Разпоредба в новия Наказателен кодекс определя като ‘шпионин’ всеки, служещ на организация, финансирана и ръководена от чужди държави и предвижда сурови присъди

Затвор за служене на чужди организации предвижда разпоредба в проекта за новия Наказателен кодекс (НК) на България

bhc-awarding

В краят на 2013г. се случи нещо колкото пародийно, толкова и цинично – председателя на Комисията по досиетата връчи награда, измислена специално за БХК, на Красимир Кънев. Освен комисия, която да се занимава с осветяването на агенти на бившата ДС кой пречи и защо не се създаде комисия, която да се занимава с осветяването на действащите към момента голям брой чужди агенти в България?

Всеки ред, заплашващ чуждите агенти и техните организации от някакво законово регулиране предизвиква моментална бурна кампания,  на която в трибуна се превръщат всички медии, често и едно-две западни издания, за да се прибави по-авторитетен „полъх“ от притеснените това да се случи „филантропи“, „блогъри“, „правозащитни активисти“, техните покровители и всички хора, срещу чиито имена в медиите се посочват  благородните им етикети, а не кой ги финансира, въпреки, че те дори не крият това.

„Български гражданин, който се постави в услуга на друга държава или на чужда организация, или на организация под чужд контрол, за да й служи във вреда на Републиката, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години“, 

гласи чл. 305, алинея 3 в предложения текст за нов Наказателен кодекс на България, изготвен от Министерство на Вътрешните Работи на България.

Текстът е добавен в глава 21 – „Престъпления против републиката“, конкретно към частта „Престъпления против външната сигурност“, в която са описани престъпленията „Враждебно действие“, „Предателство“ и „Шпионство“, пише „Дневник“, определяйки  разпоредбата като „стряскаща“.

„Стряскаща“ за кой?

Представители на организации, финансирани от чужди държави, вече се изреждат в медиите, за да говорят против приемането на проекта. Това е логично, защото подобна разпоредба притеснява и касае именно тях. 

Един от тях е председателят на Български Хелзински Комитет – Красимир Кънев. 

БХК  са получавали и сериозни по размер дарения от Американската агенция за международно развитие (USAID), широко известно на света формирование на американското разузнаване, имащо за цел, под маската на легитимността, да предизвиква културно и политическа дестабилизация в множество държави и упражняване на пряко вмешателство във вътрешните им работи и политически процеси. БХК са обвързани и с института „Отворено Общество“ на милиардера-спекулант Джордж Сорос и други „неправителствени организации“, които се финансират пряко от САЩ.

И каква по-подходяща трибуна може да получи Красимир Кънев от интервю в авторитетно западно издание като „Дойче Веле“. В интервюто, което Кънев даде за германското издание той заяви, че разпоредбата е изключително опасна. И е прав, ако всички фондации и организации, които се финансират от чужди държави и представляват сериозен инструмент за геополитическо влияние в България бъдат най-накрая признати от законодателството като такива, а техните представители признати за чужди агенти хора като Красимир Кънев ще изгубят работата си, ще спрат да получават сериозните финансови средства, с които техните спонсори ги заливат и дори ще трябва да понесат отговорност за шпионската си дейност в услуга на чужди държави. 

„Все пак именно ние сме тези, които дават информация на „чужди организации“ – на „Амнести Интернешънъл“ например или на ООН по въпроси, които засягат състоянието на човешките права в България. После тези организации изготвят силно критични доклади, които някой съдия би могъл спокойно да изтълкува като „във вреда на Републиката“, заяви председателят на Български Хелзински Комитет.

Човекът, който усилено пропагандира да бъдем толерантни дори спрямо педофилите и да бъдем по-отворени към техните сексуални предпочитания и всички други представители на организации, чиито спонсори са чужди държави, винаги работят под маската на защитата на основни човешки права и претендират, че защитават важни човешки ценности, с което „обезоръжават“ всеки глас срещу реалната им дейност, изтъквайки, че подобни гласове са глас срещу ценностите, които твърдят, че те защитават. Те не крият кои са техните спонсори и обясняват, че чуждите държави ги финансират, водени от идеята за „укрепване на демокрацията“, а хора като Джордж Сорос били просто щедри филантропи, които наливат милиони в тези организации, водени от тези човеколюбиви подбуди. Освен това разпоредбата очевидно касае шпионска дейност, застрашаваща интересите на България, а не сътрудничество с организации като ООН. Тоест, става дума за съвсем друг тип организации и Радан Кънев и подобията му знаят много добре това. Обикаляйки пред западни издания и медии (предимно от едно „олигархично семейство“) притеснените от тази разпоредба се опитват да наплашат зрителите и читателите.

zx450y250_2216926

Настоящия министър на правосъдието Зинаида Златанова 

Въпросните „правозащитни организации“ като „Амнести Интернешънъл“ са отдавна дискредитирани и разобличени като подривни органиации на определени държавни разузнавания. Как ли ще коментира господин Кънев факта, че съвсем наскоро от „Амнести Интернешънъл“ бяха принудени да признаят, че са работели с швейцарска правозащитна организация, чийто основен спонсор е катарски бизнесмен, който финансира и терористичната организация „Ал Кайда“. И това притеснение „човеколюбците, загрижени за човешките права на хората по света“ дойде след като САЩ официално заяви, че подготвя санкции срещу този катарски бизнесмен – Абдул ал Нуаими, тъй като е крупен спонсор на „Ал Кайда“ и нейните производни организации в Сирия, Ирак, Сомалия и Йемен…

Кои са авторите на този „репресивен“ текст в проекта за нов НК ?

