Русия подсилва цензурата в интернет

Всички блогъри и публикациите, които те публикуват ще бъдат поставени под пълен дневен мониторинг от федералната служба за сигурност – ФСБ

An-Internet-surfer-watche-001

 

Поредния притеснителен и сериозен удар над свободата на словото в руското интернет пространство е на път да стане факт.

Федералната служба за сигурност на Русия – ФСБ ще упражнява мониторинг над съдържанието и характерът на всички публикации на руски език в руското интернет пространство. Още по-шокиращото е, че руските власти се готвят да създадат база данни на „негативно настроени граждани, които е възможно да отговарят за престъпления или да извършат такова“. Под този предлог, всеки дръзнал да критикува официалната власт, например, може да бъде вкаран в тази база данни. Разбира се, властите изтъкват сигурността.

За готвените подобни мерки от федералните служби алармира руското издание „Известия“, позовавайки се на източници от ФСБ. Доста субективна ще е и самата преценка, като цяло, кой трябва да бъде вкаран в подобна база данни.

Една от най-големите негативни страни на президента Владимир Путин е незачитането на свободата на словото и въвеждането на все повече и повече мерки, които практически налагат цензура в медиите и интернет пространството. Един от най-показателните случаи за отношението на Путин към тези основни права на всеки гражданин, който живее в свободна, а не тоталитарна страна, е този, когато Путин забрани представители на опозицията да бъдат допускани до каквито и да е медийни изяви по време на една от президентските кампании в Русия.

Интересен е въпросът какво наказание ще понесе авторът на публикация, която, според властите, е недопустима. Може би всеки блогър, който критикува властта трябва да бъде привикан на „Люблюнка“, за да дава обяснения, ако трябва да бъдем иронични.

За жалост ние, като граждани, трябва да преценим до колко собствената ни и национална сигурност могат да бъдат оправдание за нарушаването на собствените ни права. Броени месеци след атентатите от 11 септември в САЩ беше приет „Патриотичния акт“, който разширява правата на службите да следят и подслушват всички граждани, дори те да не са обвързани с терористична дейност и организации, или с престъпни такива.  

Ясно е, че живеем във времена, в които наистина сме изправени пред този избор. Въпросът е в това да не допускаме властите да злоупотребяват с нашето разбиране, че част от свободите ни и личното ни пространство трябва да бъдат пожертвани, за да се гарантира сигурността ни. Наистина подобен мониторинг би изиграл важна роля при установяването на разпространители на радикален ислям, например, но без да сме гадатели знаем, че с основната роля на този мониторинг ще е именно срещу хората, които критикуват официалните власти. 

Очевидно е, че разликата между Русия и САЩ е в начинът, по който този контрол се осъществява. На Русия липсва американската „изтънченост“  и се наблюдава една искренна безпардонност – властите не си правят труда да търсят оправдание за налагането на цензура и ограничаването на свободата на словото в медиите и интернет. Резултатът обаче е един и същ. 

Преди време Русия например забрани достъпът до най-големия сайт за видео-споделяне Youtube от Русия, тъй като, според властите, много от качваните от потребителите на сайта клипове съдържат материали, които представлявали упадъчна пропаганда. 

Неотдавна пък ЦРУ  призна, че осъществява „пълен мониторинг на социалната мрежа Facebook“. Въобще, думите на създателят на „Уикилийкс“ – Джулиан Асанж, че до десет години хората ще са окончателно поробени въобще не зчуват „конспиративно“.

 

5 коментара to “Русия подсилва цензурата в интернет”

 1. И аз не одобрявам намерението на Русия, но нека се запитаме: има ли тя друг избор ?
  Ние изхождаме от предпоставката, че живеем вече в едно „демократично“ общество, Кога най–сетне ще престанем да бъдем наивници ?! Това, което се зароди след падането на Берлинската стена не е никаква „демокрация“, колкото и да ни втълпяват това понятие. Демокрацията е само маска, зад която се крие истината, а истината се нарича „ГЛОБАЛИЗЪМ“ ! Това ново понятие не е нищо друго освен една СВЕТОВНА ДИКТАТУРА, осъществявана от сатанисти, чифути, масони, чиято отвратителна фигура придобива все по–ярки очертания.
  Ако в света нямаше противодействие, нещата биха изглеждали още по–отчайващо. Малък брой държави се осмеляват да се противопоставят. Ситуацията все–повече се изостря. Говори се за трета световна война…
  Американо–чифутите подслушват целия свят. В такава обстановка не е ли непростимо лекомислено русите да се правят на джентълмени ???
  Зная, че СВЕТОВНАТА ДИКТАТУРА ще бъде установена, но това не ме прави песимист. Защото едновременно с това предсказание е казано и че властта ѝ няма да продължи дълго !

 2. Поне ди ректно си казват – Товарищи,знайте ,че ще ви контролираме и все.Пусть будет так,отколкото подло да ви подслушваме.

  • За тази наша публикация, ако бяхме в Русия можеше да се „занимаят“ с нас, защото съдържа критики към властта. В САЩ също има такъв мониторинг. За поредем път се доказва мнението на Ноам Чомски, че капиталистическата олигархокрация (наричана „демокрация“) и тоталитаризма имат общ метод на управление, просто начина, по който я прилагат е по-завоалиран и „елегантен“. Характерна черта за политиката на Русия, особено вътрешната, е че си личи, руския нрав – искреност и директност, не умеят да лъжат, мажат, нямат опита на американците.

 3. taka tree, po dobre darjavata date kontrolira otkolkoto mafiata. ot mnogo SVOBODNI prikazki videhme do kade stignahme

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s