Да подкрепим въвеждането на безусловен базов доход в ЕС

Идеята за въвеждане на безусловен базов доход в целия ЕС до 2020г. беше подкрепена и от Европейският икономически и социален съвет към Еврокомисията

signature-ECI

Инициативата за безусловен базов доход бе стартирана в целия ЕС през март м. г. Ако до 14 януари събере поне 1 милион подписа от най-малко 7 страни, ще влезе за обсъждане в Еврокомисията и Европарламента. Стотици хиляди европейски граждани вече са дали подкрепа в специално разкрити сайтове. Квотата на България е да осигури поне 13 000 подписа. До момента са гласували над 3000 българи. 

Как да подкрепя въвеждането на ББД за държавите-членки на ЕС?
logo-ubi-2
България трябва да осигури поне 13хил. подписа в подкрепа на ББД, а всички държави от ЕС трябва да съберат 1 млн. подписа до 14 януари, 2014г. Засега най-много подписи са събрани във Франция, Германия, Словения, Холандия.

ПОДПИШИ СЕ ТУК В ПОДКРЕПА НА ББД 

Сега същата идея беше подкрепена от Европейският икономически и социален съвет към ЕК. Според тях до 2020г. безусловен базов доход вариращ между 400 и 1000 евро (според държавата) трябва да бъде приет, за да се намали огромния разрив в стандарта на живот между държавите-членки и по този начин да се ограничи и миграцията от по-бедните в по-богатите държави от евросъюза. Идеята, разбира се, срещу сериозен отпор на институции като МВФ, чийто мерки на икономиите предвиждат именно намаляване на доходите и др. съкращения и увеличения на такси и сметки. Още по-добра идея е въвеждането на единна минимална заплата, отново според държавата. По този начин държави като България, където заплащането на труда е най-ниско (мрз у нас е 159 евро) ще гарантират на трудещите се в чужди компании по-нормално заплащане. Идвайки тук, чуждата компания отчита стотици милиони евро годишен оборот, а заплаща според стандарта у нас, възползвайки се от евтиното заплащане на труда.

Какво е Безусловен Базов Доход (ББД) ?

Това е гарантиран от държавата и Конституцията ежемесечен доход, който се предоставя в еднакъв размер на всеки пълнолетен Българин, живеещ на територията на Република България, за подпомагане на неговото независимо и свободно съществуване.

ББД е нещо като пожизнена рента, която се получава от всеки гражданин, навършил пълнолетие, за да покрива своите потребности, гарантиращи физическото му оцеляване.
ББД осигурява базова материална равнопоставеност между пълнолетните граждани на едно демократично общество, в което има развити пазарни отношения. В този смисъл, ББД не е социализъм, защото той не прави хората еднакво бедни, а обратното – разкрива простор за развитие на творческите заложби и предприемчивостта у човека!

Въвеждането на ББД променя досега съществуващата социална система. Това е НЕСПРАВЕДЛИВА система, при която, по усмотрение на управляващия политик, се подпомагат само отделни прослойки от обществото – социално слаби, безработни или етноси. Подобна управленска „загриженост“ не е нищо повече от законен начин за купуване на бъдещи избиратели! Това е несправедлив начин, подхранващ политическото лицемерие и популизъм.

Позната картинка от 23-годишния ни демократичен преход, нали? С въвеждането на ББД не се позволява подобна политическа демагогия. Защо? – Защото, контролът върху управляващите ще се осъществява по един елементарен начин, тоест всеки ще претегля ефективността на управляващите не по думите и оправданията им, а по прихода в своята ББД сметка!

Ориентир за сумите е прагът на бедност в съответната страна. У нас в момента той е 251 лв. на месец, но държавата осигурява едва 65 лв. за хората без доходи. Инициаторите смятат, че финансирането на социален минимум може да стане чрез по-големи данъци за високите доходи и за транзакциите чрез вдигане на ДДС върху луксозните стоки и замърсяването, както и чрез силно опростяване на административните услуги. 

Това е единствения начин България да настигне поне донякъде по жизнен стандарт по-старите държави-членки от Западна Европа. Учени от Калифорнийския университет пресметнаха през 2007г., когато България беше приета в ЕС, че на страната ни ще е нужен поне един век, за да настигне държавите от Западна Европа.

2 Коментари to “Да подкрепим въвеждането на безусловен базов доход в ЕС”

  1. Много вярно… Базовия доход е отдушника за капитализма. Идеята не напразно е стара и идваща от идеолозите на неолиберализма Фридман и Хайек. Те отчитат базовия доход да ЗАМЕСТИ социалните помощи, а не да бъде заедно с тях. Простите им сметки показали, че така банкерите са на плюс, затова и ЕС подкрепя.

  2. Пфуу,да бягате с тия базови доходи!Това е толкова съмнително,като се има в предвид кой го предлага(Европейски Съюз),че те досега нищо хубаво не са предложили за народите в тоя съюз освен ползи за колонизаторите-капиталисти.В съюза по скоро биха подкрепили всичко аморално,като това да се легализира „ИНЦЕСТА“.Нещо бъркате драги,само да не си помислите,че това не е поредният цирк на капитализма,или подценявате умовете и!Не забравяйте,че пътят към ада е постлан с добри намерения!Представите си,че хората приемат такъв Базов доход и станат зависими от него,без алтернатива.Колко лесно би и било тогава да го спрат и бум,тежък нокаут.Мислете,драги ми,мислете…

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s