват връзките на Билал Ердоган с Кади. Според данните, миналата година се е състояла среща между синът на турския премиер и саудитския бизнесмен Ясин ал Кади, след която е последвала скандална сделка за продажбата на земя в Истанбул. 

177_yassin_alqadi2050081722-9876

Саудитеца Ясин ал Кади, сочен от САЩ като спонсор на „Ал Кайда“

Въпреки мълчанието на българските медии, които не отразиха скандала, Реджеп Таип Ердоган има точно един месец да отговори на въпроса, зададен от представител на Републиканската Народна Партия в турския парламент дали Билал Ердоган, неговият син, наистина се е срещал с 58-годишния саудитски бизнесмен, сочен от САЩ като спонсор на  „Ал Кайда“. 

Турция е една от държавите, които усилено подпомагат екстремистите в Сирия, редом с държавите от Персийския залив. Освен това, Реджеп Ердоган не крие нео-османската си визия за бъдещето на Турция и Балканите. Наскоро той дори направи поредното си скандално изявление, в което определи български територии като турски.

Билал Ердоган ръководи неправителствената организация „Турска фондация в служба на младите и образованието”.

Същевременно, главния прокурор по делото Муаммер Аккаш беше остранен и той обяви, че Ердоган е упражнил натиск над него да не извършва предвидени арести и обиски по разразилия се корупционен скандал в Турция. Най-интересното е, че саудитския бизнесмен Ясин ал Кади е бил в списъкът с лица, които прокурора е заповядал да бъдат арестувани, но това не се е случило след като е бил остранен от случая.

Официално, Билал Ердоган е обвинен в  „създаване и принадлежност към престъпна организация с цел печалба”. 

Хиляди демонстранти се събраха в големите турски градове и отново искат оставката на ислямиста Ердоган.

 

 

Автор: Ясен Арнаудов, 

Alter Information

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s