Европа е евтина

„Просто не виждам откъде ще дойде растежът в Европа. Скептичен съм относно този аргумент. Европа е евтина“

– Джим Маккоън, главен изпълнителен директор на Principal Global Investors

article-1250433-084428F8000005DC-792_468x286

През 2013г. Европа отбеляза трагично-ниски нива на икономически ръст.  БВП на 28-те страни членки на евро блока нарасна с 0,2% през третото тримесечие на 2013 г. спрямо второто. Икономиката на еврозоната пък записа ръст от 0,1% – в рамките на статистическата грешка.

Фактически, Европа (с изключение на Германия, разбира се) е прекалено далеч от излизане от рецесията. Експертите предупреждават, че единствените, които чувстват стабилност в Европа са германските производители на коли, международните компании и производителите на луксозни стоки. Всички финансови компании и търговци на дребно в Европа са в голяма опасност.

Отбелязва се и рекордни нива на безработица. В някои от държавите-членки на евро блока пък младежката безработица достига до всеки втори младеж и съответно е над 50%. Същевременно единствената просперираща и стабилна икономика в ЕС – тази на Германия и прилежащите (добре познати) спекулантски институции налагат мерки на икономии, които само утежняват положението в набелязаните държави.

Според Нобеловия лауреат по икономика Джоузеф Стиглиц Европа няма да се възстанови от икономическата криза и рецесията в близките 10г. заради неадекватната си политика :

– Изминаха три години от началото на европейската криза и само заклет оптимист би казал, че най-лошото категорично е преминало. Някои посочват, че повторната рецесия в региона е свършила, заключавайки, че мерките за икономии са проработили. Опитайте се обаче да кажете това на хората от държавите, които все още са в депресия с БВП на човек по-нисък от предкризисното ниво, обща безработица над 20% и младежка над 50%.

Със сегашното темпо на възстановяване не може да се очаква връщане към нормалността преди следващото десетилетие,

Очевидно, Джоузеф Стиглиц е поредния човек, който не е съгласен с налаганата от институции като МВФ стратегия от типът „робство на дълга“. Това не е никакъв „спасителен план“, това е тактика за задълбочаване на социалната и икономическа криза в набелязаната за „подпомагане“ страна.

Разбира се, за военни разходи Европа въобще не се скъпи. Въпреки кризата, ширещата се безработица и ниския икономически растеж за 2012г. Европа (НАТО) отбелязва рекордно увеличение на военните разходи- 194млрд. евро.А това е равностойно на годишните дефицити на Гърция, Испания и Италия взети заедно!

Евтините приказки за „евроатлантически ценности“ и „европейско семейство“ не минаха и с Украйна. Докато ЕС извади няколко жълти евроцента, Путин извади на масата 15млрд. долара, които знае, че ще бъдат прахосани. Но ги извади.  И за разлика от ЕС и МВФ той не поиска от украинците мерки като увеличаване на цената на газта с 40% и тн. Той просто ги даде. Без да приказва. Случая беше показателен. Показателен за ролята на ЕС в глобалната политика. И тя въобще не отговаря на илюзиите от ерата на европейския колониализъм. Европа не е фактор и влиянието й тепърва ще отслабва. Пред кой? Всички знаем отговора.

One Comment to “Европа е евтина”

  1. просто така е изгодно на някой

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s