Въпреки, че проектът бе представен от настоящия министър на правосъдието Зинаида Златанова авторите на текста на въпросната разпоредба от чл. 305 са специалистите от първата работна група, която започна работата по проекта през 2011г. – през мандатът на ГЕРБ.

По-късно, през 2012г. след неистов вой, че правата на хората били заплашени от реално-страхуващите се от приемането на дори един ред текст, който дава възможност за някакъв законов контрол над тях и техните организации текста отпадна. 

„Бях шокиран, когато разбрах, че въпреки това текстът на член 305 ал. 3 е запазен в окончателния вариант, но вече от новото политическо мнозинство. И в момента е на уебсайта на Министерството на правосъдието, което очевидно стои зад текста“, оплакваше се пред „Дойче Веле“ представителя на БХК.

Най-вероятно от ГЕРБ са били сериозно „смъмрени“ от партньорите, което ги е принудило да се откажат от въпросната разпоредба срещу неправителствените организации, които се финансират от чужди държави и сега едва ли ще я подкрепят. Освен това, ГЕРБ са единствената опозиционна партия в Парламента и няма да е изненада, ако Цветан Цветанов обвини сегашните управляващи, че създават „репресии“ и засилват „полицейщината“. Тази „загриженост“ на Цветан Цветанов, който гордо се разхождаше с ръкавели на ЦРУ, е повече от цинична. Тя обаче е и показателна – в дребните политически боричкания между най-големите партии ясно си проличава, че тяхната единствена цел е да бъдат на власт и водени от това си сметкаджийство те не биха спряли с цирковете, дори за да приемат конкретни мерки срещу нещо, което касае националната сигурност на държавата. А може би причината е по-друга – и управляващи и опозиция имат едни и същи наставници…

Ясно е защо Джордж Сорос има издадена заповед за незабавния му арест, ако се появи в Русия, а неговите и останалите „неправителствени организации“, които се финансират от чужди държави бяха забранени със  закон. И докато САЩ пишат сценария на поредната „цветна революция“ за някое правителство, отметнало се от „правилния курс“ някои хора в България отказват да се информират и да влязат в ерата на информационните технологии. Мнозина не разбират, че след като най-могъщите държави могат да назначават и свалят диктатори, могат и без много усилия да хвърлят едно правителство на малка държава като нашата в политическа криза и да напълнят един-два централни площада със статисти, разиграващи ежедневните си т.нар. „хепънинги“.

Но същинското вмешателство в политическите събития, процеси и вътрешни дела на държавата представлява наистина смразяващи действия срещу България. И именно, ако хората са запознати с тези действия биха се шокирали и изплашили, а не от мрънкането на представителя на Хелзинския Комитет в авторитетно западно издание, който съзира заплаха за себе си и всички други слуги на чужди интереси и държави и се опитва да вмени, че тази заплаха била срещу нормалните и обикновенни граждани, или дори учредители и активисти на чисто-български организации, които впрочем, същите тези „правозащитници“, финансирани от чужди държави, съдят, клеветят и унищожават. 

Темата за агентите на бившето ДС изключително много занимава всички медии в България. Военни разузнавачи, които следяха складовете с ядрени оръжия, които САЩ бе складирал в съседна Турция и бяха предназначени за евентуален удар срещу България се принизяват от „експерти“ с обикновенни доносници, много от които сега са едни от топ-телевизионерите на България, например.

Защо обаче не се създаде една комисия за действащите агенти на чужди разузнавания, които в този момент действат в България? И е ли постояното размахване на чучолото на ДС удобна тема, която да предотврати повдигането на въпроса за чуждата агентура, която днес действа у нас? Историята и обществото отдавна са осъдили репресивните служби на комунистическия режим. И нека пак подчертаем, че между доносника Кеворк, който бил хванат да разпространява порнографски материали и за това започнал да донася срещу своите колеги в телевизията и между един военен разузнавач и то работил в условията на Студената война в един свят разделен на два враждебни полюса има огромна разлика. Позволете ми да твърдя, че действащата чужда агентура в момента е много по-важна и актуална тема, която (не)знайно защо никога не се разисква в българските медии, отколкото кой от безброй многото „услужливи“ журналисти, които ни се хилят през телевизионният екран бил доносник на ДС. Но как да очакваш от подобни журналисти, работещи в медии притежавани от олигархични групировки или американо-израелски корпорации сами да започнат да се „осветяват“.

  Автор: Уго Чан,

Alter Information

4 коментара to “Разпоредба в новия Наказателен кодекс определя като ‘шпионин’ всеки, служещ на организация, финансирана и ръководена от чужди държави и предвижда сурови присъди”

 1. Протест

  Да спрем настъпващия тоталитаризъм! НЕ на новия Наказателен кодекс!
  22 март 2014 г. от 14:00 часа

  София: пред езерото Ариана:
  https://www.facebook.com/events/592602967498128

  Пловдив: пред общината (на копчетата):
  https://www.facebook.com/events/289592841194520

 2. Статията е перфектна.Точно в десятката.Дано повече хора от БГ народонаселението я прочете и я осмисли.За съжаление такива статии няма никъде другаде в така наречените „демократични“ медии и сайтове.

 3. Това е стъпка в правилната посока

  • За жалост – стъпката въобще не е направена. За съжаление очаквам, че ще стане като миналия път, когато хора като председателя на БХК бяха назначени да редактират и премахват текстове от проекта за новия НК на държавата, които заплашват да позволят на държавата и законът да се занимаят с тях.Представител на организация, финансирана от чужди държави е допуснат да преценява и оценява дали текст, който се отнася до такива организации трябва да бъде приет! Жалка история. Вероятно е текста отново да бъде премахнат под натиск. Плюс това не виждам как ЕС и ЕК ще позволят да приемем подобни мерки, те също имат подобни организации, които функционират у нас.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s