Сирия без Башар Асад не е алтернатива

Очакваните кървави кланета между опозицията след нейният разпад започнаха

077813-bashar-al-assad

Когато сирийската опозиция се разпадна окончателно в края на септември 2013г. анализаторите предрекоха, че ситуацията ще излезе извън контрол и ще настанат масови кланета. Сега, с идването на новата година тази прогноза се сбъдна – умерените опозиционни групи на въоръжената опозиция започнаха да воюват срещу екстремистките групировки като „Ислямска Държава в Ирак и Леванта“.

Показателен е разрива в отношенията между САЩ и техния най-голям съюзник в Близкия Изток – Саудитска Арабия. Кралството напусна СС на ООН, а лично шефът на саудитското разузнаване – принц Бандар Бин Султан изрази разочарованието си от „бездействието на САЩ в Сирия и мирното договаряне с Иран“. Под „бездействие“ саудитците имаха предвид това, че Обама се отказа от намеренията си да нанася военни удари срещу Сирия. Обама предупреди партньорите си от Турция и държавите от Персийския Залив, че въоръжаването на екстремисти е срещу американските интереси. За това САЩ спря финансирането и въоръжаването на въоръжената опозиция, тъй като средствата често стигаха до всякакви фанатици, които са обявили джихад и извършват всякакви кланета и мародерства над обикновенните сирийци. И въпреки, че го направиха късно, както знаем, по-добре отколкото никога.

С малки изключения като Франция, вече почти целия Запад се съгласи, че без Башар Асад Сирия ще се разпадне на отделни територии, контролирани от различни екстремистки групировки, обвързани с Ал Кайда. Освен това идеята, че Асад ще падне толкова лесно просто беше тотално разбита. Колкото и екстремисти-фанатици да бъдат „внасяни“ и финансирани от Катар, Саудитска Арабия, Турция и др. и колкото и да бяха подкрепяни от НАТО Асад успя да удържи. Всъщност, 95% от въоръжените опозиционери не са сирийци. Ние наблюдаваме как наемници от Близкия Изток, Африка, Турция и тн. биват вкарвани в Сирия и се бият там срещу пари. Те не дават пет пари за сирийския народ и сирийския народ не ги припознава за алтернатива на Асад. Дори тези, които не искат Асад да управлява едва ли искат да бъде заместен от диваците на Ал Кайда. Но подкрепата на народа за Башар Асад въобще не е малка. За това не може тези хора да останат политически непредставени, просто такова решение на кризата няма. И западните сили и най-вече САЩ го осъзнаха.

На това становище е и бившия шеф на ЦРУ –  ЦРУ Майкъл Хайдън. Изказвайки се във Вашингтон на конференция по проблемите на тероризма, той заяви, че окончателна победа на Асад над опозицията е най-добрият сценарий за самата Сирия и за региона като цяло.

 

Новия фронт: Умерената опозиция срещу екстремистите

antiisil

Появата на този фронт е нещо очаквано, а и естествено. И са смешни твърденията на президента на Франция, които той направи преди да пристигне в Саудитска Арабия, за да целуне ръката на забуления крал. Според Оланд, Башар Асад използвал екстремистките групи в Сирия, за да смаже опозицията отвътре. Войната, която от 3 януари се разрастна с пълна сила между умерени и екстремисти е нормален завършен на разкола в сирийската въоръжена опозиция. Това е сблъсък на светове – едните ядат човешки органи и крещейки „Аллах е велик“ режат глави на цивилни и насилват всяка жена, която срещнат, а другите, колкото и да не харесват Асад не могат да се съгласят с това той да падне и Сирия да се превърне в екстремистки-център, поредния в Близкия Изток. А Асад може да бъде всякакъв, но държеше тези процеси далеч от Сирия. В Сирия имаше светско управление, в което всички религии бяха свободни и не бяха над държавността. Християни и мюсюлмани от десетилетия живяха в мир и уважение, а какво ще се случи с християните и другите „неверници“, ако терористите свалят Асад?

Сега, когато САЩ се отказа от военни удари срещу Сирия и подпомагането на наемниците шансовете им срещу Асад стават значително ниски. За това беше и тази провокация с химическата атака, която се случи три дни преди пристигането на поканените от Асад инспектори на ООН. Тогава бунтовниците губиха ключови и стратегически позиции от сирийската редовна армия и имаха спешна нужда от военната помощ на САЩ. Тя обаче не дойде, след като Русия се противопостави на военната намеса и предложи мирно решение на кризата с химическите оръжия в Сирия. Бунтовниците дори отказаха да предадат химическите оръжия, с които разполагат…

rakaОт 3 януари членове на три опозиционни фронта в Сирия – „Сирийския опозиционен фронт“, умерено-ислямисткия „Джаиш ал муджахидин“ и „Салафитски Ислямски Фронт“ се сблъскъха срещу екстремистите-джихадисти от „Ислямска Държава в Ирак и Леванта“.

Първия сблъсък беше в провинция Идлиб и оттогава се разпространи из провинциите на Алепо. Накрая беше обсадена една от „крепостите“ на „ИДИЛ“ и умерените опозиционери успяха да освободят град Рака и 50 сирийци, държани като заложници от джихадистите в града. Рака стана в неделя новия фронт в сраженията на борещи се за свалянето на президента Башар Асад бунтовници със свързаната с „Ал Кайда” „Ислямска държава в Ирак и Левант” (ИДИЛ). 

Мощната екстремистка организация, обвързана с Ал Кайда заплаши, че ще напусне Алепо и ще го предаде по този начин на правителствените сили, ако до 24ч. другите опозиционни сили не прекратят атаките срещу тях. Подобен ултиматум е крайно показателен. Дузина членове на ИДИЛ са заловени или убити от други опозиционни бойци от началото на 2014г. 

 

 

Автор: Уго Чан

 

 

One Comment to “Сирия без Башар Асад не е алтернатива”

  1. Асад няма да падне сега, просто не му е дошло времето 😉

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s